ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«Εξυπνη» παρακολούθηση από κινητά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνέχεια στο μακρύ σήριαλ των αποκαλύψεων για τη μαζική παρακολούθηση από τις αμερικανικές (και όχι μόνον...) μυστικές υπηρεσίες έδωσε η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) από τον πρώην υπάλληλο της υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν. Τα έγγραφα καταδεικνύουν πώς οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες καταφέρνουν να αποκτούν πρόσβαση σε πλειάδα προσωπικών δεδομένων, που συγκεντρώνονται στα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών μέσω «παραθύρων» που δημιουργούν πολλές εφαρμογές, μεταξύ άλλων και αυτή που αφορά στο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι «Angry Birds» ή εφαρμογές της Google...

Η NSA φαίνεται πως έχει ξοδέψει πάνω από 1 δισ. δολάρια για να πραγματοποιήσει αυτού του είδους τις παρακολουθήσεις σε συνεργασία με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες GCHQ.

Ολες αυτές οι «έξυπνες» εφαρμογές με τη σύγχρονη τεχνολογία στα χέρια των αστικών κρατών, είναι ένα τεράστιο δίκτυο χαφιεδισμού των εργαζομένων. Δίνουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και μπορούν να δημιουργήσουν ένα σχετικά ακριβές προφίλ καταναλωτικών συνηθειών αλλά και άλλων στοιχείων συμπεριφοράς.

ΗΠΑ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑ
Εν αναμονή κινήσεων εξωραϊσμού της βαρβαρότητας

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η υποτιθέμενη καταπολέμηση των μισθολογικών ανισοτήτων ακόμη και με προεδρική εκτελεστική εντολή, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Υγείας (που στην ουσία είναι ενίσχυση των μονοπωλίων του χώρου), οι αλλαγές στο μεταναστευτικό αλλά και πολιτικές υπέρ της μεσαίας τάξης, διαρρεόταν πως θα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την «Κατάσταση του Εθνους», που είχε προγραμματιστεί για σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας.

Πηγές του Λευκού Οίκου, τις οποίες επικαλούνταν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σταχυολογώντας πληροφορίες για το περιεχόμενο της ομιλίας, εκτιμούσαν ως ένα από τα πιο σημαντικά σημεία την πρόθεσή του να προχωρήσει με εκτελεστική εντολή στην αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 10,10 δολάρια από 7,25 δολάρια για όλους τους εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει παρόμοιες εκτελεστικές διαταγές για θέματα όπως οι συντάξεις και η επανεκπαίδευση εργαζομένων. Αναμένεται ακόμη να επαναλάβει την έκκλησή του στο Κογκρέσο ώστε να επικυρωθεί το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι κινήσεις Ομπάμα, για τη διαχείριση της κρίσης ή της αναιμικής ανάπτυξης που προβλέπεται, μπορεί να δώσουν κάποια ψίχουλα, αλλά κυρίως είναι ανάσα για νέα καπιταλιστική κερδοφορία στο έδαφος των διαλυμένων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Με την υποτίθεται φιλολαϊκή διαχείριση Ομπάμα η φτώχεια και η ανέχεια «θερίζουν», πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ανασφάλιστοι και επιβιώνουν από τα συσσίτια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Στη διεξαγωγή των εκλογών όπως είχε προγραμματιστεί, δηλαδή την Κυριακή 2 Φλεβάρη, επιμένει η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Γινγκλάγκ Σιναουάτρα, όπως ανακοίνωσε, χτες, μετά από συνάντηση με την Εκλογική Επιτροπή. Η Επιτροπή πρότεινε προχτές την αναβολή των εκλογών κατά ένα εξάμηνο, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στη χώρα δεν εγγυάται την ασφάλειά τους.

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-- Οι αρχές της Χαβάης ανακοίνωσαν χτες βράδυ τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού ατόμων στη διάρκεια ρίψης πυρών στο Γυμνάσιο «Ρούσβελτ».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε πως η ιρλανδική κυβέρνηση απέτυχε να εκτελέσει το καθήκον προστασίας των παιδιών από κακοποιήσεις του διδακτικού προσωπικού σε κρατικό ρωμαιοκαθολικό σχολείο πριν τέσσερις δεκαετίες. Επέβαλε έτσι στην κυβέρνηση να καταβάλει στην ενάγουσα Λουίζ Ο' Κίφι συνολικά 1.150.000 ευρώ για σωματικές βλάβες και ψυχική οδύνη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαίτησαν χτες από την Κροατία να μειώσει από το 6,4% στο 3% τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έως το 2016 παίρνοντας «αποφασιστικά» μέτρα...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Την υποψηφιότητα της 66χρονης Μαμφέλα Αλέτα Ραμφέλε, επιφανούς Νοτιοαφρικανής πολιτικού, επιστήμονα, πρώην διευθυντικού στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και χήρας του δολοφονηθέντος γνωστού αγωνιστή του ANC κατά του απαρτχάιντ Στιβ Μπίκο, ανακοίνωσε χτες το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2014.

NAΪΡΟΜΠΙ.-- Κενυατικό δικαστήριο επέβαλε χτες πρόστιμο 230.000 δολαρίων ή ποινή κάθειρξης επτά ετών για λαθρεμπόριο ελεφαντοστού σε βάρος 40χρονου Κινέζου που ομολόγησε την ενοχή του μετά τη σύλληψή του με το παράνομο υλικό αξίας 6.000 δολαρίων στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι στις 18 του μήνα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Από την ταράτσα του πολυώροφου κτιρίου της «JP Morgan» στο Λονδίνο έβαλε χτες τέρμα στη ζωή του, για άγνωστους λόγους, ο 39χρονος υπάλληλος της εταιρείας Γκάμπριελ Μάγκι.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Σχεδόν 45.000 μετανάστες (εκ των οποίων οι 8.300 ήταν ανήλικοι και απ' αυτούς οι 5.200 ασυνόδευτοι) διακινδύνευσαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ιταλικές και τις μαλτέζικες ακτές, αναφέρει ο τελευταίος απολογισμός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 2008, με εξαίρεση το 2011, χρονιά της κρίσης στη Λιβύη.

ΧΑΓΗ.-- Ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς αρνήθηκε να καταθέσει χτες στη δίκη του πολιτικού ηγέτη της ίδιας κοινότητας, του Ράντοβαν Κάρατζιτς, επικαλούμενος «λόγους υγείας» αλλά και επειδή αυτό θα έβλαπτε τη δική του υπόθεση. Αμφότεροι κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Χωρίς συμφωνία επί των πλέον σημαντικών ζητημάτων για το δικαστικό σύστημα και τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου έληξε αργά προχτές βράδυ στις Βρυξέλλες ο 21ος γύρος του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 12 Φλεβάρη, ύστερα από την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από τη Μέση Ανατολή καθώς προσπαθούν να περιορίσουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα», δήλωσε χτες σε ομιλία του στο Ιδρυμα Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μόσε Γιαλόν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προκλητικές επιθέσεις ισλαμιστών

ΚΑΪΡΟ.--

Σε επίδειξη δύναμης προχώρησαν χτες ισλαμιστές εξτρεμιστές στην Αίγυπτο εξαπολύοντας δολοφονική επίθεση κατά του στρατηγού Μοχάμεντ Σαίντ, επικεφαλής του γραφείου τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Η φονική ενέδρα στήθηκε χτες το πρωί, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του θύματος, στην περιοχή Χαράμ της Γκίζας στο Κάιρο, από δύο ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα και οι οποίοι διέφυγαν της σύλληψης.

Ο στρατηγός Σαίντ ήταν στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που το Σεπτέμβρη είχε πέσει και αυτός στο στόχαστρο αποτυχημένης δολοφονικής απόπειρας από ενόπλους της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις» («Υπερασπιστές της Ιερουσαλήμ» που εδράζει στη Χερσόνησο του Σινά)...

Αργότερα χτες το απόγευμα, ένοπλοι γάζωσαν με σφαίρες και σκότωσαν έναν αστυνομικό και τραυμάτισαν άλλους δύο έξω από χριστιανικό κοπτικό ναό στο νότιο Κάιρο. Οπως σημειώνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι κοπτικοί ναοί ήταν συχνά στόχος επιθέσεων ισλαμιστών τις πρώτες εβδομάδες μετά από την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, όμως αυτό το φαινόμενο έχει μειωθεί, με ένταση των επιθέσεων εναντίον των αιγυπτιακών αστυνομικών δυνάμεων.

Ωρες πριν (αργά το βράδυ της Δευτέρας) είχε προηγηθεί επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών σε τμήμα αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή ελ Αρίς, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βόρειου Σινά. Κομμάτι του αγωγού ανατινάχτηκε, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, την οποία κλήθηκαν να σβήσουν άμεσα δεκάδες πυροσβέστες.

Ο Μούρσι στο δικαστήριο...

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο ανατραπέντας πρώην Πρόεδρος, Μούρσι, παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου του Καΐρου προκειμένου να δικαστεί, μεταξύ άλλων, για την απόδρασή του από τη φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης το 2011.

Ο Μούρσι και άλλα ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», όπως ο ανώτατος ηγέτης τους Μοχάμεντ Μπαντίε, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο φορώντας την άσπρη στολή των κρατούμενων μέσα σε κλωβό-ασφαλείας.

Αν Μούρσι κριθεί ένοχος για την απόδραση από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν με τη βοήθεια, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, «μελών της παλαιστινιακής Χαμάς, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και μελών ένοπλων ομάδων ισλαμιστών» κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο. Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας, στις 4 Νοεμβρίου, ο Μούρσι είχε καταγγείλει τις εναντίον του κατηγορίες ως μέρος της πολιτικής δίωξης που κινείται εναντίον του.

Εκτός του Μούρσι, κατηγορούμενοι για απόδραση είναι και άλλα 132 άτομα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 70 μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που θα δικαστούν ερήμην.

Μετά από πέντε ώρες, ορίστηκε η συνέχεια της δίκης για τις 22 Φλεβάρη.

Πιθανή μεταφορά της έδρας της «Fiat-Chrysler» στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΡΩΜΗ.--

Το ελκυστικότερο βρετανικό φορολογικό καθεστώς για τα μεγάλα μονοπώλια δεν αποκλείεται σύντομα να προκαλέσει μεταφορά της έδρας της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «FIAT» (πλέον Ομιλος «Fiat-Chrysler») στη Γηραιά Αλβιόνα, για πρώτη φορά μετά από 115 χρόνια παρουσίας στην Ιταλία.

Η «FIAT», που απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Κράισλερ» (»Chrysler») παίρνοντας στις 21/1/2014 και το υπόλοιπο 41,5% έναντι 4,35 δισ. δολαρίων, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία εξαγοράς που είχε ξεκινήσει το 2009, καθίσταται πλέον η έβδομη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως διαθέτοντας εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες σε 40 χώρες.

Ο επικεφαλής του Ομίλου, Σέρτζιο Μαρκιόνε, προϊδέασε με πρόσφατες δηλώσεις του για μεταφορά της έδρας, αναγγέλλοντας την πρόθεσή του για εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφήνοντας το Χρηματιστήριο του Μιλάνο ως δευτερεύον χρηματιστήριο για τον νέο Ομιλο «Fiat-Chrysler», που προκύπτει μετά από την απόκτηση της (έως πρότινος τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής) αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα νέα επενδυτικά σχέδια και τις επόμενες κινήσεις του νέου Ομίλου «Fiat-Chrysler» πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ