Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες της Γενεύης

ΓΕΝΕΥΗ.--

«Ο πάγος σπάει αργά» δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι, αναφερόμενος στη μικρή πρόοδο που έχει ως τώρα σημειωθεί στο τραπέζι των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία και σ' εκείνη του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού», που έχουν ξεκινήσει από τις 22 του μήνα στη Γενεύη (γνωστές ως συνομιλίες Γενεύης ΙΙ).

Ο Μπραχίμι ανήγγειλε ότι το πρώτο μέρος της «Γενεύης ΙΙ» θα ολοκληρωθεί αύριο (Παρασκευή), οπότε θ' αποφασιστεί από τις δύο αντιπροσωπείες πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης. Ο διεθνής μεσολαβητής απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να σημειωθεί ως αύριο κάποια σημαντική πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαπιστώνοντας ότι «παραμένει αρκετά μεγάλο» το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο Λουάι Σάφι, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε ότι έγινε «ένα βήμα προς τα εμπρός» στις συζητήσεις, επειδή, όπως είπε, για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα σχηματισμού «μεταβατικού κυβερνητικού φορέα».

Παράλληλα, η σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ασοσιέιτεντ Πρες άφησε χτες για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, απορρίπτοντας εν τούτοις την πρόταση για το σχηματισμό συριακού «μεταβατικού φορέα», λέγοντας: «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι που λέγεται μεταβατική κυβέρνηση. Δε μας πειράζει μια μεγάλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας»...

Στο Λονδίνο, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα υποδεχτεί μερικές εκατοντάδες από τους «πιο ευάλωτους» Σύρους πρόσφυγες, όπως γυναίκες που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ηλικιωμένοι, επιζώντες βασανιστηρίων και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Ο Τάλαλ Μπαράζ, κυβερνήτης της Χομς, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί από τον Ιούνη του 2012 πάνω από 2.500 άμαχοι, ανακοίνωσε χτες «πως ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την ασφαλή έξοδο αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την παλιά πόλη».

Τέλος, ο διευθυντής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ, καταθέτοντας χτες βράδυ σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, εκτίμησε ότι στο πλευρό των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων πολεμούν περίπου 22.000 ισλαμιστές, εκ των οποίων οι 7.000 είναι αλλοδαποί από 50 χώρες (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές) και πως πολλοί από αυτούς εκπαιδεύονται από (εξτρεμιστικές) οργανώσεις όπως το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στις χώρες τους, όταν επιστρέψουν σ' αυτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ