Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενδοαστικές κόντρες στο φόντο ευρύτερης σύγκρουσης

Από την επίσκεψη στις αρχές του χρόνου του Ρώσου Προέδρου στο Βελιγράδι
Από την επίσκεψη στις αρχές του χρόνου του Ρώσου Προέδρου στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι κινητοποιήσεις μέρους της σερβικής αντιπολίτευσης και τμήματος της αστικής τάξης, που επιδιώκουν μία πιο στενή σχέση με δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες από αυτές που διατηρεί σήμερα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναδείχθηκαν χτες σε συνέντευξη που έδωσε ο Σέρβος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντράγκαν Τζίλας. Ο Τζίλας, που είναι ιδρυτικό μέλος της λεγόμενης «Συμμαχίας για τη Σερβία» (στην οποία συμμετέχει και ο φασίστας Μπόσκο Ομπράντοβιτς και πραγματοποιεί από τον Νοέμβρη κάθε βδομάδα μία διαδήλωση στο Βελιγράδι, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια νέων εκλογών), μιλώντας χτες στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο N1, κατηγόρησε τον επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, πως «ενεργεί σαν υπουργός του (σ.σ. Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ) Βούτσιτς». Πρόσθεσε μάλιστα πως ο επίτροπος Χαν δεν διαφέρει από τον υπουργό Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

Η συνέντευξη του Τζίλα εμφανίζεται λίγες μέρες αφότου ο Σέρβος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις μέρους της αντιπολίτευσης στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «μακεδονικά σενάρια» που εξυφαίνονται στα Σκόπια από δυτικές μυστικές υπηρεσίες (ΗΠΑ κ.ά.) με την ανοχή ή εν γνώσει του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, στο πρότυπο των κινητοποιήσεων που οδήγησαν το 2015-'16 στην ανατροπή της κεντροδεξιάς, εθνικιστικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Παρόμοια θέση είχε διατυπώσει πριν μέρες και ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, υποστηρίζοντας πως τα Σκόπια έχουν πάρει τη θέση που είχε άλλοτε η Βουδαπέστη για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, θεωρώντας πως έχουν γίνει «το κέντρο για επιθέσεις εναντίον της Σερβίας και του Προέδρου Βούτσιτς». Εξάλλου, φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι στις αρχές Φλεβάρη είχαν συναντηθεί μυστικά στα Σκόπια ο Σέρβος επιχειρηματίας Τζίλας, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ και ένας Αμερικανός διπλωμάτης, για να επεξεργαστούν διάφορα σχέδια σε βάρος της κυβέρνησης Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς, εκφράζοντας σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης, έχει ταχθεί υπέρ της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, αλλά δηλώνει ότι δεν θέλει ένταξη στο ΝΑΤΟ (αλλά συνεργασία) καθώς και διατήρηση των παραδοσιακών σχέσεων με τη Ρωσία, τις οποίες βεβαίως αξιοποιεί και η ρωσική αστική τάξη για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το Ρωσικό Κέντρο στην πόλη Νις κοντά στο Κοσσυφοπέδιο (όπου σημειωτέον είναι η μεγάλη αμερικανική βάση «Bondsteel»), που η Ρωσία δηλώνει ότι είναι για ανθρωπιστικούς λόγους και οι ΗΠΑ ότι είναι στρατιωτική κατασκοπευτική βάση.

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι επέκρινε την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το μπλοκάρισμα του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας, μολονότι ο ίδιος «τορπίλισε» κάθε δυνατότητα για διαπραγμάτευση, αφότου επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη δασμούς 100% σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο Χαραντινάι επέκρινε την Μογκερίνι, λέγοντας πως αποπροσανατόλισε το διάλογο «με ιδέες ανταλλαγής εδαφών», αναγκάζοντας, όπως ισχυρίστηκε, «πολλούς υπουργούς να ξοδέψουν πολλή ενέργεια για να αντιπαλέψουν μία τέτοια ιδέα». Η Μογκερίνι, ως γνωστόν, δεν έχει φέρει αντιρρήσεις στην πιθανότητα «διόρθωσης των συνόρων» μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπό τον όρο πως θα γίνουν στο πλαίσιο μίας «τελικής συμφωνίας ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων. Αντίθετα, απέρριψε σχέδια συμφωνίας που θα οδηγούσαν σε «εθνοτικά καθαρά» κράτη. Από την άλλη πλευρά, αντίθετη με τα σενάρια αλλαγής συνόρων παραμένει η Γερμανία, που θεωρεί πως θα επιφέρουν επιπτώσεις τύπου «ντόμινο» στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Τέλος, χτες, με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Κάντριμαν στον ραδιοσταθμό «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη», τονίζοντας πως η ιδέα της αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου «δεν θα ήταν καλή λύση για τον 21ο αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ