Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κοινές αεροπορικές περιπολίες Ρωσίας - Κίνας

«Κόντρες» πολεμικών πλοίων ΗΠΑ - Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν

U.S. Navy

«Κόντρες» πολεμικών πλοίων ΗΠΑ - Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν
Σε νέα κοινή αεροπορική περιπολία στον Ειρηνικό προχώρησαν Ρωσία και Κίνα, συγκεκριμένα πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, για 6η φορά από το 2019.

Με φόντο την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας - Πεκίνου, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι περιπολίες εντάσσονται στο σχέδιο ετήσιας συνεργασίας των δύο στρατών.

Από τη μεριά της, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χτες ότι απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη μετά την είσοδο στη Ζώνη Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Αμυνάς της, στα νότια και ανατολικά της χερσονήσου, τεσσάρων κινεζικών και τεσσάρων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών, τα οποία ωστόσο δεν παραβίασαν τον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο.

Κατά την τελευταία κοινή αεροπορική περιπολία Κίνας - Ρωσίας, τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Νότια Κορέα προχώρησε σε αναχαιτίσεις, καθώς δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Αμυνας. Αλλά και η Ιαπωνία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στο σημείο.

...και νέες κόντρες δυνάμεων ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Chung - Hoon» και η καναδική φρεγάτα «HMCS Montreal» διέπλευσαν το Σάββατο το Στενό της Ταϊβάν, με την Κίνα να σπεύδει να κάνει λόγο για υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Από τη μεριά της, η διοίκηση του 7ου αμερικανικού στόλου ανακοίνωσε ότι «ο διάπλους του "Chung - Hoon" και του "Montreal" καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού». Ενώ η καναδική πλευρά ανέφερε ότι ΗΠΑ και Καναδάς «είναι εταίροι που εργάζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, μάλιστα, κατηγόρησε κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι κινήθηκε «με επικίνδυνο τρόπο» γύρω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεε στην περιοχή. Το κινεζικό πλοίο «έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο αμερικανικό αντιτορπιλικό», υποστήριξαν οι ΗΠΑ. Σχετικά βίντεο δείχνουν τα δύο πλοία να κινούνται σε πολύ κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο.

Ο κινεζικός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε τη διέλευση των δύο πλοίων από το Στενό, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό.

«Οι εν λόγω χώρες προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο συνταγματάρχης Σι Γι, εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26/5 οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως ο πιλότος ενός κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους πραγματοποίησε «αδικαιολόγητο, επιθετικό ελιγμό» κοντά σε αμερικανικό αναγνωριστικό, το οποίο πετούσε πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο απάντησε πως το αμερικανικό αεροσκάφος «εισήλθε σκοπίμως» σε ζώνη εκπαίδευσης της Κίνας «για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης».

Ολα αυτά ενώ ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, ανακοίνωσε από το βήμα του «Διαλόγου για την ασφάλεια Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη ότι η Γερμανία θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή το 2024, με στόχο «την προστασία της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία όλοι έχουμε συμφωνήσει και από την οποία θα πρέπει όλοι να ωφελούμαστε - είτε στη Μεσόγειο είτε στον Κόλπο της Βεγγάλης είτε στη Νότια Σινική Θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ