Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ανεξάρτητη» Σκοτία... εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΛΑΣΚΟΒΗ.--

Διατήρηση της βρετανικής στερλίνας, της βασίλισσας και της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ προβλέπει η «Λευκή Βίβλος» υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας από τη Βρετανία στο επικείμενο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτέμβρη 2014, που παρουσίασε χτες ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ.

Κατά τον Σάλμοντ, η Σκοτία πρέπει να αποσχιστεί από τη Βρετανία και να γίνει ανεξάρτητη, για να έχει δικό της φορολογικό σύστημα ώστε να πληρώνουν οι πολίτες λιγότερους φόρους, αλλά και για να διαχειρίζεται η αστική τάξη της περιοχής το 90% των εσόδων από τις γεωτρήσεις των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Διατείνεται ακόμη πως σε μία «ανεξάρτητη Σκοτία» δε θα έχουν λόγο ύπαρξης οι βρετανικοί πυρηνικοί πύραυλοι, αλλά θα διαθέτει το δικό της στρατό...

Η παρουσίαση της πολυσέλιδης «Λευκής Βίβλου» για την ανεξάρτητη Σκοτία γίνεται 10 μήνες πριν το δημοψήφισμα και ενώ το 47% των περίπου 5.000.000 Σκοτσέζων τάσσεται ενάντια στην απόσχιση. Υπέρ του τερματισμού της παραμονής της Σκοτίας υπό τη Βρετανία εδώ και 306 χρόνια τάσσεται το 38%, ενώ 15% δηλώνει αναποφάσιστο.

Μετά το δημοψήφισμα του 1997, η Σκοτία αν και παραμένει μέρος της Βρετανίας διαθέτει δικό της Κοινοβούλιο και αυτονομία σε ζητήματα υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης και περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ