Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαφές Βούτσιτς με πρέσβεις Κίνας - Ρωσίας

Τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο ζήτησε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, σε χωριστές συναντήσεις που είχε χτες με την πρέσβειρα της Κίνας Τσεν Μπο και τον πρέσβη της Ρωσίας, Μπ. Χαρτσενκο.

Μεταξύ άλλων ο Βούτσιτς τόνισε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι του Κοσόβου «απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και ότι η Σερβία θέλει να ενημερώσει «ολόκληρο το παγκόσμιο κοινό» σχετικά με τις «απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι συναντήσεις του Βούτσιτς έγιναν μετά και τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στοχοποιώντας την «ενίσχυση της ρωσικής επιρροής» στην περιοχή, αυτήν τη φορά εναντίον του επικεφαλής των σερβικών Μυστικών Υπηρεσιών, Αλ. Βουλίν, σταθερού συμμάχου του Βούτσιτς για χρόνια σε κυβερνητικά σχήματα και υποστηρικτή της διατήρησης στενών σχέσεων με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και οι πιέσεις που ασκούν ΗΠΑ και ΕΕ στην Πρίστινα για αποκλιμάκωση, επιδρούν και στις ενδοαστικές αντιθέσεις μέσα στο Κόσοβο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες, σημειώθηκε ένταση στη βουλή του προτεκτοράτου, με διαπληκτισμούς και χειροδικίες κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης. Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος ύψωσαν τους τόνους της κριτικής κατά της κυβέρνησης Κούρτι, για «πλήγμα» στις σχέσεις με τη Δύση, ενώ το κόμμα τους ζητά και πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσαν και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και φέρουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να έχουν παρασκηνιακές επαφές με στελέχη του κόμματος «Σερβική Λίστα».

Ευρωπαϊκές «προειδοποιήσεις» στα Σκόπια

Την άμεση επίσπευση της συνταγματικής αναθεώρησης που απαιτεί η επίσημη έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ ζήτησε χτες από τα Σκόπια ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Αλ. Σάλενμπεργκ, τον οποίο συνόδευαν οι ΥΠΕΞ Τσεχίας και Σλοβακίας.

Σε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπούγιαρ Οσμάνι, ο Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και πρόσθεσε ότι «η αναβολή της έγκρισης των συνταγματικών τροπολογιών σημαίνει αναβολή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ». Και κατέληξε «προειδοποιώντας»: «Εάν δεν αποδεχτείτε τις συνταγματικές τροποποιήσεις και δεν συνεχίσετε τον ευρωπαϊκό δρόμο, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης».

Θυμίζουμε πως για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία ωστόσο δεν διαθέτουν η κυβέρνηση Κοβάτσεφκσι και οι σύμμαχοί της.

Πρόσφατα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, διέκοψε κάθε συνομιλία με την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «λήξαν» οποιοδήποτε θέμα αφορά την αναθεώρηση και ζητώντας πάλι πρόωρες εκλογές.

Επίμαχο ζήτημα της αναμενόμενης αναθεώρησης είναι η αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα, κάτι που συμφωνήθηκε πέρυσι με τη Σόφια μετά και από μεσολάβηση των Βρυξελλών, ώστε να αρθεί το βουλγάρικο βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για την «επιρροή στην περιοχή» (2023-07-15 00:00:00.0)
Νέες παρεμβάσεις για «αποκλιμάκωση» από ΗΠΑ και ΕΕ (2023-06-28 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια της Πρίστινας για τις «συστάσεις» από ΗΠΑ - ΕΕ (2023-06-09 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν να φτάνουν οι πρόσθετες ΝΑΤΟικές δυνάμεις (2023-06-07 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για τις πινακίδες, εστιάζουν στην περαιτέρω «εξομάλυνση» (2022-11-25 00:00:00.0)
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ (2022-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ