Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Βιβλίο για το ... όραμα της «ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενδεικτικές των σφοδρών διεργασιών για το μέλλον και την ισχυροποίηση της ΕΕ έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι επισημάνσεις στο βιβλίο «Νέα αυτοκρατορία» του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα.

Οπως εξήγησε ο συγγραφέας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το βιβλίο του τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης της ΕΕ σε «ευρωπαϊκή αυτοκρατορία», απέναντι στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της ευρωπαϊκής Ιστορίας... Είναι η πρώτη φορά από το 1957 που η ΕΕ κινδυνεύει είτε να εξαφανιστεί είτε να περιοριστεί σε έναν μηδενικό ρόλο στη διεθνή σκηνή», τόνισε. Μεταξύ άλλων επανέφερε την ανάγκη υπεράσπισης της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» απέναντι στην Κίνα και το σχέδιό της για τους «νέους δρόμους του μεταξιού», καθώς και στις ΗΠΑ και το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», που προτάσσει αποφασιστικά η κυβέρνηση Τραμπ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια απλή επιλογή: Είτε θα έχουμε μια πιο ισχυρή ενότητα, είτε φεουδαλισμό... Απέναντι στον κίνδυνο του φεουδαλισμού, προτείνω αυτό που αποκαλώ νέα αυτοκρατορία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο ώστε να «αφυπνίσει τα πνεύματα (...) για αυτό που μπορεί να είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη».

Ο Λε Μερ αναφέρθηκε και στο «γαλλογερμανικό ζεύγος», που χαρακτηρίζει «απαραίτητο» αλλά «όχι πλέον αρκετό», συμπληρώνοντας ότι «είναι απαραίτητο στο εξής να κάνουμε την επιλογή χωρών της Ανατολής, να στραφούμε με περισσότερη προσοχή ιδίως προς την Πολωνία, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο ένα από τα κράτη - κλειδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ