Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι φοιτητές βάζουν πλώρη για ζωντανούς συλλόγους

Το παράδειγμα του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας

Ενα δυνατό παράδειγμα αναζωογόνησης των συλλογικών διαδικασιών και των φοιτητικών συλλόγων αλλά και διαπαιδαγώγησης με τις αξίες του αγώνα και της αλληλεγγύης αποτελεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού Αθήνας. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε πέρυσι το Μάη από 350 φοιτητές του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, που προχώρησαν στην ιδρυτική ΓΣ του Συλλόγου, ψήφισαν το καταστατικό, εξέλεξαν την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και αυτή την περίοδο το καταστατικό είναι σε διαδικασία έγκρισης από το Πρωτοδικείο Αθηνών για να ολοκληρωθούν κι όλες οι νομικές διαδικασίες.

Η κατάσταση που επικρατεί στον ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής είναι ενδεικτική του εκφυλισμού: Γενικές Συνελεύσεις όπου στις πιο πολυπληθείς συμμετέχουν 400 άτομα που αποφασίζουν για 12.000 (!) κι ακόμα λιγότεροι υλοποιούν τις αποφάσεις που παίρνονται. Από τις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές έχει εκλεγεί ΔΣ του Συλλόγου το οποίο κανείς δεν γνωρίζει ποιοι το αποτελούν, δεν κοινοποιεί αποφάσεις του, δεν λογοδοτεί στους φοιτητές, σπάνια συνεδριάζει. Οσο για τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Συλλόγου έχουν καταλήξει να είναι υπόθεση μόνο των εκπροσώπων των παρατάξεων.

Κόντρα σε αυτή την εκφυλιστική κατάσταση γεννήθηκε ξεχωριστός Σύλλογος φοιτητών στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό. Με Διοικούσα Επιτροπή που τη γνωρίζουν όλοι, συνεδριάζει κάθε βδομάδα, κάνει συχνές ΓΣ όπου συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές, έχει κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα για όλους, συμμετέχει σε απεργιακές συγκεντρώσεις, έχει συγκροτήσει ομάδες πολιτισμού, αθλητισμού, αλληλεγγύης, έχει οργανώσει εκδηλώσεις/ιστορικούς περιπάτους, διοργάνωσε ακόμα και το 1ο φεστιβάλ του Συλλόγου (με θεατρικές παραστάσεις, συλλογή τροφίμων και φαρμάκων για οικογένειες που έχουν ανάγκη, συζήτηση με εκπαιδευτικούς και αρχαιολόγους).

Οι άλλες δυνάμεις

«Παρ' όλα αυτά κάποιοι επιλέγουν να πολεμάνε αυτήν την ελπιδοφόρα προσπάθεια! Και μάλιστα αυτοί έχουν όνομα! Από την πρώτη στιγμή, δυνάμεις που φαινομενικά είναι αντίπαλες, η ΔΑΠ και η ΕΑΑΚ, τα βρήκαν στην πολεμική απέναντι στην προσπάθεια των φοιτητών του τμήματός μας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους! Με πρωτοφανές μένος αλλά και ταύτιση απόψεων, έτρεχαν στους διαδρόμους της Φιλοσοφικής και φώναζαν ότι ο σύλλογος είναι διασπαστικός! Αυτό μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Μάλλον, από ό,τι φαίνεται, η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα και στο Σύλλογο Φιλοσοφικής τους βολεύει. Τη μεν ΔΑΠ για να περνά ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τη μεν ΕΑΑΚ για να "αυτοχρίζεται" εκφραστής των φοιτητών και να μιλάει εξ ονόματός τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού.

Και επισημαίνει ότι η ΔΑΠ πάντα καταψηφίζει το να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στο Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής, σε πολλές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (στο οποίο είναι και 1η δύναμη) δεν πατάει καν. Απευθυνόμενη στη λογική που βάζει η ΕΑΑΚ, η Προσωρινή Διοικούσα του Συλλόγου σημειώνει: «Αφού σύμφωνα με τη λογική σας όλοι οι φοιτητές έχουν κοινά προβλήματα άρα δεν χρειάζονται ξεχωριστοί σύλλογοι, γιατί να μην υπάρχει τότε ένας... πανελλαδικός Σύλλογος; Γιατί στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και αλλού πανελλαδικά, υπάρχουν Σύλλογοι σε τμήματα; Είναι διασπαστικοί κι αυτοί; Τις τμηματικές συνελεύσεις τώρα τις θυμηθήκατε; Είναι τουλάχιστον περίεργο το ότι ενώ οι τμηματικές συνελεύσεις προβλέπονταν ανέκαθεν, τις θυμηθήκατε τώρα που ξεκίνησε η προσπάθεια των φοιτητών του τμήματός μας να οργανωθούν φτιάχνοντας σύλλογο. Τμηματικές συνελεύσεις μπορούν να γίνονται σε όλα τα τμήματα και καλά θα κάνουν να γίνονται! Τι σας πειράζει που οι φοιτητές στο Ιστορικό κάναμε ένα παραπάνω βήμα; Επρεπε να πάρουμε την άδειά σας;».

«Οι παραπάνω δυνάμεις βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση! Ο καθένας για τους δικούς του λόγους μας θέλει "στην απέξω"!», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και καλεί όλους τους φοιτητές να κάνουν ένα βήμα μπροστά, να γίνουν μέλη στο σύλλογό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ