Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ - «ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΙΚΑ» ΚΟΜΜΑΤΑ
«Δυσκολίες συντονισμού» στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπει η AfD

Εξαιτίας διαφορετικών «προσεγγίσεων» σε οικονομία, μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ κ.ά.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενδεχόμενες «δυσκολίες συνεννόησης», για τη συγκρότηση μίας «πατριωτικής συμμαχίας» των εθνικιστικών - «ευρωσκεπτικιστικών» κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει ο επικεφαλής υποψήφιος του γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Γεργκ Μόιτεν, εκφράζοντας σύνθετες διεργασίες στο έδαφος των αντιθέσεων, της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης των κρατών - μελών και των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των μονοπωλίων της ΕΕ.

Οπως είπε, για να «μπλοκαριστούν ορισμένα μέτρα στο Ευρωκοινοβούλιο», όπου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, θα πρέπει οι ακροδεξιοί σχηματισμοί (π.χ. «Λέγκα του Βορρά», το αυστριακό FPO που συγκυβερνά με το Λαϊκό Κόμμα κ.ά.) «να εργαστούν από κοινού», όμως είναι περίπλοκο να επιτευχθούν συμβιβασμοί «γιατί έχουμε 28 διαφορετικές χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις».

Τα εθνικιστικά κόμματα «έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες θέσεις στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά πολύ διαφορετικές απόψεις σε άλλους τομείς», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα την οικονομία, όπου η AfD είναι «κόμμα της οικονομίας της αγοράς και δεν είμαστε φίλοι των μέτρων προστατευτισμού, όπως ο Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Το κόμμα του έχει παρόμοιες θέσεις «μάλλον με τους Βορειοευρωπαίους, όπως οι Δανοί, οι Φινλανδοί ή οι Ιρλανδοί που υποστηρίζουν μία ανοικτή οικονομία και όχι έναν ισχυρό κρατισμό, όπως είναι η παράδοση στη Γαλλία».

Αλλά και στο θέμα της κριτικής στην ΕΕ, όλο και εγκαταλείπεται η θέση για έξοδο από την ΕΕ, την οποία η AfD προτάσσει μόνο σαν «έσχατη προσφυγή» αν δεν γίνουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, αν και το κόμμα του πανηγύριζε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, είπε ο Μόιτεν: «Λυπόμαστε που οι Βρετανοί εγκαταλείπουν την ΕΕ (...) Δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα για πάντα».

Η AfD - όπως και το κόμμα της Λεπέν - προτάσσει την ανάγκη η ΕΕ να μεταρρυθμιστεί από τα μέσα, με την AfD να ζητά «να περιοριστούν οι εξουσίες της στο ελάχιστο, να είναι μόνο οικονομικές» και απορρίπτει τις προτάσεις για «κοινό στρατό, κοινή αγορά εργασίας ή κατώτατο μισθό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ