Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές ζυμώσεις εν μέσω συγκρούσεων

Από τις διαπραγματεύσεις της «Γενεύης 2». Ο Λ. Μπραχίμι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπ. Γκι Μουν
Από τις διαπραγματεύσεις της «Γενεύης 2». Ο Λ. Μπραχίμι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπ. Γκι Μουν
ΒΕΡΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» στη Γενεύη είχε, χτες, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχκντάρ Μπραχίμι, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων για σήμερα άμεσων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης γνωστής ως «Γενεύη 2»...

Αν και τηρήθηκε μυστικότητα γύρω από τα αποτελέσματα των ξεχωριστών επαφών του Μπραχίμι με τις δύο πλευρές, εντούτοις, από δηλώσεις αξιωματούχων των δύο αντιπροσωπειών διακρίνονταν και χτες οι σημαντικές διμερείς διαφορές, ακόμη και ως προς το βασικό στόχο της συνδιάσκεψης. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, που ηγείται της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, επέμεινε πως για τη Δαμασκό στόχος των συνομιλιών είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όχι οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο επικεφαλής του «Εθνικού Συνασπισμού», Αχμάντ Τζάρμπα, διέκρινε ως μοναδικό στόχο το σχηματισμό μίας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, όπου ο Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δεν θα έχει απολύτως κανέναν ρόλο.

Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τετάρτης), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής του Ιράν σε συνομιλίες για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τεχεράνη «θα μπορούσε... σίγουρα να βοηθήσει και να κάνει τη διαφορά» και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της συριακής κρίσης. Οπως είπε, «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτή η πόρτα μπορεί να ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και η ελπίδα μου είναι ότι θα θέλουν να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική λύση».

Οσον αφορά όμως στο πρόσωπο του Ασαντ ο Τζον Κέρι δεν άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Ενωτικό μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι

Εν μέσω των έντονων διπλωματικών διεργασιών στη Γενεύη, ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, κάλεσε, χτες, με ηχητικό του μήνυμα, Σύρους και ξένους ισλαμιστές που δρουν στη Συρία να σταματήσουν «τις αδελφοκτόνες μάχες» και να σχηματίσουν κοινό μέτωπο εναντίον του Ασαντ.

Η παρέμβαση του Ζαουάχρι εμφανίζεται μετά από σφοδρές συγκρούσεις τριών βδομάδων ανάμεσα σε ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) και του «Μετώπου Αλ Νούσρα», που, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχαν αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 20ήμερο το θάνατο περίπου 1.400 ατόμων, εκ των οποίων οι 760 Σύροι αντικαθεστωτικοί και ξένοι ισλαμιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα», 426 μουτζαχεντίν εξτρεμιστές της οργάνωσης ISIL, 190 άμαχοι και 19 που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Πάντως και χτες στα περίχωρα του Χαλεπιού σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του συριακού στρατού και αντικαθεστωτικών δυνάμεων, με τους Σύρους στρατιώτες να θέτουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά νοτιοδυτικά του Χαλεπιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ