Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Πλασάρει «καλύτερη» καπιταλιστική εκμετάλλευση

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην παραπλάνηση του αμερικανικού λαού πως τάχα με «μερεμέτια» μπορεί να σταματήσει η εμβάθυνση των οξυμένων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα στόχευε το χτεσινό ετήσιο διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την «κατάσταση του έθνους». Δεν έλειψε και το «σόου» για την «ταπεινή καταγωγή» του ίδιου, του αντιπροέδρου ή του προέδρου της Βουλής, που... μπορεί να συμβεί στο «καλύτερο έθνος του κόσμου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην τόνωση της μεσαίας τάξης, τη βιομηχανική ανάπτυξη, τις «μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα υγείας, στο συνταξιοδοτικό, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλαγές στο μεταναστευτικό, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, της εγκληματικότητας. Ολα αυτά, βέβαια, στην προσπάθεια να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Ετσι έριξε και κάποια ψίχουλα για να δείξει φιλεργατικό προσωπείο, χαρακτηρίζοντας το 2014 «χρονιά δράσης». Ανακοίνωσε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες από το 2015 από τα 7,25 δολάρια στα 10,10 δολάρια, κάτι που αφορά περίπου 200.000 υπαλλήλους. Συμπληρώνοντας την κοροϊδία, προέτρεψε τον επιχειρηματικό κόσμο να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων, επικαλούμενος τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών κατά την τελευταία τετραετία.

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τον άλλο πόλο του αστικού συστήματος, τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε ότι θα ξεπεράσει τις όποιες αντιδράσεις του Κογκρέσου εκδίδοντας προεδρικές εκτελεστικές εντολές, γιατί η «Αμερική δεν μπορεί να περιμένει».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθειά του να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν, ενώ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του έναντι της Τεχεράνης, ισχυριζόμενος ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ανάγκασαν το Ιράν να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Οσον αφορά το Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα κηρύξει το τέλος του 12ετούς πολέμου, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα παραμείνει στη χώρα «αμερικανική στρατιωτική δύναμη και μετά το 2014». Για τη Συρία ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων και ότι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησής του ξεκίνησε η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Οσον αφορά τη δράση της Αλ Κάιντα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δε θα περιοριστεί στο κυνήγι τρομοκρατών στο εξωτερικό, αλλά θα διευρύνει τη συνεργασία με συμμάχους προωθώντας παράλληλα «στοχευμένες» επιχειρήσεις σε Υεμένη, Σομαλία, Ιράκ, Μάλι.

Δεν παρέλειψε την Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί «την αρχή ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και ειρηνικά και πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας». Μετά το διάγγελμα,ο Ομπάμα ξεκίνησε περιοδεία σε τέσσερις βιομηχανικές πόλεις, επιχειρώντας να ενισχύσει το τάχα φιλεργατικό προφίλ των «Δημοκρατικών» σε μια χρονιά εκλογών (το Νοέμβρη θα ανανεωθεί ολόκληρη η Βουλή των Αντιπροσώπων και το 1/3 της Γερουσίας...).

Η βαρβαρότητα είναι... παρούσα

Στο ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκαν δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που απλώς έρχονται να επιβεβαιώσουν τη βαρβαρότητα που φέρνει ο καπιταλισμός με τα 50 εκατομμύρια ανασφάλιστους και φτωχούς που επιβιώνουν με συσσίτια. Η πρώτη έκθεση προέρχεται από το Κέντρο Ερευνας της Φτώχειας του Πανεπιστήμιου του Κεντάκι και σημειώνει ότι πλέον η πλειονότητα των Αμερικανών που παίρνουν κουπόνια σίτισης δεν είναι άνεργοι, αλλά πάνω από το 50% των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 59 ετών.

Η δεύτερη έκθεση είναι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, που, μελετώντας τα στοιχεία αμερικανικών νοσοκομείων ως το 2011, διαπίστωσε πως κάθε ώρα τραυματίζεται στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένα παιδί ή έφηβος κάτω των 18 ετών.

Επίσης υπήρξε και μια ανακοίνωση - προειδοποίηση για το σκάσιμο φούσκας τραπεζικών επιχειρηματικών δανείων από την ομοσπονδιακή αρχή που είναι συναρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ