ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συγκέντρωση την Παρασκευή ενάντια στις προτάσεις του ΚΕΠΕ

Με αφορμή τις προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την υπερεκμετάλλευση των νέων, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει την Παρασκευή 31 Γενάρη συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 5 μ.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο ΚΕΠΕ.

Η ΚΝΕ σχολιάζει σχετικά με τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, ότι «αποτελούν μια νέα ωρολογιακή βόμβα, που συνενώνει όσα σκέφτονται και όσα υλοποιούν κυβερνήσεις-ΕΕ-μονοπωλιακοί όμιλοι. Στο όνομα της "ανάπτυξης" προτείνουν οι νέοι μέχρι 29 χρονών να δουλεύουν για ένα χρόνο χωρίς κατώτατο μεροκάματο, να περιπλανιούνται στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας. Δηλαδή να μην έχουν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια των συμβάσεων μιας μέρας, ενός μήνα, των δήθεν "δοκιμαστικών περιόδων" στη δουλειά, των προγραμμάτων "επιταγής εισόδου των νέων στην εργασία", της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους μισθούς των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών. Μέτρα που δήθεν θα αντιμετώπιζαν την ανεργία των νέων, θα τους διευκόλυναν να μπουν στην αγορά εργασίας. Η ανεργία όμως, ειδικά στους νέους, όχι απλώς δε μειώθηκε, γιγαντώθηκε», τονίζει η ΚΝΕ.

Καλεί λοιπόν τους νέους των εργατικών-λαϊκών οικογενειών να υπερασπίσουν τη ζωή τους, να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, για:

  • Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Οι εργαζόμενοι στα διάφορα προγράμματα να πληρώνονται κάθε μήνα και να δικαιούνται ταμείο ανεργίας μετά από το τέλος του 5μήνου.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Ζητούν φοιτητές για τζάμπα εργασία λόγω έλλειψης προσωπικού!

Τα τεράστια κενά που αφήνει πίσω η αντιεκπαιδευτική πολιτική καλούνται να καλύψουν με τζάμπα εργασία... οι φοιτητές. Ο λόγος για την «αγγελία» που αναρτήθηκε από το Εργαστήριο Η/Υ και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ζητούνται εθελοντές φοιτητές προκειμένου να συνδράμουν το εκπαιδευτικό έργο, με ολιγόωρη εβδομαδιαία απασχόληση για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των πρωτοετών φοιτητών. Φέτος το υπουργείο Παιδείας δεν έχει στείλει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στα πανεπιστήμια για τις πρακτικές ασκήσεις των παιδαγωγικών Τμημάτων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ούτε βέβαια έχει καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αποτέλεσμα είναι οι 140 πρωτοετείς φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, που αποτελούν τις 8 ομάδες παρακολούθησης του εργαστηρίου, να είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση. Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη αποσπασμένων σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας.

«Δε φτάνει που πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για να σπουδάσουμε, τώρα μας βάζουν να κάνουμε και τους δασκάλους στους συμφοιτητές μας», σχολιάζει η Επιτροπή Αγώνα Παιδαγωγικού Τμήματος του ΜΑΣ, υπογραμμίζοντας ότι η υποχρηματοδότηση, το ελάχιστο δυναμικό σε καθηγητές, μεταπτυχιακούς, συγκριτικά με τις ανάγκες του Τμήματος, παραλύει την εκπαιδευτική διαδικασία, την πραγματοποίηση εργαστηρίων.

«Μας λένε ότι δεν έχουν λεφτά για να καλύψουν τις ανάγκες του τμήματος, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο δίνει ένα σκασμό λεφτά για την προώθηση των "ιδεών της ΕΕ σε παιδιά του δημοτικού μέσω του προγράμματος teachers4europe". Τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας, ζητάει να κάνουμε εθελοντικά και τους δασκάλους στους πρωτοετείς φοιτητές. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόταση της παράταξης της στις σχολές (ΔΑΠ) για τα κενά στις γραμματείες», υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα και απαιτεί να προσληφθεί άμεσα προσωπικό και να καλυφτούν από τον προϋπολογισμό του Τμήματος οι ανάγκες των εργαστηρίων.

Οι φοιτητές βάζουν πλώρη για ζωντανούς συλλόγους

Το παράδειγμα του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας

Ενα δυνατό παράδειγμα αναζωογόνησης των συλλογικών διαδικασιών και των φοιτητικών συλλόγων αλλά και διαπαιδαγώγησης με τις αξίες του αγώνα και της αλληλεγγύης αποτελεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού Αθήνας. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε πέρυσι το Μάη από 350 φοιτητές του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, που προχώρησαν στην ιδρυτική ΓΣ του Συλλόγου, ψήφισαν το καταστατικό, εξέλεξαν την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και αυτή την περίοδο το καταστατικό είναι σε διαδικασία έγκρισης από το Πρωτοδικείο Αθηνών για να ολοκληρωθούν κι όλες οι νομικές διαδικασίες.

Η κατάσταση που επικρατεί στον ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής είναι ενδεικτική του εκφυλισμού: Γενικές Συνελεύσεις όπου στις πιο πολυπληθείς συμμετέχουν 400 άτομα που αποφασίζουν για 12.000 (!) κι ακόμα λιγότεροι υλοποιούν τις αποφάσεις που παίρνονται. Από τις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές έχει εκλεγεί ΔΣ του Συλλόγου το οποίο κανείς δεν γνωρίζει ποιοι το αποτελούν, δεν κοινοποιεί αποφάσεις του, δεν λογοδοτεί στους φοιτητές, σπάνια συνεδριάζει. Οσο για τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Συλλόγου έχουν καταλήξει να είναι υπόθεση μόνο των εκπροσώπων των παρατάξεων.

Κόντρα σε αυτή την εκφυλιστική κατάσταση γεννήθηκε ξεχωριστός Σύλλογος φοιτητών στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό. Με Διοικούσα Επιτροπή που τη γνωρίζουν όλοι, συνεδριάζει κάθε βδομάδα, κάνει συχνές ΓΣ όπου συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές, έχει κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα για όλους, συμμετέχει σε απεργιακές συγκεντρώσεις, έχει συγκροτήσει ομάδες πολιτισμού, αθλητισμού, αλληλεγγύης, έχει οργανώσει εκδηλώσεις/ιστορικούς περιπάτους, διοργάνωσε ακόμα και το 1ο φεστιβάλ του Συλλόγου (με θεατρικές παραστάσεις, συλλογή τροφίμων και φαρμάκων για οικογένειες που έχουν ανάγκη, συζήτηση με εκπαιδευτικούς και αρχαιολόγους).

Οι άλλες δυνάμεις

«Παρ' όλα αυτά κάποιοι επιλέγουν να πολεμάνε αυτήν την ελπιδοφόρα προσπάθεια! Και μάλιστα αυτοί έχουν όνομα! Από την πρώτη στιγμή, δυνάμεις που φαινομενικά είναι αντίπαλες, η ΔΑΠ και η ΕΑΑΚ, τα βρήκαν στην πολεμική απέναντι στην προσπάθεια των φοιτητών του τμήματός μας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους! Με πρωτοφανές μένος αλλά και ταύτιση απόψεων, έτρεχαν στους διαδρόμους της Φιλοσοφικής και φώναζαν ότι ο σύλλογος είναι διασπαστικός! Αυτό μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Μάλλον, από ό,τι φαίνεται, η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα και στο Σύλλογο Φιλοσοφικής τους βολεύει. Τη μεν ΔΑΠ για να περνά ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τη μεν ΕΑΑΚ για να "αυτοχρίζεται" εκφραστής των φοιτητών και να μιλάει εξ ονόματός τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού.

Και επισημαίνει ότι η ΔΑΠ πάντα καταψηφίζει το να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στο Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής, σε πολλές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (στο οποίο είναι και 1η δύναμη) δεν πατάει καν. Απευθυνόμενη στη λογική που βάζει η ΕΑΑΚ, η Προσωρινή Διοικούσα του Συλλόγου σημειώνει: «Αφού σύμφωνα με τη λογική σας όλοι οι φοιτητές έχουν κοινά προβλήματα άρα δεν χρειάζονται ξεχωριστοί σύλλογοι, γιατί να μην υπάρχει τότε ένας... πανελλαδικός Σύλλογος; Γιατί στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και αλλού πανελλαδικά, υπάρχουν Σύλλογοι σε τμήματα; Είναι διασπαστικοί κι αυτοί; Τις τμηματικές συνελεύσεις τώρα τις θυμηθήκατε; Είναι τουλάχιστον περίεργο το ότι ενώ οι τμηματικές συνελεύσεις προβλέπονταν ανέκαθεν, τις θυμηθήκατε τώρα που ξεκίνησε η προσπάθεια των φοιτητών του τμήματός μας να οργανωθούν φτιάχνοντας σύλλογο. Τμηματικές συνελεύσεις μπορούν να γίνονται σε όλα τα τμήματα και καλά θα κάνουν να γίνονται! Τι σας πειράζει που οι φοιτητές στο Ιστορικό κάναμε ένα παραπάνω βήμα; Επρεπε να πάρουμε την άδειά σας;».

«Οι παραπάνω δυνάμεις βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση! Ο καθένας για τους δικούς του λόγους μας θέλει "στην απέξω"!», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και καλεί όλους τους φοιτητές να κάνουν ένα βήμα μπροστά, να γίνουν μέλη στο σύλλογό τους.

Κοπή πίτας

Εκδήλωση για την κοπή της πίτας οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 31 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στάση εργασίας των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ

Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, που έχουν προγραμματίσει έκτακτη Συνέλευση με κύριο θέμα τη μη χρηματοδότηση του Οργανισμού και τη μη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, Ζέτα Μακρή. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Γενάρη, ενώ δεν προβλέπεται ούτε το Φλεβάρη να πάρουν το μισθό του Γενάρη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Ρ» με την υφυπουργό Υγείας αρνήθηκε ότι το πρόβλημα απορρέει από το υπουργείο Υγείας, ενώ σημείωσε ότι την Παρασκευή θα καταθέσει στον εισαγγελέα διαφθοράς για την οικονομική «τρύπα» των 10 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΚΑΝΑ. Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, είπε, ότι πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι την επόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ