Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ομάν
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ομάν
ΜΟΥΣΚΑΤ.--

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, συνοδευόμενος από πλειάδα κορυφαίων επιχειρηματιών και εκπροσώπων ιαπωνικών μονοπωλίων, ξεκίνησε χτες επίσημη περιοδεία σε Ομάν και τρεις αφρικανικές χώρες. Βασικούς στόχους έχει (στο πρώτο) την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και την απενεργοποίηση πολλών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας) και το άνοιγμα πεδίου δράσης στην υποσαχάρια Αφρική για τα ιαπωνικά μονοπώλια ώστε να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο από την πίτα του τεράστιου αφρικανικού ορυκτού και φυσικού πλούτου και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στην αρένα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών από την έντονη δραστηριοποίηση της Κίνας στην περιοχή...

Φθάνοντας στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, ο Αμπε συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους έχοντας προγραμματίσει αργότερα ραντεβού και με τον σουλτάνο της χώρας, Καμπούς μπιν Σαΐντ. Στην ατζέντα των συναντήσεων συμπεριλαμβάνονταν ζητήματα όπως η εξασφάλιση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η διμερής συνεργασία για την αποτροπή επιθέσεων πειρατών στη ναυτιλία και η αμοιβαία διευκόλυνση της δραστηριοποίησης επιχειρηματικών ομίλων αμφοτέρων των χωρών.

Ο Αμπε, που ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στο Ομάν με την υπογραφή διμερών σημαντικών οικονομικών και ενεργειακών συμφωνιών, θα μεταβεί ακολούθως στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού, μετά στη Μοζαμβίκη (νοτιοανατολική Αφρική) και, τέλος, στην Αιθιοπία (αφρικανικό κέρας). Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι ο Σίνζο Αμπε θα ανακοινώσει στις αφρικανικές χώρες δάνεια ύψους 577 εκατ. δολαρίων με προνομιακούς όρους για την κατασκευή μεγάλης οδικής αρτηρίας στη Μοζαμβίκη και 95 εκατ. δολαρίων στην Αιθιοπία για την κατασκευή γεωθερμικής μονάδας παραγωγής Ενέργειας.

Το έντονο ενδιαφέρον του ιαπωνικού κεφαλαίου για την Αφρική δεν είναι κρυφό. Τον περασμένο Ιούνη, η κυβέρνηση Αμπε πραγματοποίησε διεθνή συνδιάσκεψη για την «Αφρικανική Ανάπτυξη» στο Τόκιο, ανακοινώνοντας τη χορήγηση 32 δισ. δολαρίων προκειμένου να δημιουργηθούν βάσεις για τη δραστηριοποίηση των ιαπωνικών μονοπωλίων και επιχειρήσεων στην Αφρική, σε μία προσπάθεια απάντησης στην πρόκληση του αυξημένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με την Κίνα, που κυριαρχεί (μεταξύ άλλων) επενδυτικά, οικονομικά στην περιοχή, την τελευταία 20ετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ