Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια

Μολονότι ο οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) δεν άλλαξε κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη Κυριακή το πρόγραμμά του για την παραγωγή πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε μονομερώς να μειώσει από τον ερχόμενο Ιούλη την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

Ετσι, από τον Ιούλη η Σαουδική Αραβία θα παράγει 9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, αντί για 10 εκατ. βαρέλια, επιχειρώντας να αυξήσει (με μία έστω και μικρή άνοδο της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού) τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων για την πραγματοποίηση έργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Οραμα 2030».

Αναλυτές της Capital Economics εκτίμησαν παρ' όλα αυτά ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος. Η ερευνητική εταιρεία προέβλεπε προηγουμένως αύξηση του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας κατά 1% για το 2023.

Επιπλέον, η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμπου Ντάμπι, δήλωσε χτες ότι εάν διατηρηθούν οι περικοπές στην παραγωγή από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2023, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ