Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΟΛΑ
Επέκταση υποβάθμισης του περιβάλλοντος

  Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Λ.Κανέλλη, Αντ. Σκυλλάκου και  Ορ. Κολοζώφ

Το επερχόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος ολόκληρης της Αθήνας που θα επιφέρει η σχεδιαζόμενη επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Αντ. Σκυλλάκος και Ορ. Κολοζώφ με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας.

«Για την επέκταση - γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ το Κόμμα μας επανειλημμένα έφερε το θέμα στη Βουλή, όμως οι εξελίξεις επιτείνουν την αγωνία χιλιάδων κατοίκων και φορέων του Θριασίου που βλέπουν "προ των πυλών" τον κίνδυνο για παραπέρα υποβάθμιση και ρύπανση της περιοχής», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η εταιρία δίνει, η επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων (700 εκατ. δολ.)» (Βλέπε και τον Πίνακα που έχουν επισυνάψει οι τρεις βουλευτές).

«Σήμερα, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, υπάρχουν συνεχείς διαρροές υδρογονανθράκων, που πνίγουν με δυσοσμία την περιοχή, παρά τις δεσμεύσεις ότι από τις επεκτάσεις του 1990 θα μειώνονται οι ρύποι. Το έδαφος, το υπέδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας και η θάλασσα έχουν σοβαρά ρυπανθεί με πετρελαιοειδή. Δεν ασκείται κανείς έλεγχος παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας».

Ωστόσο, τονίζεται, ακόμη και οι εκτάσεις που σχεδιάζεται να γίνουν οι επεκτάσεις του διυλιστηρίου είναι δασικές, ενώ οι προσπάθειες της εταιρίας για αποχαρακτηρισμό τους έχουν αποτύχει: «Η ΠΕΤΡΟΛΑ δεν έχει και ούτε θα αποκτήσει την αναγκαία έκταση για να πραγματοποιήσει τις επεκτάσεις, αφού τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές εγκαταστάσεις είναι και θα είναι σε δασική και αγροτική έκταση. Από τα χρησιμοποιούμενα 1.536 στρέμματα μόνο το 7% της έκτασης είναι νόμιμα χρησιμοποιούμενη για βιομηχανική δραστηριότητα και αυτό έχει προκύψει με επιχωματώσεις. Το υπόλοιπο 59% αποτελεί αγροτική γη και το 35% δασική έκταση. Προσπάθειες της εταιρίας για αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης σε συμπληρωματικό χώρο της εταιρίας (πρώην ΟΟΥΕΝΣ) έχουν παραπεμφθεί από την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ζητούμενη γιγαντιαία επέκταση απαγορεύεται στην Αττική από το ΠΔ 84/84 και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ω.1515/85). Η εταιρία απαιτεί παρέκκλιση για επέκταση κατά 71.370 ίππους, δηλαδή 238 φορές μεγαλύτερη από τον επιτρεπόμενο εκσυγχρονισμό (300 ίπποι). Η αύξηση κατά 5,2 φορές των ποσοτήτων των αερίων αποβλήτων και των διαρροών θα αυξήσουν δραματικά τη δυσοσμία και τη ρύπανση της περιοχής. Κάποια πιθανή δυσλειτουργία στις μονάδες των απαερίων θα πνίξει την περιοχή και την Αθήνα, αφού θα διοχετευτούν στο περιβάλλον 1 εκατομμύριο m3/ώρα απαέρια και ρύποι. Θα αυξηθούν κατακόρυφα οι κίνδυνοι για καταστροφικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. Επιπλέον παρά τις επεκτάσεις στο παρελθόν και τις υποσχέσεις για αύξηση της απασχόλησης, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο ήμισυ».

Ακόμη η ΠΕΤΡΟΛΑ βαρύνεται και με παραπλανητική διαφήμιση σχετικά με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, αφού παρουσιάζει ως τετελεσμένο γεγονός την αδειοδότησή της από τα αρμόδια υπουργεία. Οπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η ΠΕΤΡΟΛΑ σε διαφήμιση της για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο παρουσιάζει, παραπλανητικά, την αδειοδότηση της επέκτασης των 700 εκατ. δολαρίων ως δεδομένη. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι επιχειρείται ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Τους τελευταίους μήνες συγκεντρώθηκαν 10.000 υπογραφές κατά των επεκτάσεων, ενώ προσφυγή στο ΣτΕ βρίσκεται σε εξέλιξη».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα πάρουν υπόψη τις δικαιολογημένες αντιδράσεις όλων των φορέων και των κατοίκων της περιοχής και θα κηρύξουν το Θριάσιο περιβαλλοντικά κορεσμένη περιοχή. Επίσης ερωτούν αν δε θα επιτρέψουν παρέκκλιση του ΠΔ 84/84 που απαιτείται για να υλοποιηθεί η γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ και τέλος αν θα επιβάλλει η κυβέρνηση τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην ΠΕΤΡΟΛΑ για την παραπλανητική διαφήμιση που χρησιμοποιεί προκειμένου να εισέλθει στο Χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ