Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ - ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Πληθαίνουν οι «πρόβες πολέμου» ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Η Ρωσία ξεκίνησε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα, μία μέρα αφού οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ άρχισαν τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή.

Στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ συμμετέχουν 6.000 στρατιωτικοί, 50 πλοία και περισσότερα από 45 αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει και η Φινλανδία, για πρώτη φορά μετά την ένταξή της.

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός επεσήμανε ότι έως 40 πλοία, 25 αεροσκάφη και περίπου 3.000 στρατιωτικοί θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια που διεξάγονται στη Βαλτική και τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιούνη.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η «Air Defender 2023», θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 24 Ιούνη στον εναέριο χώρο της Γερμανίας με τη συμμετοχή 25 κρατών - μελών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η AD23 περιλαμβάνει 220 αεροσκάφη και 10.000 άτομα από 25 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και θα συνδυαστεί με την επίσης υπό γερμανική διοίκηση άσκηση MAGDAYS 23 και τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις RAMSTEIN DUST 23 και RAMSTEIN GUARD 23.

Αεροπορικές δυνάμεις από Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Αρθρου 5, δηλαδή «συλλογικής άμυνας συμμαχικού εδάφους».

Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία - Παλατινάτο, στην Ολλανδία και την Τσεχία, και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back». Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες τη μέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις. Ασκήσεις δεν θα πραγματοποιούνται τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη φτάσει στη Γερμανία ενόψει της άσκησης. Τα ελληνικά F-16 σταθμεύουν στο Λέχφελντ της Βαυαρίας, μαζί με τα αμερικανικά Α-10.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ