Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιδρά ακόμα και η ΟΚΕ...

 ... Που δέχεται τη βασική φιλοσοφία του

Ακόμα και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) - γνωστή για το συναινετικό της ρόλο στην κυβερνητική πολιτική - εκφράζει αντιρρήσεις στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία και ειδικότερα ζητά την απάλειψη της διάταξης, που προβλέπει την καταβολή απ' τον ασθενή αμοιβής για την επίσκεψη, γιατί - όπως αναφέρει - «αναιρεί μια βασική αρχή του ΕΣΥ».

Η Ολομέλεια της ΟΚΕ ασχολήθηκε χτες με το νομοσχέδιο «βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» - που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή απ' τις 11.12.2000 - καθώς και με το σχέδιο νόμου για το «Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας».

Η ΟΚΕ δέχεται τη βασική φιλοσοφία των αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίων και διαπιστώνει ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα η ΟΚΕ χαρακτηρίζει προβληματικές τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι ο τρόπος που επιλέγεται για την επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν άνισες καταστάσεις τόσο στους γιατρούς, όσο και στους ασθενείς.

Η στάση της ΟΚΕ σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή των νοσοκομείων και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) είναι ουδέτερη καθώς εκφράστηκαν δυο απόψεις. Η μια άποψη υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να μετατραπούν σε μονομετοχικές εταιρίες, των οποίων τη μόνη μετοχή θα έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο Υγείας ή έστω σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η άλλη άποψη είναι ότι τυχόν κατάργηση της νομικής μορφής (ανωνυμοποίηση) των νοσοκομείων προβάλλει τη λογική του κέρδους και την εμπορευματοποίηση της υγείας, κάτι που είναι ασύμβατο με το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της. Σε ό,τι αφορά τα ΠΕΣΥ, η ΟΚΕ τονίζει ότι «επέρχεται μια υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών παρά μια περιφερειακή αποκέντρωση».

Στα θετικά του νομοσχεδίου η ΟΚΕ αναφέρει την... «προσπάθεια εισαγωγής της επιστημονικής διοίκησης και διαχείρισης στα κρατικά νοσοκομεία», με την καθιέρωση του θεσμού των μάνατζερ.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, για το Σώμα Επιθεωρητών η ΟΚΕ το αξιολογεί «κατ' αρχήν θετικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ