Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συμφωνίες και αντιπαραθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μπορεί οι κυβερνήσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου να διστάζουν στην έναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων με στόχο τη λεγόμενη συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεών τους, ωστόσο, χτες, υπό τις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ έκαναν ένα βήμα «σπάζοντας τον πάγο» συμμετέχοντας στη Σύνοδο του Βελιγραδίου για την ψηφιακή τεχνολογία, αποφασίζοντας μαζί με άλλες τέσσερις χώρες των Βαλκανίων να μειώσουν τα τέλη περιαγωγής κλήσεων κινητής τηλεφωνίας κατά 27% από την 1η Ιούλη.

Η συμφωνία υπογράφηκε όχι μόνο από αξιωματούχους της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου αλλά και τους ομολόγους τους από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο.

Νωρίτερα, πάντως, στο Βελιγράδι το θερμόμετρο της «πολιτικής έντασης» ανέβηκε όταν μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του φασίστα Μπόσκο Ομπράντοβιτς και του εκατομμυριούχου Ντ. Τζίλας, που απαρτίζουν την ετερόκλητη «Συμμαχία για τη Σερβία», επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του δημαρχείου της σερβικής πρωτεύουσας στρέφοντας πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Η απόπειρα των στελεχών και μελών της «Συμμαχίας για τη Σερβία» καταγγέλθηκε από τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε το σερβικό λαό «να μην ανησυχεί για την τελευταία φασιστική εκδήλωση του Μπόσκο Ομπράντοβιτς και των υποστηρικτών του». Οι υποστηρικτές της «Συμμαχίας για τη Σερβία», που κατηγορούν τον Πρόεδρο Βούτσιτς μεταξύ άλλων για αδιαφάνεια και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση αύριο, Σάββατο, 6 Απρίλη, έξω από το κτίριο του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου «Pink TV».

Στο μεταξύ, αναστάτωση στα επιτελεία του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν. Ο Χαν είπε πως τον Ιούνη αυτό που θα δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών αλλά... της προενταξιακής φάσης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουτζάρ Οσμάνι, απέδωσε τις δηλώσεις Χαν σε «παρεξήγηση», τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος επίτροπος είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Ιούνη. Οι επίμαχες δηλώσεις Χαν έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης ευρωβουλευτών την περασμένη Τρίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές Βούτσιτς με πρέσβεις Κίνας - Ρωσίας (2023-07-14 00:00:00.0)
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ (2022-11-23 00:00:00.0)
Διαρκείς επαφές για τη διεύρυνση ΝΑΤΟ και ΕΕ (2019-07-27 00:00:00.0)
Ενδοαστικές κόντρες στο φόντο ευρύτερης σύγκρουσης (2019-04-03 00:00:00.0)
Δυσκολίες στο παζάρι με το Κόσοβο (2019-04-02 00:00:00.0)
Περιοδεία επιτρόπου Χαν σε Σερβία και Μαυροβούνιο (2018-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ