ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα 63 δισ. ευρώ τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα

Αποκαλυπτικά του μεγέθους της αντιλαϊκής επίθεσης τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Στουρνάρας

Αντιλαϊκά μέτρα ύψους ύψους 63 δισ. ευρώ, ποσά που φτάνουν στο 31% του παραγόμενου ΑΕΠ πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με αφορμή τα μνημόνια και τις συνοδευτικές δανειακές συμβάσεις στήριξης από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προς τους ξένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι σχεδόν ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα στην καρατόμηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και στα μέτρα της φοροληστείας που πάρθηκαν και που πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ, αλλά και να κλιμακωθούν τα επόμενα χρόνια, είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά. Η μείωση των κρατικών κονδυλίων (που αφορούν κύρια στις δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες) στο διάστημα 2010 - 2014 υπολογίζεται στα 33,31 δισ. ευρώ, όταν η αύξηση των κρατικών εσόδων από φόρους και χαράτσια εκτιμάται στα 29,61 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κλιμάκωση των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων διαμορφώνεται ως εξής: 19,07 δισ. ευρώ το 2010, 18,24 δισ. ευρώ το 2011, 11,53 δισ. ευρώ το 2012, 10,22 δισ. ευρώ το 2013 και 3,86 δισ. ευρώ το 2014. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη κλιμάκωση καταγράφεται στο έτος 2011, με «παρεμβάσεις» που έφτασαν στο 8,8% του ΑΕΠ. Για να κατανοηθεί το μέγεθος της βαρβαρότητας του κεφαλαίου πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι τα παραπάνω μέτρα λειτουργούν σωρευτικά. Ετσι, η σούμα των αντιλαϊκών μέτρων (περικοπών δαπανών και αύξησης της φοροληστείας) για το 2015 ανεβαίνει στα 63 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το «πρωτογενές έλλειμμα» στο τέλος του 2009 ήταν 24,26 δισ. ευρώ και πλέον υπολογίζεται ότι φέτος θα καταγραφεί «πρωτογενές πλεόνασμα» 2,94 δισ. ευρώ. Συνολικά, η «προσαρμογή» φτάνει στα 27,2 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 43% των αντιλαϊκών μέτρων της περιόδου.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, «ζεσταίνει την πλάτη» της συγκυβέρνησης ενόψει και της επικείμενης νέας αξιολόγησης από τα κλιμάκια της τρόικας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού «η εμπιστοσύνη θα επεκταθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αν υλοποιηθούν αποφασιστικά οι πολιτικές του προγράμματος», ενώ πρόβαλλε και την άποψη ότι οι διαφορές με την ΕΕ είναι «απλά ζήτημα συγκυρίας». Η επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται περί τις 15 Γενάρη, αν και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί».

«Βελτίωση προσδοκιών» για τους επενδυτές

Τη βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος» που διαμορφώνεται στην Ελλάδα διαφήμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο παρουσίασης μελέτης του ΚΕΠΕ, που αφορά στην κατάρτιση του «δείκτη φόβου», για την καταγραφή των «επενδυτικών» προσδοκιών και εκτιμήσεων στη βάση των εξελίξεων στο χρηματιστήριο και τη χρηματαγορά.

Η συγκυβέρνηση εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση στο ενδεχόμενο σταδιακής «εξόδου στις αγορές», από το β' εξάμηνο του 2014, δηλαδή στην πρόσβασή της σε δανειακά κεφάλαια από τα διεθνή τραπεζικά μονοπώλια, σε ανάλογη ρότα με τις κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ που βρίσκονται σε προγράμματα «στήριξης». Ο αναπληρωτής υπουργός εστίασε την ομιλία του στην εμφανιζόμενη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομόλογων στη «δευτερογενή αγορά», στην ανάκαμψη των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, στη γενικότερη βελτίωση του «οικονομικού κλίματος» για τους επενδυτές, το οποίο όχι μόνο δεν έχει να κάνει με τα λαϊκά συμφέροντα αλλά αντίθετα είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα κλιμακωθεί με αλλεπάλληλα μέτρα, με ή χωρίς μνημόνια και μηχανισμούς «χρηματοδοτικής στήριξης».

ΒΟΥΛΗ
Κύρωση Σύμβασης για τους πρόσφυγες πίσω από τις ανάγκες

Το γεγονός ότι ο όρος «λαθρομετανάστευση» αποδόθηκε από τους ιμπεριαλιστές όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποκρύψουν ότι οι πρόσφυγες είναι δικά τους θύματα, ανέδειξε χτες από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση Διεθνούς Σύμβασης που αφορά το νομικό καθεστώς των προσφύγων και τη διοικητική συνδρομή που θα πρέπει να τους παρέχεται όταν βρίσκονται στο έδαφος χωρών που έχουν κυρώσει τη συγκεκριμένη Σύμβαση.

Η Λ. Κανέλλη επισήμανε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί μεν με την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης, ωστόσο υπογράμμισε ότι η κύρωση γίνεται με καθυστέρηση δεκαετιών «και με έννοιες βασισμένες στο παρελθόν», αφού, όπως ανέφερε, η σύμβαση που αφορά τους πρόσφυγες βασίζεται στη συμφωνία της Γενεύης που ορίζει τι είναι πρόσφυγας και η οποία κυρώθηκε το 1951. Πρόσθεσε σχετικά με τους νέους όρους που έχουν επιβληθεί «από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα» ότι «στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τώρα τελευταία, τα τρία, τέσσερα, πέντε τελευταία χρόνια, έχει ενσκήψει η κατάχρηση του όρου "εγκληματική οργάνωση". Είναι μια αμερικανική προσέγγιση, που έχει ενσκήψει», και σημείωσε ότι «τείνουμε να βάλουμε το σύνολο των ποινικών αδικημάτων κάτω από την αντίληψη "εγκληματική οργάνωση" σε αυτή τη χώρα. Εχει γίνει μια "σκούπα" οριζόντια, που τραβά μέσα. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες. Φτιάξαμε έναν όρο, "λαθρομετανάστες", και όποιον πάρει ο χάρος, ισοπέδωση».

ΔΗΜΑΡ
Ξανά στον αφρό η αντιπαράθεση

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έριξε χτες ο βουλευτής και ως πρότινος Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Σπ. Λυκούδης, επικρίνοντας τον Φ. Κουβέλη για την απουσία του απ' την εκδήλωση για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» δήλωσε: «Η μέρα έκρυβε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και η πολιτική ηγεσία της χώρας, στο σύνολό της, έπρεπε να είναι παρούσα. Ακόμα περισσότερο, όσοι πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Επομένως, θα ήθελα κι εγώ ο πρόεδρος του κόμματός μου να είναι παρών σε αυτή την εκδήλωση...».

Αρνητικά σχολίασε και την απουσία του Αλ. Τσίπρα επισημαίνοντας ως αντίφαση την απουσία «την ώρα που πιστεύει και υποστηρίζει ότι είναι ένας πολιτικός σχηματισμός, ο οποίος πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Με το βλέμμα στραμμένο στις γενικότερες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε: «Είδαμε, χτες, την πολιτική ηγεσία της χώρας να έχει μια αυτοκαταστροφική παρουσία (...) Είναι απογοητευτικό (...) Υπάρχει μια έμφυτη ανικανότητα στο χώρο (...) Βρίσκει τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού αμήχανο και ανίκανο να συντονιστεί και να συνεννοηθεί... Οφειλαν οι κατεξοχήν ευρωπαϊκές δυνάμεις, αυτή την ώρα, να έχουν άλλο βηματισμό».

Ο Σπ. Λυκούδης είπε ακόμα ότι «χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες και γενναίες προσεγγίσεις σε αντίστοιχες γενναίες πρωτοβουλίες (...) Ελπίζω ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς θα σκεφτεί τις σοβαρές ιστορικές υποχρεώσεις που έχει και θα προσπαθήσει να συνεννοηθεί».

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των «58» αν και τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», δήλωσε πως «δεν έχει στις προοπτικές της να μετασχηματιστεί σε πολιτικό σχηματισμό», αλλά «δική της πολιτική φιλοδοξία - απ' ό,τι ξέρω - είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε όλες οι δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς να μπορέσουν να συνδιαλλαγούν και να κινηθούν προς τα μπρος».

Στο μεταξύ, την κόντρα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας τροφοδοτούν φήμες περί του προσώπου που θα υποδείξει ο Φ. Κουβέλης για τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ αλλά και για τις σκέψεις που φέρεται να κάνει να μην έχουν τη δυνατότητα οι βουλευτές να εκλεγούν στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή, «σενάριο» που κατά τη μειοψηφία φωτογραφίζει τον Σπ. Λυκούδη.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης δήλωσε πως «ούτε απόφαση έχει ληφθεί, ούτε κάποια απόφαση αποκλεισμού» αλλά «από την άλλη μεριά, αφού υπήρξαν χωριστά ψηφοδέλτια, προφανώς πρέπει ο κ. Κουβέλης να δει τις ισορροπίες, να πάμε σε ένα λειτουργικό όργανο, διότι πάμε σε ένα δύσκολο εξάμηνο. Πάμε σε εκλογές διπλές, τριπλές, δεν ξέρω...».

ΣΥΡΙΖΑ
Στη διάθεση Τσίπρα θέτει την παραίτησή του ο Τατσόπουλος

Στη διάθεση του Αλ. Τσίπρα έθεσε χτες την παραίτησή του ο Π. Τατσόπουλος προκειμένου να τον «απαλλάξει απ' το άγος μιας διαγραφής», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραιτείται απ' τη βουλευτική έδρα. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και θα έχει συνάντηση μαζί του σήμερα, Παρασκευή, και μένει να φανεί το αποτέλεσμά της.

Είχε προηγηθεί ένας νέος γύρος καυστικών σχολίων σε βάρος του Π. Τατσόπουλου από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις του περί συμπαθούντων την τρομοκρατία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που «δεν είναι ωστόσο πλειοψηφία». Ακολούθησε «καβγάς» με τον Β. Διαμαντόπουλο, με ανταλλαγή βαριών χαρακτηρισμών, με αφορμή σχόλια του Π. Τατσόπουλου για την εμφάνιση Διαμαντόπουλου μασκαρεμένου σε σατιρικό δρώμενο.

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «ΑLPHA» αποδοκίμασε τον Π. Τατσόπουλο λέγοντας: «Ο σ. Πέτρος Τατσόπουλος μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει αλλά, όπως ο ίδιος λέει, φαντάζεται με παραδοξότητες και "λογικά" άλματα. Κανείς και καμιά στον ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική και ιδεολογική άποψη δεν συμπαθεί καν την τρομοκρατία. Είναι άλλο ζήτημα ότι η ίδια η νομική επιστήμη έχει υιοθετήσει την αρχή ότι τα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο συνιστούν πολιτικά εγκλήματα για τα οποία υπάρχει ειδική μεταχείριση από το ίδιο το Σύνταγμα. Για παράδειγμα, μόνο για τα πολιτικά εγκλήματα μπορεί να δοθεί αμνηστία (...) Αλίμονο αν οι ανάγκες προσωπικής επικοινωνίας και προβολής γίνονται κυρίαρχο στοιχείο στη δημόσια παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ