Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Περισσότερες ενδείξεις για νοθεία

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ονδούρα. Ομως όλο και περισσότερες ενδείξεις υπάρχουν ότι ειδικά στην καταμέτρηση έχει πραγματοποιηθεί νοθεία υπέρ του υποψηφίου του Εθνικού Κόμματος, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που με καταγεγραμμένο το 65% των ψήφων εμφανίζεται να έχει το 34% έναντι της υποψήφιας του κόμματος Ελευθερία και Επανίδρυση (LIBRE), Σιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια, με 28,92%.

Το κόμμα αυτό και το κόμμα Ενάντια στη Διαφθορά, του Σαλβαδόρ Νασράγια, που εμφανίζεται τρίτο, με 16%, αμφισβητούν ανοιχτά τα αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής και την κατηγορούν ότι δεν έχει καταμετρήσει σημαντικό αριθμό ψηφοδελτίων ειδικά αυτό των δύο κομμάτων. Το κόμμα Ελευθερία και Επανίδρυση, που προήλθε από το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Ιούνη του 2009 τον εκλεγμένο πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια (σύζυγο της υποψήφιας) και υπέστη πολλές διώξεις και δολοφονίες μελών του από αντιδραστικές δυνάμεις της αντιλαϊκής κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, η οποία διαδέχτηκε τους πραξικοπηματίες, δηλώνει ότι θα ζητήσει επανέλεγχο της καταμέτρησης και ταυτόχρονα καλεί τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσει με διαδηλώσεις στους δρόμους.

Την ανοιχτή παρέμβαση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ονδούρα, που έσπευσε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, κατήγγειλε ανοιχτά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και απαίτησε να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Σε αμφισβήτηση της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων προχώρησαν και παρατηρητές από γειτονικά κράτη της Κεντρικής Αμερικής, ενώ η αστυνομία της Ονδούρας ανακοίνωσε ότι την Κυριακή (μέρα των εκλογών) κατάσχε πάνω από 100 όπλα που βρέθηκαν σε εκλογικά τμήματα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις παρεμπόδισης ψηφοφόρων κυρίως της αντιπολίτευσης και 5 νεκροί σε συμπλοκές. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν η υψηλότερη των τελευταίων χρόνων, φτάνοντας το 61%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ