ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επικίνδυνη γαλούχηση των νεαρών παικτών

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα για τις λογικές που αναπτύσσει και επιβάλλει το σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νεαρών παικτών, αποτελεί το θέμα που προέκυψε με την εκδίωξη δύο νεαρών παικτών της Ξάνθης από την ομάδα Κ-20 του συλλόγου εξαιτίας φωτογραφίας τους με παίκτη αντίπαλης ομάδας (Πράνιτς του ΠΑΟ). Το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκαλεί αίσθηση αλλά παράλληλα δείχνει και τη σαπίλα που κυριαρχεί στο χώρο του ποδοσφαίρου ως προϊόντος και αντικείμενου εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες που λυμαίνονται το χώρο για δικό τους όφελος.

Συναισθήματα όπως η «ευγενής άμιλλα», ο «σεβασμός του αντιπάλου», ο υγιής συναγωνισμός, παραμένουν άγνωστα. Αντίθετα, η καλλιέργεια του φανατισμού, η βία, ο αποπροσανατολισμός και η εκμετάλλευση της μάζας των οπαδών, το αίσθημα τις αδικίας, είναι αυτά που κυριαρχούν και... πλασάρονται αφού αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να εφαρμοστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδια. Βέβαια, από την άλλη να θυμίσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το «τσεκούρι του πολέμου»... θάβεται από τους επιχειρηματίες όταν τα πράγματα περνάνε σε ...χοντρές δουλειές όπως οι κοινές διεκδικήσεις στην πίτα των κερδών (από το κράτος, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κ.τ.λ.) ή οι καλές συμφωνίες (αρκετών δισ.) αγοραπωλησίας παικτών.

Το θέμα ξεκίνησε όταν σύλλογος οργανωμένων οπαδών της Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση κατά δύο νεαρών ποδοσφαιριστών της ομάδας Κ-20 οι οποίοι έκαναν το... λάθος να φωτογραφηθούν με τον παίκτη του Παναθηναϊκού Πράνιτς και να την ανεβάσουν στο ίντερνετ. Μάλιστα, στην ανακοίνωση υπήρχε και η σχετική φωτογραφία, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα των νεαρών, όπως ειπώθηκε, για να... προστατευτούν από αντιδράσεις. Δείγμα και αυτό των «άγραφων νόμων» που επικρατούν στις λογικές του προϊόντος. Η συνέχεια όμως προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση καθώς μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΠΑΕ για να δικαιολογήσει την πράξη της γνωστοποιούνται... ιδιαίτερα σημεία της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν γίνει συστάσεις εδώ και χρόνια στους νεαρούς παίκτες να μην δημοσιοποιούν τα συναισθήματά τους για άλλη ομάδα, ενώ προσπαθεί να συνδυαστεί η ενέργεια των συγκεκριμένων παικτών με την αγάπη για την ομάδα. Παράλληλα η ΠΑΕ θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες ρίχνουν λάδι στη φωτιά, σε ένα πρόβλημα που έχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια με οπαδούς της να είναι πρώτα άλλες ομάδες και μετά Ξάνθη, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως διευκρινίζεται, με απόφαση της ΠΑΕ δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία (!) στους δυο νεαρούς παίκτες να επανέλθουν στην ομάδα αρκεί να ...αισθάνονται ότι είναι Ξάνθη.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ιδιαίτερο... ραντεβού για ΠΑΟ

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί το ...πρόσωπο του αγώνα Φενέρ-ΠΑΟ σήμερα

Sportidea

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί το ...πρόσωπο του αγώνα Φενέρ-ΠΑΟ σήμερα
Για το πλέον... ιδιαίτερο ραντεβού του στη φετινή Ευρωλίγκα ετοιμάζεται απόψε ο Παναθηναϊκός, όπου στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής στον όμιλο του ΤΟΠ-16 αντιμετωπίζει στην Τουρκία τη Φενέρ/Ούλκερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (20.00 ΔΤ). Οι «πράσινοι» μετά από 13 χρόνια κοντράρονται για πρώτη φορά ως αντίπαλος με τον προπονητή-δημιουργό, ουσιαστικά, της σπουδαίας ομάδας των πολλών τίτλων σε Ελλάδα και Ευρώπη και φυσικά το περιστατικό δίνει μια ξεχωριστή σημασία στον αγώνα. Ωστόσο, πέρα απ' αυτά, το παιχνίδι έχει και το αγωνιστικό του ενδιαφέρον, καθώς με νίκη ο Παναθηναϊκός διατηρεί το απόλυτο των νικών στο ΤΟΠ-16 παραμένοντας στο ρετιρέ, κάνει σπουδαίο βήμα πρόκρισης και γίνεται φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο. Αντίθετα, για τους γηπεδούχους τα πράγματα είναι πιο κομβικά, καθώς με 3 ήττες μέχρι τώρα βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Στην ελληνική ομάδα η ψυχολογία είναι στα ύψη έπειτα και από τη νίκη επί του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα. Ωστόσο, τον Αργύρη Πεδουλάκη δείχνει να τον προβληματίζει η κούραση (3 ματς σε έξι ημέρες).

Για τον ίδιο η άσχημη πορεία της Φενέρ δε λέει κάτι, αναφέροντας την περίπτωση της Αρμάνι μετά από την ήττα απ' τον Παναθηναϊκό και την εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ θεωρεί πως η άμυνα θα είναι το κλειδί της αναμέτρησης. Ο Ελληνας τεχνικός αναφέρθηκε στο κεφάλαιο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για το «Τριφύλλι» αλλά και το ελληνικό μπάσκετ. Στην αντίπερα όχθη ο Σέρβος τεχνικός της Φενέρ αναφέρθηκε και αυτός στην ιδιαιτερότητα του σημερινού παιχνιδιού, το οποίο, όπως τόνισε, έρχεται σε μια στιγμή όπου η ομάδα του είναι με την πλάτη στον τοίχο.

  • Αλλα σημερινά παιχνίδια: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης (18.45) , Μακάμπι Τελ Αβιβ - Παρτιζάν Βελιγραδίου (21.05), Μπάγερν Μονάχου - Γαλατάσεραϊ (21.15) , Μπαρτσελόνα-Μάλαγα (21.45).
ΜΠΑΣΚΕΤ
Τα μέτρα για τον τελικό

Για μια ακόμη φορά ο φόβος της βίας οδηγεί στη διεξαγωγή ενός ακόμη τελικού Κυπέλλου υπό το πρίσμα του λεγόμενου αγώνα ειδικών συνθηκών, όπως θα είναι και ο φετινός στο Ηράκλειο της Κρήτης (9 Φλεβάρη) μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Οπως αποφάσισε η Ομοσπονδία μπάσκετ δε θα δοθούν εισιτήρια στους δυο αντιπάλους για να τα διαθέσουν στους οπαδούς τους, εκτός από 50 προσκλήσεις στην κάθε ομάδα, τις οποίες θα διαθέσει σε φιλάθλους κρατώντας τα στοιχεία ταυτότητα. Μάλιστα, δε θα επιτραπεί η είσοδος στον αγώνα όσων θα φέρουν διακριτικά των δυο αντιπάλων. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ο έλεγχος των στοιχείων ταυτότητας θα γίνεται και σε όσους προμηθευτούν εισιτήριο ή πρόσκληση του αγώνα κατά την είσοδό τους.

ΚΥΠΕΛΛΟ
Στα προημιτελικά Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

Τα προγνωστικά που ίσχυαν με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων επιβεβαίωσαν χτες Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, που μετά και τα χτεσινά παιχνίδια ρεβάνς προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσουν τον Ατρόμητο και τον Απόλλωνα Σμύρνης αντίστοιχα (σε διπλά παιχνίδια).

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ αν και αρχικά τρόμαξε βλέποντας τον Ηρακλή να προηγείται 1-0 (Πορτουλίδης 4') και να ισοφαρίζει τη νίκη του Δικεφάλου στο «Καυταντζόγλειο», στη συνέχεια ανέκαμψε ανεβάζοντας την απόδοσή του και φθάνοντας σε μια άνετη επικράτηση με 5-1 (Αθανασιάδης 20', Στοχ 22', 55', Ολίσε 82', Μάρτενς 90'+). Ο ΠΑΟΚ τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τζαβέλλα (68'). Στην Τρίπολη σε ένα ματς χωρίς ιδιαίτερο ρυθμό αλλά και με απρόοπτα (έσβησε ο ένας προβολέας) ο Ολυμπιακός μετά το 4-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» νίκησε ξανά τον Αστέρα με 1-0 χάρη σε γκολ του Σέποβιτς (79').

  • Η οκτάδα των προημιτελικών ολοκληρώνεται σήμερα, με τα παιχνίδια Αστέρας Μαγούλας - Ολυμπιακός Βόλου (17.00 ΟΤΕ ΤV) και Πανιώνιος - Αιγινιακός (20.00 OTE ΤV) να κρίνουν τα δύο τελευταία εισιτήρια. Οι φιλοξενούμενοι ήταν οι νικητές των πρώτων παιχνιδιών (2-0 ο Ολυμπιακός Β. 1-0 ο Αιγινιακός).
ΤΕΝΙΣ
Εκπλήξεων συνέχεια στην Aυστραλία

Χωρίς τις τρεις πρώτες αθλήτριες της παγκόσμιας κατάταξης πλησιάζει προς το τέλος του το αυστραλιανό ΟΠΕΝ στο τένις. Μετά την Σερένα Γουίλιαμς (νούμερο 1) και την Μαρία Σαράποβα (νούμερο 3), χτες ήταν η σειρά της Λευκορωσίδας Βικτόρια Αζαρένκα να αποχαιρετήσει τη διοργάνωση στα προημιτελικά, χάνοντας με 2-1 σετ από την Πολωνή Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα. Η τελευταία καλείται να «κονταροχτυπηθεί» με την Ντομίνικα Τσιμπούλκοβα για μια θέση στον τελικό αφού η Σλοβένα, που διανύει περίοδο φόρμας, επικράτησε στον άλλο προημιτελικό με 2-0 σετ (6-3, 6-0) της Ρουμάνας Σιμόνα Χάλεπ. Σημειώνεται ότι την άλλη θέση για τον τελικό διεκδικούν η Κινέζα Λι και η Καναδή Ευγενία Μπουσάρντ.

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, τα πράγματα είναι πιο ...λογικά με εξαίρεση τον αποκλεισμό του Νόβακ Τζόκοβιτς. Στα ημιτελικά θα αναμετρηθούν ο Ράφαελ Ναδάλ με τον Ρότζερ Φέντερερ και ο Τσέχος Τόμας Μπέντιχ με τον Στάνισλας Φαβρένκα.

Να σημειωθεί ότι ο τελικός των γυναικών θα γίνει το Σάββατο και ο αντίστοιχος των ανδρών την Κυριακή.

SUPER LEAGUE
Τέλος ο Τσιώλης απ' τον ΠΑΣ

Ανατροπή δεδομένων υπήρξε στις σχέσεις του Σάκη Τσιώλη με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού εκεί που όλα έδειχναν ότι παρά το βαρύ κλίμα (εξαιτίας των άσχημων αποτελεσμάτων) οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν, τελικά επήλθε το διαζύγιο. Οπως εξήγησε με δηλώσεις του ο Ελληνας τεχνικός, παρά το ότι συζητούσε την ενίσχυση της ομάδας με τους διοικούντες, επέλεξε τελικά να φύγει εξηγώντας ότι αυτό θα ήταν καλύτερο για την ομάδα. Πλέον ο ΠΑΣ βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή με τα ονόματα των Πετράκη, Χριστόπουλου, Αναστασιάδη να είναι αυτά που έχουν ακουστεί μέχρις στιγμής.

  • Για 3,5 χρόνια απέκτησε τον 23χρονο Νορβηγό μέσο Αμπντισαλάμ Ιμπραΐμ, που αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Σίτι ο Ολυμπιακός. Ωστόσο ο παίκτης θα παραχωρηθεί δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν στον Εργοτέλη προκειμένου να πάρει παιχνίδια.
  • Ενας ακόμη πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, ο Θωμάς Μαύρος, συνελήφθη χτες για χρέη της ΠΑΕ που αφορούν μη απόδοση ΦΠΑ, φόρο μεταγραφών, ΙΚΑ και άλλες οικονομικές παραβάσεις στο διάστημα της προεδρίας του. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στην ανακρίτρια. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου για την ευθύνη των φυσικών προσώπων για το ίδιο θέμα έχουν απολογηθεί και οι Θανόπουλος, Αδαμίδης, Νικολαϊδης, Δημητρέλος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ