Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Κάλυψη» του στρατού από τον Πρόεδρο

ΚΑΪΡΟ.--

Τον ισχυρισμό ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις του 2011, που ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, «έθεσαν τέλος στο αστυνομικό κράτος και στην άσκηση κρατικής βίας», διατύπωσε χτες ο Αιγύπτιος μεταβατικός Πρόεδρος Αντλί Μανσούρ, ενόψει των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Αστυνομίας» το Σάββατο, 25 Γενάρη.

Ωστόσο, η επετειακή ομιλία του Μανσούρ σχολιάστηκε πιο πολύ σαν προσπάθεια εξωραϊσμού του σημερινού καθεστώτος, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι το περασμένο Ιούλη, με δεδομένες και τις προεδρικές φιλοδοξίες του νυν υπουργού Αμυνας στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Πάντως, από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο Αιγύπτιος μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, προσπάθησε και αυτός να απαντήσει στους επικριτές της νυν κυβέρνησης, λέγοντας ότι προωθείται διεθνώς μια «διαστρεβλωμένη εικόνα» επειδή αγνοούνται, όπως είπε, οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ προβάλλονται περισσότερο οι φυλακίσει ακτιβιστών. Συμπτωματικά την ώρα δηλώσεων του Μπεμπλάουι, δύο ένοπλοι μοτοσικλετιστές έστησαν φονική ενέδρα σε βάρος αστυνομικών, σκοτώνοντας πέντε από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους δύο, κοντά στην κεντρική αιγυπτιακή πόλη Μπένι Σουέφ (100 χλμ. από το Κάιρο).

Τέλος, σε σφοδρές οδομαχίες που σημειώθηκαν νωρίς χτες το πρωί μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών του ανατραπέντα Προέδρου Μούρσι, στην Αλεξάνδρεια, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας νεαρός διαδηλωτής και τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ