ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Πλασάρει «καλύτερη» καπιταλιστική εκμετάλλευση

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην παραπλάνηση του αμερικανικού λαού πως τάχα με «μερεμέτια» μπορεί να σταματήσει η εμβάθυνση των οξυμένων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα στόχευε το χτεσινό ετήσιο διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την «κατάσταση του έθνους». Δεν έλειψε και το «σόου» για την «ταπεινή καταγωγή» του ίδιου, του αντιπροέδρου ή του προέδρου της Βουλής, που... μπορεί να συμβεί στο «καλύτερο έθνος του κόσμου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην τόνωση της μεσαίας τάξης, τη βιομηχανική ανάπτυξη, τις «μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα υγείας, στο συνταξιοδοτικό, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλαγές στο μεταναστευτικό, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, της εγκληματικότητας. Ολα αυτά, βέβαια, στην προσπάθεια να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Ετσι έριξε και κάποια ψίχουλα για να δείξει φιλεργατικό προσωπείο, χαρακτηρίζοντας το 2014 «χρονιά δράσης». Ανακοίνωσε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες από το 2015 από τα 7,25 δολάρια στα 10,10 δολάρια, κάτι που αφορά περίπου 200.000 υπαλλήλους. Συμπληρώνοντας την κοροϊδία, προέτρεψε τον επιχειρηματικό κόσμο να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων, επικαλούμενος τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών κατά την τελευταία τετραετία.

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τον άλλο πόλο του αστικού συστήματος, τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε ότι θα ξεπεράσει τις όποιες αντιδράσεις του Κογκρέσου εκδίδοντας προεδρικές εκτελεστικές εντολές, γιατί η «Αμερική δεν μπορεί να περιμένει».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθειά του να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν, ενώ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του έναντι της Τεχεράνης, ισχυριζόμενος ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ανάγκασαν το Ιράν να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Οσον αφορά το Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα κηρύξει το τέλος του 12ετούς πολέμου, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα παραμείνει στη χώρα «αμερικανική στρατιωτική δύναμη και μετά το 2014». Για τη Συρία ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων και ότι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησής του ξεκίνησε η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Οσον αφορά τη δράση της Αλ Κάιντα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δε θα περιοριστεί στο κυνήγι τρομοκρατών στο εξωτερικό, αλλά θα διευρύνει τη συνεργασία με συμμάχους προωθώντας παράλληλα «στοχευμένες» επιχειρήσεις σε Υεμένη, Σομαλία, Ιράκ, Μάλι.

Δεν παρέλειψε την Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί «την αρχή ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και ειρηνικά και πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας». Μετά το διάγγελμα,ο Ομπάμα ξεκίνησε περιοδεία σε τέσσερις βιομηχανικές πόλεις, επιχειρώντας να ενισχύσει το τάχα φιλεργατικό προφίλ των «Δημοκρατικών» σε μια χρονιά εκλογών (το Νοέμβρη θα ανανεωθεί ολόκληρη η Βουλή των Αντιπροσώπων και το 1/3 της Γερουσίας...).

Η βαρβαρότητα είναι... παρούσα

Στο ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκαν δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που απλώς έρχονται να επιβεβαιώσουν τη βαρβαρότητα που φέρνει ο καπιταλισμός με τα 50 εκατομμύρια ανασφάλιστους και φτωχούς που επιβιώνουν με συσσίτια. Η πρώτη έκθεση προέρχεται από το Κέντρο Ερευνας της Φτώχειας του Πανεπιστήμιου του Κεντάκι και σημειώνει ότι πλέον η πλειονότητα των Αμερικανών που παίρνουν κουπόνια σίτισης δεν είναι άνεργοι, αλλά πάνω από το 50% των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 59 ετών.

Η δεύτερη έκθεση είναι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, που, μελετώντας τα στοιχεία αμερικανικών νοσοκομείων ως το 2011, διαπίστωσε πως κάθε ώρα τραυματίζεται στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένα παιδί ή έφηβος κάτω των 18 ετών.

Επίσης υπήρξε και μια ανακοίνωση - προειδοποίηση για το σκάσιμο φούσκας τραπεζικών επιχειρηματικών δανείων από την ομοσπονδιακή αρχή που είναι συναρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών.

ΗΠΑ
Συνεχείς οι «ανησυχίες» για το ρόλο της Κίνας

Αφορμή η συζήτηση στη Γερουσία για την υποψηφιότητα νέου πρέσβη στο Πεκίνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανησυχία της αστικής τάξης των ΗΠΑ για την ανέλιξη της Κίνας, αλλά και οι διαφορετικές απόψεις για τις σχέσεις των δύο χωρών αποτυπώθηκαν σε συνεδρίαση της Γερουσίας κατά τη διαδικασία ακρόασης του υποψήφιου για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο Μαξ Μπόκους, γερουσιαστή 72 χρονών με τους «Δημοκρατικούς» από την Πολιτεία της Μοντάνα.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν στη συνεδρίαση ότι - όπως δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν - η Κίνα προσπαθεί να επιβεβαιωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην Ασία. Ο Μακέιν σημείωσε ότι η απόκτηση και κατασκευή αεροπλανοφόρων δείχνει «επιθυμία για σχέδια εξουσίας» που πρέπει να προβληματίσει τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι οι εντάσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ακόμα «Guns of August", αναφερόμενοι στην περίοδο που προηγήθηκε την έναρξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου το 1914.

Μπόκους και Μακέιν επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανική αστική τάξη ετοιμάζεται για κάθε εξέλιξη στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στον Ειρηνικό (εννοώντας προφανώς και μια γενικευμένη ένοπλη σύρραξη), με τον πρώτο να λέει ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο και να ετοιμάζονται για το χειρότερο» και τον δεύτερο να απαντά: «Είμαι ρεαλιστής, αντιλαμβάνονται την εκδοχή που υπονοείτε και υπάρχει ισχυρή δόση αλήθειας σε αυτό».

Ενδεικτική των διεργασιών, αλλά και των αντιθέσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ ήταν η επισήμανση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, που υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα θα είναι οι πιο κρίσιμες με ξένη χώρα για την επόμενη δεκαετία, ωστόσο η κυβέρνηση Ομπάμα δεν τις έχει προσδιορίσει με σαφήνεια. «Πολλοί Αμερικανοί αναρωτιούνται αν η Κίνα είναι φίλος ή εχθρός» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να διαμορφώσουν τη διμερή σχέση έτσι ώστε οι «δυτικές αξίες» να διαδοθούν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διπλασιάστηκε μέσα στο τελευταίο διάστημα ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων με πρόσβαση στην εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων της αεροπορικής βάσης Μάλστρομ στη Μοντάνα των ΗΠΑ, που βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας των αρμόδιων αρχών για σειρά κατηγοριών που ξεκινούν από αντιγραφή σε εξετάσεις αξιολόγησης μέχρι εμπλοκή σε χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών. Από τους αρχικά 34 αξιωματικούς της αεροπορικής βάσης Μάλστρομ στη Μοντάνα που ερευνούνταν γι' αυτές τις υποθέσεις, τώρα οι ύποπτοι ανέρχονται σε σχεδόν 70...

ΡΩΜΗ.-- Σε συμφωνία κατέληξαν η Κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι με τον Ιταλό κεντροδεξιό ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από ιταλικά ΜΜΕ, το 37% των ψήφων θα δίνει «πριμ εδρών» στη συμμαχία που θα καταφέρει να το συγκεντρώσει και θα αντιστοιχεί στο 15% των εδρών. Παράλληλα, το όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται εντός ευρύτερης συμμαχίας ορίζεται στο 4,5%, ενώ δεν επανέρχεται ο σταυρός προτίμησης.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το σχέδιο ειρηνευτικών συνομιλιών που παρουσίασε ο Πακιστανός πρόεδρος Νουάζ Σαρίφ καλωσόρισαν οι επικεφαλής των Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι θα ορίσουν επιτροπή για να πάρει μέρος στο σχετικό διάλογο.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η νοτιοαφρικανική Αστυνομία ανακοίνωσε χτες πως σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών δύο διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά αστυνομικού τμήματος στη βόρεια πόλη Τζάνιν της νοτιοαφρικανικής επαρχίας Λιμπόπο, έπειτα από τον προχτεσινό θάνατο εφήβου από αστυνομικούς στην περιοχή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο λουτρό αίματος από βομβιστικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 13.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν χτες έναν 18χρονο Παλαιστίνιο έφηβο εργάτη, που δούλευε για λογαριασμό εταιρείας οδοποιίας, με τρεις σφαίρες στην πλάτη. Οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός τους προκάλεσε ανοίγοντας πυρ, κάτι που αμφισβητεί η οικογένειά του.

ΣΟΦΙΑ.-- Ενας 79χρονος βρέθηκε χτες νεκρός από το ψύχος στην περιφέρεια Κίρτζαλι της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας. Συνολικά επτά περιφέρειες της Βόρειας και της Βορειανατολικής Βουλγαρίας έχουν τεθεί σε κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» εξαιτίας της βαρυχειμωνιάς, που «ξαναχτύπησε» τα τελευταία 24ωρα με πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους τη χώρα. Στην Πολωνία επίσης μετράνε ήδη 34 νεκρούς από το κρύο, κυρίως απόκληρους, άστεγους, «προϊόντα» της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς υπέγραψε χτες διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 16 Μάρτη.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Νέα μέθοδος πιθανής δημιουργίας κυττάρων

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια νέα, απλή και ενδεχομένως πολλά υποσχόμενη μέθοδο επαναπρογραμματισμού των βλαστοκυττάρων ενήλικου οργανισμού πειραματόζωων με την υποβολή τους σε όξινο περιβάλλον επινόησε ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας RIKEN στο Κόμπε της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τη Χαρούκο Ομποκάτα, σε συνεργασία με γυναικολογική πανεπιστημιακή κλινική της Βοστόνης.

Οι Ιάπωνες ερευνητές, καλλιεργώντας βλαστοκύτταρα από αίμα ενήλικα ποντικού, παρατήρησαν ότι ορισμένα κύτταρα εμφάνιζαν χαρακτηριστικά βλαστοκυττάρων όταν διοχετεύονταν υπό πίεση σε τριχοειδές σωληνάριο. Οταν άρχισαν να υποβάλλουν τα κύτταρα και σε άλλα στρεσογόνα περιβάλλοντα με διάφορες μεθόδους, όπως με πίεση και με οξύ, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να μετατρέψουν τα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (κύτταρα δηλαδή που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ιστούς και όργανα) όταν τα έθεταν σε όξινο περιβάλλον. Η νέα μέθοδος εκτιμάται ότι αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας μετατροπής ενός ενήλικου κυττάρου σε πολυδύναμο βλαστοκύτταρο ως και 30%.

Εάν αυτό επαληθευτεί και με ανθρώπινο αίμα ενήλικα οργανισμού, τότε οι επιστήμονες θεωρούν πως βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής της εξατομικευμένης ιατρικής. Μέχρι τότε όμως, θα χρειαστούν χρόνια ερευνών και πειραμάτων και βέβαια το ποιος ελέγχει την έρευνα είναι καθοριστικό για το αν αυτές οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν την υγεία των απλών ανθρώπων σε δημόσια και δωρεάν συστήματα υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ