Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέος γύρος παζαριών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Λύση σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν αναζήτησε χτες το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Επειτα από επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Μέι δήλωσε έτοιμη να ζητήσει (κι άλλη...) αναβολή του Brexit, θεωρώντας πως «μπορούμε και πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση». Ετσι, παρά τις συνεχιζόμενες κόντρες ακόμη και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, η Μέι προσκάλεσε τον Κόρμπιν σε συνομιλίες προκειμένου «να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση από κοινού» και να την παρουσιάσουν ως «νέα πρόταση» στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ την επόμενη Τετάρτη (10/4) στις Βρυξέλλες. Το θέμα που προκύπτει βεβαίως είναι πως αν η Μέι ζητήσει παράταση πέραν της 12ης Απρίλη, και εφόσον εξασφαλίσει «ολιγόμηνη ή πολύμηνη» παράταση, τότε πιθανότατα τον ερχόμενο Μάη θα επιβληθεί ως απαραίτητη η διεξαγωγή ευρωεκλογών και στη Βρετανία.

Σύμφωνα πάντως με Βρετανούς δημοσιογράφους, οι κόντρες στο υπουργικό συμβούλιο ήταν πολύ έντονες. Συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν πως τουλάχιστον 14 υπουργοί (μεταξύ τους ο υπουργός Αμυνας Γουίλιαμσον και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Φοξ) τάχθηκαν υπέρ ενός άτακτου Brexit ή μίας πολύ μικρής παράτασης. Δέκα υπουργοί υποστήριξαν πολύμηνη παράταση. Αλλοι δύο δήλωσαν «αναποφάσιστοι».

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Κόρμπιν δήλωσε «ευτυχής» να συναντήσει την Μέι, τονίζοντας πως αναγνωρίζει αφενός πως έκανε «μία κίνηση» και αφετέρου πως ο ίδιος έχει ευθύνη να εκπροσωπήσει το λαό που τον ψήφισε.

Αντιδράσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας στο Παρίσι τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, ζήτησε από την Μέι να προτείνει «εναλλακτικό σχέδιο» αν η χώρα της «θέλει να αποφύγει ένα άτακτο Brexit σε 10 μέρες». Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε και τους επόμενους μήνες συζητήσεις για τους όρους του διαζυγίου». Οσο για τον Βαράντκαρ, ζήτησε από την ΕΕ να είναι «πιο ανοιχτή» σε νέες προτάσεις από τη Βρετανία, εκτιμώντας ότι έστω και τώρα υπάρχει χρόνος ώστε η Μέι να έρθει στις Βρυξέλλες στις 10 Απρίλη με «αξιόπιστες προτάσεις». Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αναμένει την Πέμπτη στο Δουβλίνο την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με κεντρικό θέμα της συνάντησης τις αβέβαιες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι αντιδράσεις άλλων αξιωματούχων της ΕΕ. Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες για άτακτο Brexit έπειτα από την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να απορρίψει και τις τέσσερις τροπολογίες για «εναλλακτικά σχέδια». Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη πολύμηνη παράταση, εκτίμησε ότι θα σήμαινε «σημαντικά ρίσκα για την ΕΕ, από όπου προκύπτει και η ανάγκη σοβαρής αιτιολόγησης» αλλά και «πολιτικό κόστος», αφού αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ στις 23 Μάη «θα πρέπει να οργανώσει ευρωεκλογές».

Από τη Γερμανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε και την «έμπνευση» του δημοψηφίσματος για το Brexit, «έναν από τους μεγαλύτερους καταστροφείς της σύγχρονης εποχής», κατηγορώντας τον ως βασικό υπεύθυνο όχι μόνο για το σημερινό μπλέξιμο, αλλά και για το γεγονός - όπως είπε - ότι είχε απαγορεύσει στους αξιωματούχους της ΕΕ να προωθήσουν την πρόταση παραμονής στην ΕΕ πριν το δημοψήφισμα του 2016.

Πιο συγκρατημένα αντέδρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σε μήνυμά του στο «Twitter» σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα... Ας είμαστε υπομονετικοί...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ