Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική κόντρα

Η εκπρόσωπος της ΕΕ μεταβαίνει στο Κίεβο

ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζονται στην πρωτεύουσα τις Ουκρανίας οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναστείλει την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, κάτι που διαφαινόταν τον τελευταίο καιρό. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που έχουν τη στήριξη των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εκφράζουν την όξυνση της αντιπαράθεσης και μέσα στους κόλπους της αστικής τάξης της χώρας, όπου μερίδες της επιλέγουν να συνταχτούν με το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ και άλλες με την καπιταλιστική Ρωσία και τις διακρατικές συμφωνίες που προωθεί το ρωσικό κεφάλαιο με την «Τελωνειακή Ενωση» ή και τη λεγόμενη «Ευρασιατική Ενωση». Σε αυτήν τη διαμάχη ωστόσο εγκλωβίζονται και χειραγωγούνται και λαϊκές δυνάμεις που συντάσσονται με τη μια ή την άλλη πλευρά και δε βλέπουν ότι τα λαϊκά συμφέροντα είναι ξένα και με τη μια ή την άλλη εκδοχή.

Οι διαδηλωτές που συντάσσονται υπέρ της ΕΕ, είναι συγκεντρωμένοι έξω από κυβερνητικά κτίρια και έδωσαν «τελεσίγραφο» 48 ωρών στον πρόεδρο για να αποπέμψει την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Μίκολα Αζάροφ.

Μάλιστα μέλη του εθνικιστικού κόμματος «Πανουκρανική Ενωση Σβόμποντα» προχώρησαν σε μια συμβολική προκλητική κίνηση να γκρεμίσουν την Κυριακή το βράδυ το άγαλμα του Λένιν, από πλατεία της πρωτεύουσας και στη συνέχεια να το βανδαλίσουν, σπάζοντάς το με βαριοπούλες. Και χτες το βράδυ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η κατάσταση ήταν τεταμένη και μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν στους χώρους που έχουν συρρεύσει διαδηλωτές, για να ξηλώσουν τα μπλόκα που έχουν στηθεί.

Μετά την ανοιχτή παρέμβαση στήριξης που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε, που βρέθηκε στο πλάι των διαδηλωτών την περασμένη βδομάδα προκαλώντας κυρίως την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα θα βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Η κίνηση αυτή είναι άλλη μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που δείχνει την κόντρα της ΕΕ με τη Ρωσία, αφορά συγκεκριμένα συμφέροντα που σχετίζονται με την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της και τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής. Πάντως ο Γιανουκόβιτς, που όταν εκλέχτηκε είχε σαφέστατα τη στήριξη της Ρωσίας, φαίνεται ότι παζαρεύει και με την ΕΕ και με τη Ρωσία και ανακοίνωσε επίσης ότι δέχεται διάλογο με την αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ