Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Στήριξη των συμμαχιών του κεφαλαίου από άλλο δρόμο

Η εμφανιζόμενη κριτική είναι στο έδαφος του καπιταλισμού για την υπεράσπιση συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την κινητικότητα που υπάρχει στους κόλπους της ευρωπαϊκής αστικής τάξης που, αναζητώντας την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, εξετάζει διάφορα «σενάρια» απηχούν οι προχτεσινές δηλώσεις της προέδρου του γαλλικού εθνικιστικού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» (FN) Μαρί Λεπέν για την ΕΕ, που προκάλεσαν αίσθηση στο διεθνή Τύπο.

Μιλώντας σε Αγγλοσάξονες δημοσιογράφους η Λεπέν που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της ως και με 25% ενόψει των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών που γίνονται την άνοιξη στη Γαλλία, ανέφερε: «Πώς να βελτιώσουμε την ΕΕ; Αρχικά καταστρέφοντάς την», ενώ συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στην παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να υποστεί μεταρρυθμίσεις». Αναφερόμενη στην ΕΕ ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να αναμένουμε όλα αυτά να διαλυθούν, να συμβάλουμε σε αυτό αν είναι δυνατόν, ώστε να αναδυθεί η ιδέα μιας Ευρώπης ελεύθερων κρατών, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στο μυαλό του στρατηγού Ντε Γκολ».

«Δεν αναμένω παρά ένα πράγμα από το ευρωπαϊκό σύστημα, να εκραγεί», σημείωσε. «Ο ρόλος που θα διαδραματίσουμε εμείς, οι πατριώτες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, θα είναι κυρίως να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα επέκταση, κάθε περαιτέρω επέκταση αυτής της ευρωπαϊκής ομοσπονδιακής ένωσης», υπογράμμισε η Λεπέν.

Ασκούν κριτική από τη σκοπιά των μονοπωλίων

Οι δηλώσεις της Λεπέν έγιναν σε μια περίοδο που ο λεγόμενος «ευρωσκεπτικισμός» δυναμώνει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους οι Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, ενώ έχουν αναπτυχθεί και προσπάθειες για τον πανευρωπαϊκό συντονισμό τέτοιων δυνάμεων. Η όποια κριτική στην ΕΕ τέτοιων δυνάμεων είναι στο έδαφος του καπιταλισμού και σχετίζεται με συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που προβάλλουν μορφές διακρατικών καπιταλιστικών συμμαχιών, που ίσχυαν σε άλλες εποχές όπως τα πρώτα χρόνια της ΕΟΚ κάτι που με τη σημερινή διεθνοποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας και τις σχέσεις αλληλεξάρτησης που γίνεται με άνισους όρους, δεν μπορεί να υπάρξει. Ετσι, στην ουσία καλούν σε μια άλλη καπιταλιστική συμμαχία. Η καλλιέργεια αυταπατών είτε περί «ευρωπαϊκής ομοσπονδιακής ένωσης ανεξάρτητων κρατών», είτε περί δυνατοτήτων «αναμόρφωσης» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας από «αριστερές προοδευτικές κυβερνήσεις», όπως καλεί το οπορτουνιστικό μόρφωμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ, σκοπεύει στον κοινό στρατηγικό στόχο της υπεράσπισης της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ετσι, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα και επικαιρότητα η πρόταση του ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, για διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, λαϊκή εξουσία. Η έξοδος από την ΕΕ ή ακόμα και η διάλυση της ΕΕ δεν αρκούν για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία που θα κάνουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός στα «σχοινιά» και στη γωνία, για την «ισχυρή» του κεφαλαίου Γαλλία (2022-04-29 00:00:00.0)
«Δυσκολίες συντονισμού» στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπει η AfD (2019-04-05 00:00:00.0)
Ζητούμενο η «εθνική ανεξαρτησία» για να ανακάμψει το κεφάλαιο (2017-04-21 00:00:00.0)
«Εβγαλαν λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ (2014-10-08 00:00:00.0)
Ορισμένες πρώτες σκέψεις για τον «ευρωσκεπτικισμό» (2014-01-19 00:00:00.0)
Μισός αιώνας στην υπηρεσία των μονοπωλίων (2007-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ