Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
«Πράσινο φως» για στρατιωτική δράση εκτός συνόρων

Σε περίπτωση που υπάρχει «σαφής κίνδυνος» κατά της χώρας αλλά και κρατών που «έχουν στενούς δεσμούς» μαζί της

Διαδηλωτές κάθε ηλικίας (φωτ.) στο Τόκιο, καταγγέλλουν τα κυβερνητικά σχέδια που στρώνουν το έδαφος σε πολεμικές συγκρούσεις
Διαδηλωτές κάθε ηλικίας (φωτ.) στο Τόκιο, καταγγέλλουν τα κυβερνητικά σχέδια που στρώνουν το έδαφος σε πολεμικές συγκρούσεις
ΤΟΚΙΟ.--

Στο φόντο των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χτες στην Ιαπωνία τα σχέδια αναθεώρησης του συντάγματος, ώστε να αρθούν εμπόδια που είχαν μπει μεταπολεμικά στην άσκηση «στρατιωτικής δράσης» εκτός συνόρων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μεγαλώνει την ανησυχία των λαών όλης της περιοχής. Τόσο χτες όσο και προχτές, στην Ιαπωνία έγιναν μαζικές διαδηλώσεις με χιλιάδες να καταγγέλλουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια «τρέφουν» νέα σενάρια πολέμου. Κινητοποιήσεις έγιναν, όμως, και στη Νότια Κορέα, έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ. Την Κυριακή ένας άντρας αυτοπυρπολήθηκε στο Τόκιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ διεθνών και ιαπωνικών ΜΜΕ, η συνταγματική αναθεώρηση θα προβλέπει τη δυνατότητα δράσης του στρατού εκτός συνόρων σε περίπτωση που υπάρχει «σαφής κίνδυνος» κατά του λαού και των συνταγματικών του δικαιωμάτων «στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας» εξαιτίας ενόπλων επιθέσεων στην Ιαπωνία ή σε χώρες που «έχουν στενούς δεσμούς» μαζί της, με τον ... όρο ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος απώθησης της επίθεσης» αλλά και ότι «η χρήση βίας θα περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό».

Πρόκειται για όρους κατάλληλα επιλεγμένους, που αξιοποιούνται σε όλο τον πλανήτη ώστε να «περιβάλλουν» τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται για λογαριασμό των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού του «εταίρου» «Νιου Κομέιτο», που έκανε λόγο για «φρένο» που τέθηκε (εννοώντας τις αλλαγές δευτερεύουσας σημασίας που δεν «αγγίζουν» τον πυρήνα του σχεδίου). Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Αμπε δήλωνε πως, «όντας πλήρως έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση, η Ιαπωνία μπορεί να ακυρώνει κάθε προσπάθεια διεξαγωγής πολέμου εναντίον της».

Αντιδράσεις της Κίνας

Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των συντακτών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, σημείωσε ότι «ο λαός δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται αν η Ιαπωνία θα αλλάξει την ειρηνική πορεία ανάπτυξης στην οποία βαδίζει μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου... Καλούμε την ιαπωνική πλευρά να σεβαστεί την ανησυχία των Ασιατών της γειτόνων για την ασφάλεια, να αντιμετωπίσει τα σχετικά θέματα με διακριτικότητα, να μη βλάψει την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, να μην υπονομεύσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Τη δυνατότητα της Ιαπωνίας να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση εκτός συνόρων είχε χαιρετίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρόσφατη περιοδεία του στην Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ