Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα των στρατηγών Α. Φ. Μπουρχάν και Μ. Χ. Ντάγκαλο, σε άμεση σύνδεση με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο, ενώ καθημερινά αυξάνονται τα θύματα και οι ξεριζωμένοι στον άμαχο πληθυσμό.

Την Κυριακή, στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, ένοπλοι των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF του Ντάγκαλο επιτέθηκαν στην πόλη Κουτούμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Στη συνέχεια κατέλαβαν τη βάση της 22ης Ταξιαρχίας του στρατού, παίρνοντας αιχμαλώτους δεκάδες στρατιώτες.

Την ίδια μέρα, 10 Κογκολέζοι φοιτητές σκοτώθηκαν όταν ο τακτικός στρατός του Σουδάν βομβάρδισε πανεπιστημιούπολη.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, παραστρατιωτικοί έκαναν επιδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Χαρτούμ, λεηλατώντας αρχαιολογικούς θησαυρούς μεγάλης αξίας.

Μέχρι χτες μαίνονταν σφοδρές μάχες στα βόρεια προάστια και στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας Χαρτούμ, προκαλώντας πλήγματα μεταξύ αμάχων. Ο στρατός χτύπησε με αεροσκάφη θέσεις των RSF, οι οποίες απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

Σε ανακοίνωση της σουδανικής Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρεται ότι το Σαββατοκύριακο εθελοντές αναγκάστηκαν να θάψουν 180 μη αναγνωρισμένα πτώματα, 102 στο νότιο Χαρτούμ και 78 στο Νταρφούρ, για λόγους δημόσιας υγείας.

Η σύγκρουση έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1.800 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί, καθώς όλες οι συμφωνίες εκεχειρίας έμειναν στα χαρτιά. Πριν μία βδομάδα ο σουδανικός στρατός αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη σαουδαραβική Τζέντα, με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία σε ρόλο διαμεσολαβητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ