Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επέλαση του στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη συριακή πρωτεύουσα με τα παράλια της πόλης στη Μεσόγειο και την πόλη Χομς, ο οποίος διέρχεται μέσα από ορεινές περιοχές της περιοχής Καλαμούν, που έχει γίνει το επίκεντρο σκληρότατων μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο, ανέκτησε, χτες, ο συριακός στρατός.

Η εξέλιξη, εκτός από την πορεία των συγκρούσεων, είναι σημαντική και για την εφαρμογή της συμφωνίας καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Ωρες νωρίτερα, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων δήλωνε ότι υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στην εφαρμογή της συμφωνίας λόγω της κατάστασης ασφαλείας. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς (που έχει αποκαλύψει τη σφαγή στο Μάι Λάι στο Βιετνάμ και τα βασανιστήρια στο Αμπού Γράιμπ) στο «London Review of Book» με το οποίο υποστηρίζει ότι η αμερικανική ηγεσία «γνώριζε» ότι, εκτός του καθεστώτος Ασαντ, δυνατότητα κατασκευής χημικών όπλων είχε και η αντικαθεστωτική ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα». Ο Χερς δηλώνει ότι δε γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις πολύνεκρες επιθέσεις, αλλά τονίζει ότι υπάρχει «σκόπιμη παραπλάνηση» εφόσον δεν δίνονται όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Επικαλείται ως απόδειξη άκρως απόρρητη 4σέλιδη έκθεση της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας. Οι αμερικανικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν το άρθρο του.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» δήλωνε ότι εντός του μήνα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για το αν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο «Γενεύη ΙΙ» αλλά δε σχολίασε την εντεινόμενη φημολογία ότι επίκειται επίσκεψή του στη Μόσχα. Εντός Συρίας, η κυβέρνηση απέστειλε γραπτό αίτημα στον ΟΗΕ να παρέμβει προκειμένου να τερματιστεί η υποστήριξη της Σ. Αραβίας «σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που είναι μετριοπαθής σε σύγκριση με τους ακραίους ισλαμιστές, ξεκίνησε «εκστρατεία» προσέγγισης του πληθυσμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ