ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές ζυμώσεις εν μέσω συγκρούσεων

Από τις διαπραγματεύσεις της «Γενεύης 2». Ο Λ. Μπραχίμι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπ. Γκι Μουν
Από τις διαπραγματεύσεις της «Γενεύης 2». Ο Λ. Μπραχίμι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπ. Γκι Μουν
ΒΕΡΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» στη Γενεύη είχε, χτες, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχκντάρ Μπραχίμι, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων για σήμερα άμεσων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης γνωστής ως «Γενεύη 2»...

Αν και τηρήθηκε μυστικότητα γύρω από τα αποτελέσματα των ξεχωριστών επαφών του Μπραχίμι με τις δύο πλευρές, εντούτοις, από δηλώσεις αξιωματούχων των δύο αντιπροσωπειών διακρίνονταν και χτες οι σημαντικές διμερείς διαφορές, ακόμη και ως προς το βασικό στόχο της συνδιάσκεψης. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, που ηγείται της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, επέμεινε πως για τη Δαμασκό στόχος των συνομιλιών είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όχι οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο επικεφαλής του «Εθνικού Συνασπισμού», Αχμάντ Τζάρμπα, διέκρινε ως μοναδικό στόχο το σχηματισμό μίας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, όπου ο Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δεν θα έχει απολύτως κανέναν ρόλο.

Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τετάρτης), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής του Ιράν σε συνομιλίες για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τεχεράνη «θα μπορούσε... σίγουρα να βοηθήσει και να κάνει τη διαφορά» και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της συριακής κρίσης. Οπως είπε, «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτή η πόρτα μπορεί να ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και η ελπίδα μου είναι ότι θα θέλουν να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική λύση».

Οσον αφορά όμως στο πρόσωπο του Ασαντ ο Τζον Κέρι δεν άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Ενωτικό μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι

Εν μέσω των έντονων διπλωματικών διεργασιών στη Γενεύη, ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, κάλεσε, χτες, με ηχητικό του μήνυμα, Σύρους και ξένους ισλαμιστές που δρουν στη Συρία να σταματήσουν «τις αδελφοκτόνες μάχες» και να σχηματίσουν κοινό μέτωπο εναντίον του Ασαντ.

Η παρέμβαση του Ζαουάχρι εμφανίζεται μετά από σφοδρές συγκρούσεις τριών βδομάδων ανάμεσα σε ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) και του «Μετώπου Αλ Νούσρα», που, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχαν αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 20ήμερο το θάνατο περίπου 1.400 ατόμων, εκ των οποίων οι 760 Σύροι αντικαθεστωτικοί και ξένοι ισλαμιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα», 426 μουτζαχεντίν εξτρεμιστές της οργάνωσης ISIL, 190 άμαχοι και 19 που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Πάντως και χτες στα περίχωρα του Χαλεπιού σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του συριακού στρατού και αντικαθεστωτικών δυνάμεων, με τους Σύρους στρατιώτες να θέτουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά νοτιοδυτικά του Χαλεπιού.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Νέες δηλώσεις γεννούν νέες εντάσεις

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΝΤΑΒΟΣ.--

«Ιαπωνία και Κίνα θα έπρεπε να αποφύγουν να επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν Γερμανία και Βρετανία, τα οποία οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρά τις στενές οικονομικές σχέσεις που είχαν, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε», σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε στο Τόκιο ο επικεφαλής του ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα. Η παρέμβαση του Ιάπωνα υπουργού - στη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης των συντακτών - έγινε όταν η βρετανική εφημερίδα «The Financial Times» ανέφερε ότι Κίνα και Ιαπωνία έχουν «παρόμοιες σχέσεις» με αυτές των Γερμανία - Βρετανία το 1914, πυροδοτώντας πλήθος συζητήσεων για το αν οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης σύρραξης.

Το «Reuters» μεταδίδει πως (σύμφωνα με τον Σούγκα) σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας, ο Αμπε απάντησε ότι «μια τέτοια σύγκρουση "θα ήταν μεγάλη απώλεια όχι μόνο για Ιαπωνία και Κίνα αλλά για όλον τον κόσμο και πρέπει να βεβαιωθούνε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί».

Χτες, η «Japan's Today» έγραψε πως ο Σίνζο Αμπε δήλωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη στρατιωτική επέκταση στην Ασία... αλλιώς μπορεί να βγει εκτός ελέγχου». «Το μέρισμα της Ασίας στην ανάπτυξη δεν πρέπει να δαπανηθεί στη στρατιωτική επέκταση», συμπλήρωσε ο Αμπε, ο οποίος μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε την πρόσφατη επίσκεψή του στο μνημείο Γιασουκούνι (που έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από Κίνα, Νότια Κορέα, Βιετνάμ). Ο ίδιος, μιλώντας προχτές σε ανταποκριτές κινεζικών εφημερίδων στην Ιαπωνία, είπε ότι «οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί πρέπει να είναι εντελώς διαφανείς και να αποκαλύπτονται δημόσια με τρόπο που θα μπορεί να διασταυρώνονται».

Απαντώντας στην Ιαπωνία, ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπίσει όσα η Ιαπωνία έκανε στην Κίνα πριν τον πόλεμο και κατά την πρόσφατη ιστορία και όχι να λέει διάφορα για τις προ-πολεμικές βρετανογερμανικές σχέσεις». Πρόσθεσε ότι «η Ιαπωνία θα έπρεπε να εξηγήσει στην Ασία και τη διεθνή κοινότητα τον αληθινό στόχο της τροποποίησης του ειρηνόφιλου συντάγματος και της επέκτασης της στρατιωτικής της δύναμης» και ισχυρίστηκε πως «η Κίνα μένει προσηλωμένη στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, υιοθετώντας μια αμυντική πολιτική για την εθνική της άμυνα».

Διμερής συνάντηση Κίνας - ΗΠΑ

Την αλληλεξάρτηση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ταυτόχρονα με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό (ο οποίος, βεβαίως, κλιμακώνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης) επιβεβαιώνουν οι διμερείς διπλωματικές επαφές Κίνας - ΗΠΑ. Ετσι, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς προήδρευσαν χτες σε μία από τις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των Συνόδων του «Διαλόγου για τη Στρατηγική Ασφαλείας». Το Πεκίνο ήταν ο δεύτερος σταθμός περιοδείας του Μπερνς, αμέσως μετά τη Νότια Κορέα και πριν την Ιαπωνία.

Διπλωματικές συναντήσεις έγιναν μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και στο πλαίσιο της 5ης κινεζο-αμερικανικής «Διαβούλευσης για θέματα Ασίας - Ειρηνικού», όπου καταγράφηκαν ζητήματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεργασία, όπως η αντιμετώπιση καταστροφών και η διατροφική ασφάλεια.

Χτες, έγινε γνωστό ότι η ιστοσελίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν στρατιωτικούς να πραγματοποιούν δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Ντονγκφένγκ-31. Πρόκειται για πύραυλο, εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή και ικανό να διανύσει απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, ικανό δηλαδή - όπως επέλεξαν να σχολιάσουν διάφοροι δημοσιογράφοι - να πλήξει τις ΗΠΑ.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Χαμένος πάντα ο λαός

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η κυβέρνηση της Αργεντινής υποτίμησε χτες, για άλλη μια φορά, το νόμισμα της χώρας, πέσο, κατά 11,1% σε σχέση με το δολάριο, με τη συνολική υποτίμηση στις πρώτες 3 βδομάδες του έτους να φτάνει το 18,6% (δηλαδή 1 δολάριο ισούται με 8,01 πέσος). Εντός του 2013, το πέσο υποτιμήθηκε επίσης κατά 24%. Η κίνηση αυτή παρουσιάζεται από την αστική κυβέρνηση ως βήμα που θα βοηθήσει τις εξαγωγές και πράγματι ήταν απαίτηση των εξαγωγέων, ωστόσο αυτός που θα την πληρώσει είναι και πάλι ο αργεντίνικος λαός. Στην κατεύθυνση του να περιοριστεί η εκροή συναλλάγματος, επίσης, αποφασίστηκε να μπουν περιορισμοί στις αγορές μέσω του διαδικτύου που απαιτούν συνάλλαγμα.

Επίσης, από την Τετάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για τα χρέη της χώρας στη λεγόμενη λέσχη του Παρισιού, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που από την αργεντίνικη κυβέρνηση ζητείται να παραγραφούν γιατί αφορούν δάνεια της χούντας. Η απόφαση για το τι θα γίνει αναμένεται να βγει μετά από αρκετούς μήνες. Θυμίζουμε ότι με τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001 ακόμα εκκρεμούν χρέη προς το τμήμα εκείνων των δανειστών γύρω στο 7% που δε δέχτηκαν να μπουν στη διαδικασία «κουρέματος». Υπολογίζεται ότι μεγάλες τράπεζες διεκδικούν έως και 43 δισ. δολάρια. Η επεκτατική διαχείριση των Κίρσνερ, της δήθεν μονομερούς διαγραφής του χρέους, αλλά με άθικτη την καπιταλιστική οικονομία, που παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται από τους όπου Γης οπορτουνιστές και στη χώρα μας τον ΣΥΡΙΖΑ ως φιλολαϊκή λύση, αποδεικνύει ότι τέτοιες λύσεις ενταγμένες στο πλαίσιο του συστήματος αποβαίνουν τελικά σε βάρος των εργαζομένων που πληρώνουν το μάρμαρο για να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Κάλυψη» του στρατού από τον Πρόεδρο

ΚΑΪΡΟ.--

Τον ισχυρισμό ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις του 2011, που ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, «έθεσαν τέλος στο αστυνομικό κράτος και στην άσκηση κρατικής βίας», διατύπωσε χτες ο Αιγύπτιος μεταβατικός Πρόεδρος Αντλί Μανσούρ, ενόψει των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Αστυνομίας» το Σάββατο, 25 Γενάρη.

Ωστόσο, η επετειακή ομιλία του Μανσούρ σχολιάστηκε πιο πολύ σαν προσπάθεια εξωραϊσμού του σημερινού καθεστώτος, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι το περασμένο Ιούλη, με δεδομένες και τις προεδρικές φιλοδοξίες του νυν υπουργού Αμυνας στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Πάντως, από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο Αιγύπτιος μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, προσπάθησε και αυτός να απαντήσει στους επικριτές της νυν κυβέρνησης, λέγοντας ότι προωθείται διεθνώς μια «διαστρεβλωμένη εικόνα» επειδή αγνοούνται, όπως είπε, οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ προβάλλονται περισσότερο οι φυλακίσει ακτιβιστών. Συμπτωματικά την ώρα δηλώσεων του Μπεμπλάουι, δύο ένοπλοι μοτοσικλετιστές έστησαν φονική ενέδρα σε βάρος αστυνομικών, σκοτώνοντας πέντε από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους δύο, κοντά στην κεντρική αιγυπτιακή πόλη Μπένι Σουέφ (100 χλμ. από το Κάιρο).

Τέλος, σε σφοδρές οδομαχίες που σημειώθηκαν νωρίς χτες το πρωί μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών του ανατραπέντα Προέδρου Μούρσι, στην Αλεξάνδρεια, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας νεαρός διαδηλωτής και τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ