ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Οι πρώτες εκλογές του Συλλόγου στις 21, 22 και 23 Γενάρη

Το βλέμμα σπουδαστών και φοιτητών είναι στραμμένο στις πρώτες εκλογές του Σπουδαστικού Συλλόγου Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας, που θα γίνουν στις 21, 22 και 23 Γενάρη. Ενας σύλλογος που αποτελεί πρακτικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναζωπυρωθεί το φοιτητικό/σπουδαστικό κίνημα και να αποκαταστήσει τον πραγματικό του, διεκδικητικό ρόλο, μακριά από εκφυλιστικά φαινόμενα.

Ηδη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ίδρυση του Σπουδαστικού Συλλόγου Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο τον περασμένο Ιούλη. Εκατοντάδες σπουδαστές είχαν πολύτιμη συμβολή στη συγκρότηση του Συλλόγου, ο οποίος μετράει τουλάχιστον 200 ιδρυτικά μέλη. Σε όλο αυτό το διάστημα έγιναν πρωτόγνωρα βήματα στη συμμετοχή των σπουδαστών σε ζωντανές διαδικασίες, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ευθύνες, μια διαδικασία που με ευθύνη των κυβερνητικών παρατάξεων έχει καταντήσει να είναι ξένη ως και εχθρική προς τους σπουδαστές στους περισσότερους συλλόγους. Κόντρα στα μαθήματα λαμογιάς και ρουσφετιού που έδιναν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, τον τελευταίο χρόνο μέσα από τον καινούργιο Σύλλογο εκατοντάδες σπουδαστές διαπαιδαγωγήθηκαν με τις αξίες της συλλογικότητας, του αγώνα, της αλληλεγγύης, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Σύλλογος Νοσηλευτικής βάζει τις βάσεις για να βγουν απόφοιτοι, αυριανοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που θα συμπαραστέκονται ενεργά στην πάλη του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία, θα υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, χαράτσια κ.τ.λ. Και οι σπουδαστές Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας έχουν μπροστά τους πολλά ανοιχτά θέματα, που αφορούν τις σπουδές τους και τις συνθήκες τις οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν. Προτεραιότητα για το Σύλλογο είναι η συστηματική και στενή επαφή με τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα στα νοσοκομεία και η συμμετοχή και δημιουργία κοινών πρωτοβουλιών.

«Γι' αυτούς τους λόγους ΠΑΣΠ και ΔΑΠ βγάζουν σπυριά που τους έχουμε απέναντί μας. Γι' αυτό κατάντησαν το Σύλλογο της ΣΕΥΠ... "φάντασμα". Αφού αυτοί είναι με τους επιχειρηματίες και θέλουν να κερδίζει το κεφάλαιο, θα μας έχουν απέναντί τους. Βλέπουν τις ανάγκες μας σαν κέρδος, εμείς ως διεκδίκηση», είπε μεταξύ άλλων η Αντα Τερβόλη, πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, καλώντας «όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη. Είναι η πρώτη φορά που μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα μακριά από γλειψίματα, εκβιασμούς, ρουσφέτια», σημείωσε.

Οι αποσπάσεις μετατρέπονται σε μηχανισμό ομηρίας

Δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών ακόμα και αυτών που οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί έγκαιρα και έχουν αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να μετατρέψει τις αποσπάσεις σε καθεστώς ομηρίας για τους εκπαιδευτικούς και ρουσφετολογικό μηχανισμό. Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως προχτές από τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι «δυστυχώς, μέχρι σήμερα πολύ λίγοι από τους εκπαιδευτικούς έχουν πάρει απόσπαση, ώστε να βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους και κοντά στις περιοχές που διαμένουν με τις οικογένειές τους. Ετσι, λοιπόν, σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και με αρκετούς εκπαιδευτικούς, των οποίων οι αποσπάσεις έχουν μεν εγκριθεί από το Νοέμβριο κιόλας, αλλά ακόμη παραμένουν στο σχολείο που τοποθετήθηκαν στην αρχή της χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί στην αποδέσμευσή τους, επικαλούμενο το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει πρώτα να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Οι αποσπάσεις ωστόσο έχουν εγκριθεί για τα σχολεία όπου υπάρχουν κενά».

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε: «Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος» οι αποσπάσεις δεν ξεπέρασαν το 3,5% του προσωπικού από 8% που ήταν και πρόσθεσε πως «η κριτική - αν θέλετε - θα έπρεπε να είναι στο γιατί δεν είναι ακόμη πιο χαμηλά. Ομως, δεν ήταν εύκολα να πας κατευθείαν από το 8% στο 1%. Ενδεχομένως, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να φτάσουμε και εκεί», ενώ για να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος και της Παιδείας έφτασε να τα βάλει και με τις εγκύους εκπαιδευτικούς, λέγοντας: «Για τις επαπειλούμενες κυήσεις - μια και μου δίνεται η ευκαιρία - να πω ότι πρέπει και αυτό το θέμα να το εξετάσουμε. Βεβαίως, δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τέσσερις φορές παραπάνω ποσοστό επαπειλούμενων κυήσεων από ό,τι είναι σε όλη την Ευρώπη. Για κάποιους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για κάποιους, όμως, έχει βρεθεί ένα μηχανισμός ουσιαστικά για να παίρνουν την απόσπαση όπως την επιθυμούν». Αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υφυπουργού «ντροπή και αίσχος».

Πιλοτικά από το 2015 η «Λευκή Εβδομάδα»

Παρόλο που η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή προθυμία να υιοθετήσει άλλη μία αξίωση επιχειρηματιών στο χώρο της Παιδείας, φαίνεται πως δεν θα εφαρμοστεί τελικά φέτος το μέτρο των χειμερινών διακοπών για τα σχολεία. Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας πώς θα προετοιμαστεί το πρόγραμμα ως πιλοτική εφαρμογή για την επόμενη σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία τέσσερις ακόμα ημέρες μετά από την Καθαρά Δευτέρα για να τονωθεί η τουριστική κίνηση σε περιοχές της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδας, όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή θετικά από την κυβέρνηση.

Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε χτες ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους τουριστικούς παράγοντες «για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, με κύριο γνώμονα το σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας, την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας».

Η πρόταση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για τη σπουδή με την οποία η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει στα σχολεία τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών, για το υποκριτικό ενδιαφέρον που επιλέγει να εκφράζει το υπουργείο για τις «χαμένες» ώρες μόνο όταν αυτές προκύπτουν από κινητοποιήσεις, για την αδυναμία που έχει η λαϊκή οικογένεια να κάνει διακοπές.

Ετσι, η υπουργός πρόσθεσε «εκπαιδευτική» και «πολιτιστική» διάσταση στην πρόθεση να υιοθετηθεί η πρόταση των επιχειρηματιών του τουρισμού, λέγοντας ότι «απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο Παιδείας για τη διευθέτηση όλων των κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων, καθώς και η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού για την πολιτιστική διάσταση του προγράμματος μέσω της ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής, του υπουργείου Μεταφορών για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, των Περιφερειών της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών».

Σήμερα ψηφίζουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ

Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την ανάδειξη νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής και των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Υπηρεσιακών Θεμάτων και στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν:

  • Στην Αθήνα από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. στις Κεντρικές Υπηρεσίες (ΜΕΤΣ).
  • Στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης «ΙΘΑΚΗ» (Ρεμπέλου 7, 2ος όροφος) από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.
  • Στη Λάρισα στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού «ΕΞΟΔΟΣ» (Κύπρου 103, ισόγειο, 10 π.μ.-2 μ.μ.)
  • Στο Ηράκλειο στο κεντρικό κτίριο «ΑΡΙΑΔΝΗ» (Διονυσίου 1 και Σεφέρη, Νέα Αλικαρνασσός, 12-2 μ.μ.)
  • Στο Βόλο στο χώρο της θεραπευτικής κοινότητας «ΠΙΛΟΤΟΣ» (Μεταμορφώσεως 27, 10.30 π.μ.-1 μ.μ.)
  • Στην Καλαμάτα στο χώρο των διοικητικών υπηρεσιών «ΚΥΤΤΑΡΟ» (Κουμουνδούρου 3, 11 π.μ.-1 μ.μ.)

Η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές.

«Μπορείς να αγωνιάς για το ΚΕΘΕΑ και την ίδια στιγμή να ανέχεσαι ή να στηρίζεις τις δυνάμεις - πολύ περισσότερο να τις εκπροσωπείς κιόλας - που στηρίζουν ή δέχονται στην πράξη την επιχειρηματική δράση στην απεξάρτηση, την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, την προώθηση των υποκατάστατων ως κύρια μορφή θεραπείας; Μπορεί γύρω σου να γίνεται χαμός και το ΚΕΘΕΑ να μείνει απείραχτο; Μιλάνε η κυβέρνηση, οι εργοδότες και τα παπαγαλάκια τους για αξιολόγηση. Αλήθεια, με ποια κριτήρια; Οταν ο αξιολογητής θέλει να μειώσει τις δαπάνες και να προωθήσει την επιχειρηματική δράση, δεν θα συμπεράνει ότι κοστίζεις, ακόμα και ότι είσαι "αντιεπιστημονικός"(!!!) που επιμένεις ότι τα στεγνά προγράμματα έχουν αποτελέσματα ή ακόμα και να σε βγάλουν επικίνδυνο; Στον καπιταλισμό αξιολόγηση με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα δεν μπορεί να υπάρξει», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ». Καλεί τους εργαζόμενους να χτίσουν πανίσχυρη συμμαχία με τους γονείς, με τα μέλη των προγραμμάτων και τον υπόλοιπο λαό, ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της Απεξάρτησης.

Διαλέξεις Ιστορίας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» συνεχίζει τις διαλέξεις Ιστορίας για τα μέλη του, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται (Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση).

Η πρώτη διάλεξη, το Δεκέμβρη, είχε θέμα τη «Μητριαρχική κοινωνία» και τώρα προγραμματίστηκε η δεύτερη διάλεξη για την Τρίτη 28 Γενάρη, με θέμα τη «Δουλοκτητική κοινωνία». Η διάλεξη θα δοθεί στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ του Δήμου Νέας Ιωνίας (πίσω απ' το σταθμό ΗΣΑΠ) και θα μιλήσει η Νατάσσα Αβραμίδου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων.

Η τρίτη διάλεξη με θέμα «Φεουδαρχία» είναι προγραμματισμένη για τις 25 Φλεβάρη με ομιλητή τον Σπύρο Τουλιάτο, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ