Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προγραμματικές στοχεύσεις στο φόντο της κρίσης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τις προγραμματικές δηλώσεις στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο έκανε χτες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, περίπου έξι βδομάδες μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών. Αυτές περιείχαν όλες τις βασικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της γερμανικής αστικής τάξης τα επόμενα 4 χρόνια, με έμφαση βεβαίως στο πώς θα ξεπεραστεί η κρίση στην ΕΕ και θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων.

Είπε χαρακτηριστικά: «Μακροπρόθεσμα η Γερμανία θα είναι ισχυρή μόνο εφόσον είναι η Ευρώπη ισχυρή» και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την κρίση. «Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης και άγκυρα σταθερότητας στην Ευρώπη και συνεισφέρει ουσιαστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας και της ψηφιακής ανάπτυξης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «απαίτηση της Ευρώπης πρέπει να είναι να βγει από την κρίση ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν πριν την κρίση». Ουσιαστικά αυτό που συγκαλύπτει είναι ότι η ισχυροποίηση αφορά τους καπιταλιστές που η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους «πατάει» στα ερείπια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων που χτυπιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η Μέρκελ κάλεσε επίσης πέρα από τη νομισματική ένωση να υπάρξει μια «πραγματική πολιτική ένωση και γι' αυτό χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη των ευρωπαϊκών συνθηκών» και ισχυρίστηκε ότι, αν όλοι τηρούν τις δεσμεύσεις τους «αποφεύγοντας τη δημιουργία νέων χρεών» και υπάρξουν ρυθμίσεις στις αγορές, θα υπάρξει θετική πορεία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα της «στηρίζει το λαό που αγωνίζεται για τις ίδιες αξίες που έχουμε στην ΕΕ», άλλη μία απόδειξη ότι η γερμανική αστική τάξη επεμβαίνει ανοιχτά στις εξελίξεις.

Αναφερόμενη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την προστασία των πολιτών από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους» και τόνισε ότι «μια τακτική όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα πλήττει την εμπιστοσύνη και καλλιεργεί δυσπιστία και στο τέλος δεν υπάρχει περισσότερη, αλλά λιγότερη ασφάλεια». Βέβαια, την ίδια στιγμή που ασκεί κριτική στον ιμπεριαλιστή σύμμαχο, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Γερμανίας και κάλεσε όλους όσοι ζητούν διακοπή των συνομιλιών για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση να θυμηθούν ότι «το πείσμα ποτέ δε φέρνει επιτυχία».

Αύριο η Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια

Εν τω μεταξύ, αύριο αρχίζει, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 αρχηγών κρατών και περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, η 50ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Στα κεντρικά θέματα θα είναι η Συρία, το Ιράν, η κατάσταση στα Βαλκάνια. Οπως αναγγέλλεται, την έναρξη θα κηρύξει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, που αναμένεται να διεκδικήσει τον πιο ενεργό ρόλο της στον κόσμο, πέρα από τις σχετικές ακόμα δεσμεύσεις από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάλογες θέσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όσο και η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι οποίοι εκτιμούν ότι, ως «οικονομική υπερδύναμη, η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί αμέτοχη».

Θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Σαρίφ, οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και άλλων χωρών. Επίσης έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και του βετεράνου Αμερικανού διπλωμάτη Χένρι Κίσιντζερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ