Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσπάθειες «κατευνασμού» των «δυσαρεστημένων»

Από τη Σύνοδο στην Τεχεράνη
Από τη Σύνοδο στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Νέα έκκληση προς το Κογκρέσο να μην προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν γιατί «θα υποσκάψει και το παράθυρο της διπλωματίας που έχει ανοίξει αλλά και την αξιοπιστία των ΗΠΑ» απηύθυνε χτες ο Λευκός Οίκος, καθώς γινόταν γνωστό ότι ομάδα Γερουσιαστών προωθεί νομικό πλαίσιο που θα προβλέπει αυτόματη επιβολή κυρώσεων αν δεν εφαρμόσει το Ιράν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή τα ξημερώματα στη Γενεύη, εφαρμογή που ζητά από το Λευκό Οίκο να ελέγχει ανά 30ήμερο. Ταυτόχρονα, εντός Ιράν συνεχίζεται η καλλιέργεια πανηγυρικής ατμόσφαιρας για την επίτευξη της συμφωνίας. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να «προληφθούν» επικρίσεις από την πλέον «σκληροπυρηνική» πλευρά του καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωνε, χτες, πολλάκις ότι «κατά τη διάρκεια των μυστικών συναντήσεων με τις ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες, κατά τις οποίες προετοιμάστηκε η συμφωνία, δε συζητήθηκε τίποτε άλλο πέραν των θεμάτων που άπτονται του πυρηνικού προγράμματος.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας - συμβιβασμού συμφερόντων εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του λεγόμενου Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας που συμμετέχουν, από χτες, στην 21η Σύνοδό του που πραγματοποιείται στην Τεχεράνη. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1985 από το Ιράν, την Τουρκία και το Πακιστάν με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας, και πλέον σε αυτόν συμμετέχουν επίσης το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν. Φέτος, μάλιστα, ως παρατηρητής συμμετέχει και το ψευδοκράτος της βορείου Κύπρου και μάλιστα με την επωνυμία «Τουρκοκυπριακό Κράτος»!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου άδραξε την ευκαιρία για να συγχαρεί την ιρανική ηγεσία για τη συμφωνία, ενώ αναμένεται να έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους. Με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και με τον πρόεδρο Ρουχανί συναντήθηκε και ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι (επικεφαλής της σιιτικής «Αμάλ» που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ»). Ο Μπέρι, όπως και ο πρόεδρος του Λιβάνου Σουλεϊμάν, εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για «πολιτική επίλυση σειράς ζητημάτων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Προς το παρόν, εμφανές ήταν ο αντίκτυπος της συμφωνίας στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά, εξέλιξη που προφανώς δεν «ενθουσιάζει» τις πετρελαιομοναρχίες, αρχής γενομένης από τη Σ. Αραβία, αποκαλύπτοντας έναν ακόμη παράγοντα που ενισχύει τη δυσφορία της για τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ