Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Η ένταση συνεχίζεται

Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ που παραβίασαν τη ζώνη αεράμυνας της Κίνας

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η ανακήρυξη της ζώνης εναέριου ελέγχου στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα δεν έχει στόχο καμία συγκεκριμένη χώρα», συνεχίζουν να δηλώνουν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Κίνας, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση σε διεθνές επίπεδο. Χτες, ειδικοί αναλυτές σε θέματα στρατιωτικών υποθέσεων επαναλάμβαναν εκ μέρους του Πεκίνου, ότι η ζώνη αεράμυνας δε συνδέεται με τα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαόγου (κινεζικά) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αντίμετρο στις ιαπωνικές κινήσεις στην περιοχή.

Η πρώτη πρόκληση αμφισβήτησης της ζώνης αεράμυνας ήρθε από την πλευρά των ΗΠΑ, των οποίων δύο βομβαρδιστικά Β-52 πέταξαν, σύμφωνα με το BBC, στην επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, χωρίς να υπακούσουν στους νέους κανόνες της ζώνης, με το Πεντάγωνο να δηλώνει ότι «ακολούθησαν τις πάγιες διαδικασίες», χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί, προς το παρόν, η αντίδραση του Πεκίνου.

Το Πεκίνο επιμένει στη θέση του ότι η ανακήρυξη της ζώνης αεράμυνας ήταν ένα απαραίτητο μέτρο για την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας της χώρας, ενώ, όπως αναφέρει ο Ζ. Τζάνσι στο Σινχουά, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ έχουν κάνει το ίδιο πριν το Πεκίνο.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να μην υπακούσουν στους κανόνες της αεράμυνας που έθεσε η Κίνα, λέγοντας ότι το Τόκιο δεν αναγνωρίζει τη ζώνη.

Την ίδια στιγμή η Αυστραλία, επίσης σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για τη δημιουργία της Ζώνης Εναερίου Ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφιλονικούμενη περιοχή στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας για τους ναυτιλιακούς δρόμους, όντας στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ