Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο β' γύρο Ζελένσκι και Ποροσένκο

ΚΙΕΒΟ.--

Ο ηθοποιός και επιχειρηματίας στο χώρο του θεάματος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, από το κόμμα «Υπηρέτης του λαού», με 30,2%, και ο σημερινός «ανεξάρτητος» Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, με 16%, περνάνε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που θα γίνει στις 21 Απρίλη. Η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, από το κόμμα «Πατρίδα», «τερμάτισε» τρίτη με 13,4%. Η Τιμοσένκο κατήγγειλε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Π. Ποροσένκο είναι «νοθευμένο», αλλά δήλωσε ότι δεν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στο β' γύρο δεν θα στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψηφίους.

Ο Ζελένσκι έχει σημαντικό προβάδισμα απέναντι στον Ποροσένκο, βγήκε δε πρώτος στις περισσότερες περιοχές της χώρας, γεγονός που ανεβάζει τις πιθανότητες να κερδίσει στο β' γύρο, σύμφωνα με αναλύσεις. Ο ηθοποιός, που έχει υποδυθεί τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στην τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του λαού», μπορεί να επικεντρώθηκε προεκλογικά στο σύνθημα «κατά της διαφθοράς» και «κατά των ελίτ», ωστόσο εκπροσωπεί ένα άλλο τμήμα του ουκρανικού κεφαλαίου που είναι δυσαρεστημένο με τον Ποροσένκο. Ορισμένα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως «άνθρωπο» του μεγιστάνα Ιγκόρ Κολομόισκι, ιδιοκτήτη - μεταξύ άλλων - του καναλιού «Channel 1+1», όπου προβλήθηκε η εν λόγω σειρά.

Κατά τ' άλλα τάσσεται υπέρ της πορείας ένταξης της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ζητώντας μάλιστα να κατοχυρωθεί με δημοψήφισμα, δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Ως προς τις «συνομιλίες για την επίλυση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία, υπάρχει ανάγκη να εργαστούμε διεξοδικά για οποιεσδήποτε πιθανές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διαδικασίας του Μινσκ», είπε εκπρόσωπος της εκλογικής «ομάδας» του Ζελένσκι.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει αρμοδιότητες στην ασφάλεια, στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ και δηλώσεις άλλων Ουκρανών πολιτικών, σε περίπτωση αλλαγής Προέδρου στις 21 Απρίλη, το μόνο που θα αλλάξει στη χώρα είναι οι «ωφελούμενες ελίτ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ