Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΟΒΟ
Ξεκίνησαν να φτάνουν οι πρόσθετες ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Πρόσθετες δυνάμεις άρχισαν από χτες να ενισχύουν τη ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη KFOR, που εδρεύει μόνιμα στο Κόσοβο, στο όνομα της «σταθερότητας και ασφάλειας», μετά από τον νέο γύρο έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες αντιμέτωποι με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Πρίστινας, αλλά και με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της KFOR που παρατάχθηκαν έξω από δημοτικά κτίρια, όταν οι αρχές του προτεκτοράτου επιχείρησαν να επιβάλουν με τη βία τούς νέους αλβανόφωνους δημάρχους, οι οποίοι «εξελέγησαν» σε εκλογές από τις οποίες απείχε καθολικά ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο.

«Περίπου 500 στρατιωτικοί από την 65η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού της Τουρκίας θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων», διευκρίνισε χτες σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. Η λυκοσυμμαχία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα την αποστολή επιπλέον 700 στρατιωτών, όπως και ότι θέτει ένα τάγμα σε κατάσταση «ύψιστης ετοιμότητας».

Την ίδια στιγμή η Δύση κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ανήσυχη για τη γεωπολιτική αναμέτρηση με Ρωσία - Κίνα, που κλιμακώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν κάλεσε «τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», επιμένοντας ότι «η τρέχουσα κλιμάκωση εμποδίζει τις προσπάθειες (σ.σ. ένταξής τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ) αντί να τις βοηθάει».

Χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος Γκ. Εσκομπάρ, όπως και ο αντίστοιχος διπλωμάτης της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Χιλ. Αντίστοιχη συνάντηση είχαν οι δύο απεσταλμένοι και με τη Πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, θέτοντας πάλι ζήτημα προκήρυξης νέων εκλογών στους δήμους του βόρειου Κοσόβου.

Αν και ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Α. Κούρτι, σε δηλώσεις του απέκλειε τέτοιο ενδεχόμενο, η Κοσοβάρα ΥΠΕΞ Ντόνικα Γκερβάλα - Σβαρτς αναφέρθηκε σε «ενδιάμεσα βήματα» που είναι απαραίτητα ώστε να ξαναστηθούν κάλπες.

Για διενέργεια «δεσμευτικών» επαναληπτικών δημοτικών εκλογών με «σαφή συμμετοχή της σερβικής κοινότητας» συζήτησαν με Βούτσιτς και Οσμάνι οι ηγέτες της Γερμανίας Ολ. Σολτς και της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, εστιάζοντας στην ανάγκη «μακροπρόθεσμης επίλυσης της διένεξης Πρίστινας - Βελιγραδίου, στη βάση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Βουλγαρία το κοινοβούλιο ενέκρινε χτες με 132 ψήφους σε σύνολο 240 τη νέα κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε μετά από συμβιβασμό του κεντροδεξιού GERB και του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP), των δύο βασικών «φιλοδυτικών» δυνάμεων, που βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις των εκλογών του Απρίλη. Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, μέχρι τον Μάρτη του 2024, θα είναι ο προερχόμενος από το ΡΡ Νικολάι Ντένκοφ. Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε η πρώην επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ, από το GERB, η οποία προβλέπεται να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τον Μάρτη του 2024.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ