Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι κινεζικές «ρυθμίσεις» προκαλούν αντιδράσεις

Από ασκήσεις του αμερικανικού ναυτικού στα ανοιχτά της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας τον περασμένο Νοέμβρη
Από ασκήσεις του αμερικανικού ναυτικού στα ανοιχτά της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας τον περασμένο Νοέμβρη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΝΙΛΑ. --

«Το πέρασμα τέτοιων περιορισμών στις αλιευτικές δραστηριότητες άλλων κρατών σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι μια προκλητική και δυνητικά επικίνδυνη πράξη», δήλωσε στη χτεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι «η Κίνα δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις ή νομικά δεδομένα για αυτές τις υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η πάγια θέση μας είναι πως οι εμπλεκόμενες μεριές πρέπει να αποφεύγουν κάθε μονομερή πράξη που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη, η τοπική κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χαϊνάν (παραθαλάσσια περιοχή στο νοτιότερο άκρο της Κίνας που «βρέχεται» από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα) αποφάσισε ότι από 1η Γενάρη 2014 τα ξένα αλιευτικά σκάφη πρέπει να ζητούν άδεια για να μπουν σε χωρικά ύδατα που οι κινεζικές αρχές προσδιορίζουν συνολικά στα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο αυτή είναι έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει από την ΑΟΖ της Κίνας και εκτείνεται σε περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας που διεκδικούν πολλές χώρες, όπως η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι.

Στην παρέμβαση των ΗΠΑ απάντησε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνουίνγκ, εκφράζοντας - σύμφωνα με το πρακτορείο «Xinhua» - «δυσαρέσκεια και αντίθεση». «Τα τελευταία 30 χρόνια οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί της Κίνας εφαρμόζονται κανονικά χωρίς να προκαλέσουν καμιά ένταση». Η Τσουνουίνγκ έκανε λόγο για «τεχνικές σε αλιευτικούς κανονισμούς της επαρχίας» και επισήμανε ότι η θέση της Κίνας για τα δικαιώματα και τα οφέλη της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι σταθερή και σαφής. «Δε χρειάζεται να την ενισχύσουμε μέσα από την προσαρμογή επαρχιακών κανονισμών». Πρόσθεσε ότι «η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή έχουν διατηρηθεί για τόσο πολύ καιρό λόγω των κοινών προσπαθειών της Κίνας και άλλων κρατών της περιοχής», ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να σέβονται και να στηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών της περιοχής να λύνουν τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, να αποφεύγουν να στέλνουν λάθος μήνυμα.

Απειλές για τη σταθερότητα βλέπουν οι Φιλιππίνες

Χτες, σε επίσημη δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων σημειώνει ότι έχει ζητήσει από την Κίνα να διευκρινίσει άμεσα τους νέους κανονισμούς ψαρέματος. «Ανησυχούμε έντονα για το νέο κανονισμό», τονίζεται στη δήλωση όπου επισημαίνεται: «Αυτή η εξέλιξη κλιμακώνει τις εντάσεις, περιπλέκει με τρόπο που δε χρειάζεται την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Υπογραμμίζεται ότι ο νέος κανονισμός επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας σε σχέση με ό,τι ήδη έχει εκφράσει. Εκτιμάται ότι ο κανονισμός συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και του δικαιώματος στην αλιεία όλων των χωρών στην ανοιχτή θάλασσα», αλλά και ότι, σύμφωνα με το σύνηθες διεθνές δίκαιο, «καμιά χώρα δεν μπορεί να συμπεριλάβει την ανοιχτή θάλασσα στη δική της κυριαρχία».

Οι αντιδράσεις αναμένεται να ενισχυθούν, καθώς γίνεται φανερό ότι ο ενεργειακός και φυσικός πλούτος του Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί «μήλον της Εριδος» για μια σειρά μονοπώλια. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην περιοχή (διεύρυνση κινεζικής ζώνης αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, οι κινήσεις της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που ενισχύουν και τη στρατιωτική τους παρουσία) δείχνουν την κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ