Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τεχεράνη από χτες ο Ερντογάν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ελπίδες για μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών εκφράστηκαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράν, που ξεκίνησε χτες. Επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια περίοδο (ανα)θεώρησης της θέσης του Ιράν στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα και ανακατατάξεων στις συνεργασίες των ιμπεριαλιστών (βλέπε π.χ. στάση ΗΠΑ προς Ιράν), οι οποίες γεννούν αυξημένη «κινητικότητα». Ετσι κανείς δε θέλει να «μείνει έξω» από μια αγορά άνω των 75 εκατομμυρίων κατοίκων και μια περιοχή με μερικά από τα σημαντικότερα ενεργειακά αποθέματα παγκοσμίως. Μάλιστα, αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η «αναθέρμανση» της σχέσης Τουρκίας - Ιράν έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, που είδαν το «εμπάργκο» να σπάει πριν δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

«Ελπίζω ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα ανεβάσει τις ιρανοτουρκικές σχέσεις σε νέο επίπεδο» δήλωσε ο πρώτος Ιρανός αντιπρόεδρος Εσάκ Ζαχανγκίρι, μετά τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Ενώ ο δεύτερος τόνισε πως, «με δεδομένο ότι οι τουρκικές βιομηχανίες σημειώνουν πρόοδο καθημερινά, χρειαζόμαστε ενεργειακά προϊόντα, ειδικά το φυσικό αέριο του Ιράν». Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει απόφαση για αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 30 δισ. δολάρια το 2015.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών (γύρω από θέματα όπως η κατάσταση στη Συρία), η οικονομική συνεργασία τους έχει δυναμώσει τους τελευταίους μήνες (ειδικά σε Ενέργεια, Εμπόριο, Ασφάλεια, Πολιτισμό και Παιδεία). Χτες, συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο Ιρανός υπουργός Βιομηχανιών, Ορυχείων κι Εμπορίου Μοχάμεντ Ρέζα Νεματζαντέχ και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπέκ. Επίσης αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή Εμπορίου.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ αναφέρθηκε στους «εγκάρδιους δεσμούς των δύο εθνών και ζήτησε κατάλληλη χρήση των ευκαιριών που υπάρχουν». Ο Ερντογάν δήλωσε πως «θεωρούμε το Ιράν ως δεύτερο σπίτι μας», ενώ χαρακτήρισε τις επαφές του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί «πολύ χρήσιμες». Επισήμανε - κατά το FARS - πως η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών πρέπει ν' αποκτήσει τέτοιο περιεχόμενο, που να είναι «σαν οι δύο χώρες να δουλεύουν και να συνεργάζονται σ' ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο».

Οπως σημειώνει η «Hurriyet Daily News», το Ιράν ήταν το 2012 η 3η βασικότερη αγορά για τις τουρκικές εταιρείες, αφού εκεί έγιναν εξαγωγές 20.000 προϊόντων, όπως χρυσός και ασήμι, ενώ το Ιράν από το 2001 έχει εξαγάγει φυσικό αέριο συνολικής αξίας 10,2 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ