Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αίτημα άρσης της ασυλίας του Γκουαϊδό

Η σφοδρή αντιπαράθεση συνεχίστηκε χτες στη Βενεζουέλα με τη σταδιακή αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης μετά από τις δολιοφθορές των προηγούμενων ημερών, την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από σήμερα και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να ζητήσει από τη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από το κυβερνητικό κόμμα, την άρση της ασυλίας του προέδρου της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντος προέδρου - μαριονέτα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Μάικελ Μορένο, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, τόνισε πως ο Γκουαϊδό παραβίασε την απαγόρευση που του είχε επιβληθεί το Γενάρη για έξοδο από τη χώρα και έκανε περιοδεία σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Με την επιστροφή του στη χώρα δεν συνελήφθη, αν και αυτό είχε προαναγγελθεί, καθώς υπήρξαν άμεσες απειλές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η απόφαση άρσης της βουλευτικής ασυλίας έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της προηγούμενης βδομάδας, της Επιτροπής Ελέγχου, που επέβαλε την αναστολή της δυνατότητας εκλογής σε δημόσιο αξίωμα του Γκουαϊδό για τα επόμενα 15 χρόνια, για ψευδή φορολογική δήλωση και έσοδα που δεν δικαιολογούν τα έξοδα της τελευταίας περιοδείας. Οι αποφάσεις αυτές μένει να φανεί αν θα εφαρμοστούν και τι εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν. Ο Γκουαϊδό πάντως και τα επιτελεία που τον στηρίζουν σχολίασαν ότι το εγχείρημα της δίωξής του στερείται νομικής βάσης. Ο ίδιος ο Πρόεδρος - μαριονέτα έχει καλέσει σε νέα διαδήλωση το Σάββατο 6 Απρίλη.

Τον τερματισμό της ατιμωρησίας του Γκουαϊδό έχει ζητήσει επανειλημμένα το ΚΚ Βενεζουέλας, που ταυτόχρονα διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης της ζωής των λαϊκών ανθρώπων που χτυπιούνται από την καπιταλιστική κρίση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας, Λουίς Μότα Ροδρίγκες, αντικαταστάθηκε από τον μηχανικό στη βιομηχανία του ηλεκτρισμού «με 25 χρόνια εμπειρίας» Ιγκόρ Γαβίδια Λεόν.

Επίσης, τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει οι συνεργασίες της Βενεζουέλας τόσο με τη Ρωσία, λόγω της παρουσίας στρατιωτικών στη χώρα, όσο και με την Τουρκία, όπου βρέθηκε τις περασμένες μέρες ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, για συναντήσεις και συμφωνίες κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Η βενεζουελάνικη κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με όποιες χώρες θέλει, ενώ η Ρωσία τονίζει ότι η συνεργασία και στον στρατιωτικό - τεχνικό τομέα είναι απόλυτα νόμιμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι προκλήσεις του Γκουαϊδό συνεχίζονται(2020-01-28 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις και εν αναμονή κυβερνητικός ανασχηματισμός(2019-03-19 00:00:00.0)
Προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την επιστροφή Γκουαϊδό(2019-03-05 00:00:00.0)
Νέες αμερικανικές κυρώσεις και «διπλωματικές» πιέσεις(2019-03-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με κινήσεις «συμμάχων»(2019-03-01 00:00:00.0)
Νέες απειλές ΗΠΑ με όχημα τη «βοήθεια»(2019-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ