ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΙΚΟΜΕΞ
Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι!

«Φταίει ο σεισμός», ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης

Δώδεκα άτομα, που κατηγορούνται για την κατάρρευση της «Ρικομέξ» στο σεισμό της 7-9-99 και τον άδικο θάνατο 39 εργαζομένων, απολογήθηκαν χτες στη 16η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Ιω. Λάμπρου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στους έξι από αυτούς επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Συγκεκριμένα, οι Γεράσιμος Αλ. Τσάσης, διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία, Ξένη Τσάση (σύζυγος του προηγούμενου), μέλος του ΔΣ της «Ρικομέξ», Χαρίδημος Μαγιάκος, διευθύνων σύμβουλος μετά το σεισμό (θετός γιος του ΧάρηΛάμπρου, προέδρου του ΔΣ που σκοτώθηκε μαζί με τους εργαζομένους) και Αικατερίνη Τσάση (θυγατέρα του πρώτου), διευθύνων σύμβουλος επίσης μετά το σεισμό, αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 5 εκατ. δρχ. και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στην Ευγενία, χήρα Χάρη Λάμπρου, επιβλήθηκε μόνο απαγόρευση εξόδου και στον Μιχάλη Τσάση (αδελφό του Γεράσιμου), πολιτικό μηχανικό, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 15 εκατ. δρχ.

Οι παραπάνω κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή» και «επικίνδυνες σωματικές βλάβες με ενδεχόμενο δόλο». Ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι Λευκή-Αικατερίνη Γκλαβάνη, Αντώνης Δέδες, Μαρία-Μαργαρίτα Παπαδημητρίου, οι πολιτικοί μηχανικοί Αγγελος Δόβας, Νίκος Κολίδης και ο σιδεράς ΓιώργοςΧριστόπουλος.

Ο κατηγορούμενος Γεράσιμος Τσάσης, συνταξιούχος, 70 χρόνων, απολογήθηκε με υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει ότι είναι κατάκοιτος από το 1996 «με συχνή αδυναμία πλήρους επικοινωνίας». Χαρακτηρίζει «καταραμένο» το εργοστάσιο, γιατί σ' αυτό σκοτώθηκαν ο Χάρης Λάμπρου, η ανιψιά του, οι φίλοι και συνεργάτες του, και συνεχίζει: «Η εταιρία "Ricomex" ιδρύθηκε το 1969 από μένα και τον Χ. Λάμπρου. Ηταν ΕΠΕ αντιπροσωπειών, εισαγωγών γενικού εμπορίου. Το 1977 έγινε ΑΕ. Αδεια λειτουργίας πήραμε το 1979». Ο ίδιος αποδίδει «πολιτικάντικες σκοπιμότητες» στο πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της κατάρρευσης, ισχυριζόμενος ότι «κάθε μία από τις προβλεφθείσες από τη δεύτερη μελέτη 24 κολόνες είχε κατάλληλο όγκο και υπολογισμένη αντοχή», ενώ για τα δοκάρια προσκομίζει τρεις φωτογραφίες, στις οποίες «φαίνεται ξεκάθαρα η ύπαρξη περιφερειακής δοκού που δεν την αναφέρει η επιτροπή». Για τον ημιώροφο, λέει ότι «υπήρχε άδεια για το 60% και πρόκειται για ανεξάρτητη κατασκευή που όχι μόνο δεν έβλαψε αλλά βελτίωσε τη στατική συμπεριφορά του εργοστασίου». Για το φυτευτό τοίχωμα πάνω στο στέγαστρο υποστηρίζει ότι ήταν ένα «απλό τοιχίο ελαφρύ και διακοσμητικό» και για τα μηχανήματα στους πάνω ορόφους ότι «είχαν μεταφερθεί όλα ανεξαιρέτως από το 1998 στις νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να έχει μετατραπεί σε ένα απλό κτίριο γραφείων». Για τις αυθαίρετες προσθήκες, που οδήγησαν στην κατάρρευση, παραδέχεται ότι «επιβλήθηκε στη "Ρικομέξ" πρόστιμο 3.508.512 δρχ. το 1993 για την ανέγερση αυθαίρετης κατασκευής συνολικής επιφάνειας 1.139,5 τ.μ., που αφορούσε υπόστεγα και αποθήκες, τα οποία δεν κατέρρευσαν με το σεισμό. Η επέκταση από 2.400 τ. μ. σε 4.141,40 τ.μ. προς το ρέμα της Χελιδονούς δεν ήταν παράνομη», διατείνεται, «καθώς έγινε αγορά του οικοπέδου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα μήνα πριν το σεισμό με έγγραφό του διέψευσε τα περί δήθεν παράνομης επέκτασης». Για τη φωτιά που ξέσπασε στις 6-10-93 αναφέρει: «Δεν ήταν έντονη ούτε καταστρεπτική ούτε ικανή να προκαλέσει σημαντικές ζημιές που να συντέλεσαν στην κατάρρευση». Τέλος, για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, υποστηρίζει: «Δεν μπορεί να σταθεί ο ενδεχόμενος δόλος, καθώς στο εργοστάσιο δούλευα κι εγώ, συγγενείς μου. Μοναδική και αναμφισβήτητη αιτία της κατάρρευσης ήταν και παραμένει η θεομηνία του σεισμού».

Η Αικατερίνη Τσάση, εξάλλου, στο απολογητικό της υπόμνημα αναφέρει τις... οικονομικές παροχές της εταιρίας στους συγγενείς των θυμάτων: «1 εκατ. δρχ. (!) σε κάθε οικογένεια που έχασε μέλος της, συμβολή στα έξοδα κηδείας, καταβολή ολόκληρου του μισθού των αδικοχαμένων για το Σεπτέμβρη, χρηματική βοήθεια στους τραυματίες, έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών των θυμάτων»... Και καταλήγει: «Ολους αυτούς τους ανθρώπους ο Χαρίδημος Μαγιάκος κι εγώ μπορούμε να τους κοιτάζουμε καθημερινά στα μάτια και μας κοιτάζουν και αυτοί δίνοντάς μας το χέρι μέσα στον κοινό μας πόνο»...

Περίσσευμα καρδιάς και αλληλεγγύης

Γιορτινή εκδήλωση των  παιδιών  ναυτεργατών, με  ειδικές ανάγκες 

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Χαρούμενες φωνές και φωτεινά πρόσωπα, πλημμύρισαν το θέατρο ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ στον Πειραιά. Οι θεατές απόλαυσαν μία θεατρική παράσταση και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από πρωταγωνιστές που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για το δικαίωμα στη ζωή. Ο λόγος για παιδιά ναυτεργατών, παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέλη του Συλλόγου «ΑΡΓΩ».

Ο Σύλλογος γεννήθηκε από τις μητέρες αυτών των παιδιών. Οι γυναίκες αυτές, με τους συζύγους τους μακριά, λόγω του σκληρού ναυτεργατικού επαγγέλματος, το 1985 ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές ανάγκες τους, για να «χτυπήσουν» τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου έγινε «κατάθεση ψυχής». Μέσα από τη θεατρική παράσταση του έργου «Τα δώρα των μάγων», αλλά και των τραγουδιών του μουσικού συνόλου του Συλλόγου, φάνηκε ότι η δύναμη της ανθρώπινης καρδιάς είναι απεριόριστη. Τη δική της νότα στην εκδήλωση έδωσε και η καλλιτεχνική ομάδα παιδιών μηχανικών, που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Η εκδήλωση περιλάμβανε και έκθεση με δείγματα κατασκευών που έφτιαξαν τα χέρια των παιδιών του «ΑΡΓΩ». Ηταν ξυλοκατασκευές παιδαγωγικού υλικού προσχολικής ηλικίας, βιβλιοδεσίες σημειωματάριων και τετραδίων, μουσικά κρουστά όργανα και πολλά άλλα. Η «ζωή» του Συλλόγου στηρίζεται από το υστέρημα των οικογενειών αυτών και κάποιες δωρεές πλοιοκτητών. «Η βοήθεια από το κράτος μέσω του υπουργείου Πρόνοιας είναι τουλάχιστον ισχνή» μας είπε η Π. Παπασωτηρίου μία από τους δύο εκπαιδευτές που έχει προσλάβει ο Σύλλογος. «Τα τμήματα - συνέχισε - είναι εμπλουτισμένα με εργαστήρια και μηχανήματα ασφαλείας. Με την επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή γύψινων και εικόνων με μορφή πεπαλαιωμένων». «Φτιάξαμε και το θεατρικό εργαστήρι - πήρε το λόγο ο δεύτερος εκπαιδευτής Κ. Παπαευσταθίου - με τη σύσταση θιάσου».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Παπαστελιανού, ανέφερε επίσης: «Κάθε χρόνο διοργανώνουμε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για να βλέπει ο κόσμος τι δουλιά γίνεται στο Σύλλογο. Η ιδέα του Συλλόγου ανήκει στις γυναίκες των ναυτικών που είχαν το πρόβλημα. Εχουμε απευθυνθεί για συνδρομή σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Είχαμε κάποια ανταπόκριση, όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες, η υποδομή ελλιπής. Εχουμε παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, όμως δε θα τα αφήσουμε στον Καιάδα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσα, που είχε την ιδέα τα παιδιά των μηχανικών να συνυπάρξουν σήμερα σε αυτή την εκδήλωση με αυτά τα παιδιά. Τον ευχαριστώ εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου μας και εύχομαι να μιμηθούν και άλλοι τον κ. Τούσσα».

«Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ για αυτά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που είναι παιδιά ναυτεργατών, θέλει περίσσευμα καρδιάς και αλληλεγγύη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Οι εκδηλώσεις -συνέχισε- που γίνονται από αυτά τα παιδιά, με τις προσπάθειες της διοίκησης, των καθηγητών και των γονιών δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο άνθρωπος. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, να διεκδικηθούν πόροι. Οι μηχανικοί με τη συμμετοχή τους σε αυτήν την εκδήλωση πήραμε και άλλη δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα μας για την αλληλεγγύη, για το δικαίωμα στη ζωή».

ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιδρά ακόμα και η ΟΚΕ...

 ... Που δέχεται τη βασική φιλοσοφία του

Ακόμα και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) - γνωστή για το συναινετικό της ρόλο στην κυβερνητική πολιτική - εκφράζει αντιρρήσεις στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία και ειδικότερα ζητά την απάλειψη της διάταξης, που προβλέπει την καταβολή απ' τον ασθενή αμοιβής για την επίσκεψη, γιατί - όπως αναφέρει - «αναιρεί μια βασική αρχή του ΕΣΥ».

Η Ολομέλεια της ΟΚΕ ασχολήθηκε χτες με το νομοσχέδιο «βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» - που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή απ' τις 11.12.2000 - καθώς και με το σχέδιο νόμου για το «Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας».

Η ΟΚΕ δέχεται τη βασική φιλοσοφία των αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίων και διαπιστώνει ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα η ΟΚΕ χαρακτηρίζει προβληματικές τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι ο τρόπος που επιλέγεται για την επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν άνισες καταστάσεις τόσο στους γιατρούς, όσο και στους ασθενείς.

Η στάση της ΟΚΕ σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή των νοσοκομείων και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) είναι ουδέτερη καθώς εκφράστηκαν δυο απόψεις. Η μια άποψη υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να μετατραπούν σε μονομετοχικές εταιρίες, των οποίων τη μόνη μετοχή θα έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο Υγείας ή έστω σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η άλλη άποψη είναι ότι τυχόν κατάργηση της νομικής μορφής (ανωνυμοποίηση) των νοσοκομείων προβάλλει τη λογική του κέρδους και την εμπορευματοποίηση της υγείας, κάτι που είναι ασύμβατο με το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της. Σε ό,τι αφορά τα ΠΕΣΥ, η ΟΚΕ τονίζει ότι «επέρχεται μια υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών παρά μια περιφερειακή αποκέντρωση».

Στα θετικά του νομοσχεδίου η ΟΚΕ αναφέρει την... «προσπάθεια εισαγωγής της επιστημονικής διοίκησης και διαχείρισης στα κρατικά νοσοκομεία», με την καθιέρωση του θεσμού των μάνατζερ.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, για το Σώμα Επιθεωρητών η ΟΚΕ το αξιολογεί «κατ' αρχήν θετικά».

Εγκαιρα (;) στα Σπάτα

Αποκλείει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της μετεγκατάστασης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στο νέο αεροδρόμιο της Αθήνας στα Σπάτα, η διοίκηση της επιχείρησής της.

Με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθυστέρηση της μετεγκατάστασης, η διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωσή όπου σημειώνει ότι ο όμιλος έχει ολοκληρώσει σε σημαντικό βαθμό τα σχετικά έργα, ενώ η μεταφορά του συνόλου του εξοπλισμού και των εφοδίων εδάφους έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 20 Φλεβάρη - 28 Φλεβάρη.

Γκαζάκια στο «Παρόν»

Εμπρηστικό μηχανισμό τοποθέτησαν χτες άγνωστοι, στην είσοδο της εφημερίδας «Παρόν», στο Σύνταγμα, Βουλής 24. Ο μηχανισμός που αποτελούνταν από ένα γκαζάκι και ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υλικό εξερράγη στις 8 το βράδυ και προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές στην είσοδο της εφημερίδας.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΚΑΡΟΛΟ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

ετών 79

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2000 και ώρα 2.00 μ.μ. εκ του ιερού ναού Αγίων Πάντων Κοιμητηρίου Πύργου.

Τα παιδιά: Μαίρη και Μάκης, Νέλλη, Κατερίνα και Λουκάς. Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ