Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσοχή στην οδήγηση υπό βροχή

  Χρήσιμες οδηγίες από το ΕΚΑΒ

Σωτήρια στην οδήγηση υπό βροχή είναι η τήρηση της απόστασης ασφαλείας και το άναμμα του φλας κινδύνου όταν πλησιάζουμε σε νερά
Σωτήρια στην οδήγηση υπό βροχή είναι η τήρηση της απόστασης ασφαλείας και το άναμμα του φλας κινδύνου όταν πλησιάζουμε σε νερά
Ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση πρέπει να δείξουν τις μέρες αυτές οι οδηγοί, καθώς φαίνεται πως η νέα έξοδος, αλλά και η επιστροφή των εκδρομέων για την Πρωτοχρονιά, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, θα γίνει υπό αντίξοες συνθήκες.

Χρήσιμες είναι οι οδηγίες για οδήγηση υπό βροχή που εξέδωσε ο Τομέας Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ, που τονίζει ότι οι οδηγοί, ιδίως για τα μεγάλα ταξίδια, πρέπει να αξιολογούν με σύνεση τις πληροφορίες της ΕΜΥ, ώστε να αποφευχτούν επικίνδυνες περιοχές ή και να ματαιωθεί το ταξίδι. Σε ημέρες κακοκαιρίας με καταρρακτώδεις βροχές πρέπει να αποφεύγονται σαν συνεπιβάτες παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σε έντονη βροχή, το ΕΚΑΒ συνιστά να ανάβουμε τα φώτα διασταύρωσης (παλαιά ονομασία μεσαία) και την ημέρα, καθώς υπάρχουν κακές συνθήκες ορατότητας. Το κόκκινο φως που διαθέτουν αρκετά αυτοκίνητα, ιδιαίτερα για βροχή και ομίχλη πίσω, που ανάβει με ιδιαίτερο διακόπτη, είναι σημαντικό στοιχείο ασφάλειας, αλλά πρέπει να ανάβει μόνο όταν υπάρχει κακή ορατότητα. Μην ξεχνάτε να το σβήσετε όταν δεν υπάρχει πια ανάγκη, διότι θαμπώνει όποιον έρχεται πίσω. Εάν δε διαθέτει το αυτοκίνητό σας τέτοιο φως, το ΕΚΑΒ συνιστά την τοποθέτησή του (με διακόπτη που ειδοποιεί ότι έχετε το φως αναμμένο).

Σωτήρια ιδιαίτερα στην οδήγηση με βροχή είναι η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Σημαντικός επίσης είναι ο έλεγχος της λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων (αλλαγή ελαστικών), αν υπάρχει νερό στο ντεπόζιτο του υαλοκαθαριστήρα, αλλά και να είναι το πίσω τζάμι, όπως και οι καθρέφτες, καθαρά.

Οταν πλησιάζουμε σε πολλά νερά, ανάβουμε το φλας κινδύνου για να ειδοποιήσουμε τον επόμενο ότι μειώνουμε ταχύτητα και περνάμε σιγά, διότι υπάρχει κίνδυνος να μπουν νερά στο ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου και να σταματήσει μέσα στα νερά. Εάν διαπιστώσετε σταματημένα αυτοκίνητα μέσα στα νερά ή μεγάλο βάθος νερού, προσπαθήστε να βρείτε έναν ασφαλή χώρο για να σταματήσετε και ειδοποιήστε τα επερχόμενα αυτοκίνητα.

Οταν περνάτε από νερά, κλείστε τα παράθυρα γιατί υπάρχει κίνδυνος να περάσει με μεγάλη ταχύτητα κάποιο αυτοκίνητο και να σας πετάξει νερά μέσα στο αυτοκίνητο. Για κανένα λόγο δεν προσπερνάμε μέσα σε νερά άλλα αυτοκίνητα (εκτός αν είναι σταματημένα).

Ορισμένοι τύποι αυτοκινήτων (ιδιαίτερα παλαιότεροι) είναι πιο ευαίσθητοι σε νερά και υγρασία (πλατίνες), γι' αυτό ρωτήστε τον ηλεκτρολόγο σας εάν συνιστά για το συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου το τύλιγμα με μια πλαστική σακούλα ή άλλο μέτρο ώστε να μην μπαίνουν νερά και υγρασία. Αποφύγετε το πέρασμα χειμάρρων, έστω και με λίγο νερό, έστω και με «αυτοκίνητο παντός καιρού».

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν, τέλος, οι οδηγοί στους πεζούς. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην τους πετάμε νερά περνώντας γρήγορα δίπλα τους, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι ιδιαίτερα τη νύχτα, αλλά και την ημέρα με βροχή, οι πεζοί δε διακρίνονται, ιδίως όταν φοράνε σκούρα ρούχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ