Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επίσκεψη στο Ριάντ με «φορτωμένη» ατζέντα

Τα περιθώρια «προώθησης» των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, οι «ειρηνευτικές» κινήσεις σε Υεμένη και Σουδάν, αλλά και η εξέλιξη επιχειρήσεων του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» είναι μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Πριν από έναν μήνα είχε μεταβεί στο Ριάντ με παρόμοια ατζέντα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, με την Ουάσιγκτον να εντείνει τις κινήσεις της μετά την υπογραφή της συμφωνίας «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν με κινεζική διαμεσολάβηση.

Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σήμερα στον στρατηγικό διάλογο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και των ΗΠΑ (GCC - USA), ενώ αύριο Πέμπτη μαζί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, θα συμπροεδρεύσουν σε σύνοδο του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Πριν μεταβεί στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν μίλησε τη Δευτέρα στο αμερικανοϊσραηλινό λόμπι AIPAC στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι ένα μέρος της επίσκεψης θα αφορά τις προσπάθειες «εξομάλυνσης» των σχέσεων Ριάντ - Τελ Αβίβ.

«Μπορούμε πράγματι και πρέπει να παίξουμε έναν ολοκληρωμένο ρόλο στην προώθηση των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας. Τώρα, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις πως αυτό μπορεί να γίνει είτε γρήγορα είτε εύκολα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν ένα πραγματικό εθνικό συμφέρον στην εξομάλυνση» αυτών των σχέσεων.

Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι είναι «μη διαπραγματεύσιμες» οι στενές σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν «ποτέ» δεν θα επιτρέψει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα και πως «η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για πιστοποιημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη δυνατότητα ώστε να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν». Στη συνέχεια συμμερίστηκε τις απειλές του Ισραήλ, τονίζοντας πως εάν η Τεχεράνη «απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας, τότε όλες οι λύσεις είναι στο τραπέζι».

Κατά τα λοιπά, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, αν και έσπευσε να προσθέσει πως οι πιθανότητες είναι πλέον «πιο αδύναμες». Ασκησε δε, για τα μάτια του κόσμου, κριτική στην κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος των Παλαιστινίων, ενώ οι ΗΠΑ ετησίως δίνουν (και γι' αυτόν τον σκοπό) στο Ισραήλ πάνω από 3,8 δισ. δολάρια με τη δικαιολογία της «βοήθειας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ