Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια για ενδοαστικό συμβιβασμό

Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Μέλη του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα συγκρούστηκαν και απώθησαν άλλους εθνικιστές της Σπίλνα Σπράβα που είχαν καταλάβει το υπουργείο Γεωργίας
Μέλη του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα συγκρούστηκαν και απώθησαν άλλους εθνικιστές της Σπίλνα Σπράβα που είχαν καταλάβει το υπουργείο Γεωργίας
ΚΙΕΒΟ.--

Τα παζάρια και ο συμβιβασμός ανάμεσα στα αστικά κόμματα στην Ουκρανία προχώρησαν παραπέρα χτες μετά και την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δημιουργία υπηρεσιακής. Το κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (357 στους 407 παρόντες) την παραχώρηση αμνηστίας σε όλους τους κρατούμενους που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις το τελευταίο δίμηνο. Ταυτόχρονα, γίνονται διαβουλεύσεις και για συνταγματική αναθεώρηση, που, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής, Βολοντιμίρ Ρίμπακ, θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Πάντως, χτες, οι ελιγμοί του Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς και της Βουλής βρήκαν την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές που συνεχίζουν στα οδοφράγματα, με διαφορετικές θέσεις, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις μεταξύ τους, ιδιαίτερα με τους εθνικιστές που ήθελαν να συνεχιστεί η κατάληψη του υπουργείου Γεωργίας στο Κίεβο. Τα δύο κύρια κόμματα («Ουντάρ» του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο και «Μπατκίβτσινα» του Αρσένι Γιάτσενουκ, της πρώην Προέδρου Γιούλα Τιμοσένκο που είναι στη φυλακή για διαφθορά) κάνουν εκκλήσεις για συνέχιση ειρηνικών διαμαρτυριών και σταδιακή αποχώρηση από τα οδοφράγματα όσο θα υποχωρεί η κυβέρνηση, ενώ έχοντας πλάτες σε Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές καλούν σε πρόωρες εκλογές.

Στην Ουκρανία έφτασε χτες ο Ρόμπερτ Σέρι, απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν που θα μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Πάντως, η Ρωσία δηλώνει ότι θα περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας για να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το Δεκέμβρη για την παροχή ενός δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων στη χώρα αυτή (ήδη έχουν δοθεί 3 δισ. δολάρια). Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κυβερνητικό επιτελείο.

Ο Μεντβέντεφ φάνηκε να διαφοροποιείται και έθεσε θέμα χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισ. δολάρια. Η Ουκρανία «ζητά και πάλι περιθώριο», για να αποπληρώσει το χρέος, και «δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς», μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% το Δεκέμβρη, υπογράμμισε. «Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Παρέμβαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που επέκρινε τη Ρωσία για τις πιέσεις της προς την Ουκρανία να μην υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Πρόσθεσε με νόημα: «Μία συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία θα ήταν μια μεγάλη τόνωση για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια. Ειλικρινά, θλίβομαι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο λόγος είναι γνωστός: Οι πιέσεις που ασκεί η Ρωσία στο Κίεβο», δήλωσε ο Ράσμουσεν στη γαλλική εφημερίδα «Figaro». Και συμπλήρωσε: «Εχουμε αληθινές διαφορές και αληθινά ζητήματα. Είναι προφανές ότι η στάση της Ρωσίας είναι σαφώς εχθρική απέναντι στην επέκταση της Συμμαχίας προς ανατολάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ