Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Πορτογαλία σε πολλές πόλεις αντίθεσης σε έναν ακόμα προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας, που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στο Κοινοβούλιο. Το κάλεσμα απηύθυνε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας CGTP. Ο προϋπολογισμός προβλέπει μειώσεις σε μισθούς του δημόσιου τομέα, ενώ μέρος του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών είναι και η περικοπή συντάξεων για συνταξιούχους του Δημοσίου (μέτρο που περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό νομοσχέδιο). Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει κρίνει στο παρελθόν αντισυνταγματικά κάποια μέτρα του μνημονίου με την τρόικα, μνημόνιο που εμφανίζεται ότι «τελειώνει» τον Δεκέμβρη, αλλά θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Στο οπλοστάσιο κυβέρνησης - κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση προς όφελός του, είναι επίσης η επέκταση της αύξησης του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ενώ τις τελευταίες ώρες, το Δικαστήριο αποφάνθηκε για άλλη μία προσφυγή εναντίον μέτρου που προβλέπεται στο Μνημόνιο, της επέκτασης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο κατά πέντε ώρες εβδομαδιαίως. Με επτά ψήφους υπέρ έναντι έξι κατά, το μέτρο κρίθηκε συνταγματικό.

Περίπου 200 διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα τέσσερα υπουργεία στη Λισαβόνα, για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος υιοθετήθηκε σήμερα από την πορτογαλική βουλή.

Οι διαδηλωτές, που πρόσκεινται στο συνδικάτο CGTP, συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες εισόδου των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Οικονομίας και απαίτησαν να γίνουν δεκτοί από τους υπουργούς για να τους εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ