ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Η πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ υπεύθυνη για την άθλια κατάσταση

Περιοδεία πραγματοποίησε στο νοσοκομείο η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

Σε τραγική κατάσταση έχει φέρει ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας η πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ για λογαριασμό των μονοπωλίων

Eurokinissi

Σε τραγική κατάσταση έχει φέρει ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας η πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ για λογαριασμό των μονοπωλίων
Περιοδεία στο Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχο Πειραιά. Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε η πολύ άσχημη κατάσταση ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, ως απόρροια των αντιλαϊκών μέτρων σε Υγεία και Πρόνοια από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ.

Οπως επισήμαναν οι εργαζόμενοι, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται διαρκώς, προσλήψεις δεν γίνονται και υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπως τα μαγειρεία και η καθαριότητα, παραχωρούνται σε ιδιώτες. Ενας από τους εργολαβικούς εργαζόμενους, δείχνοντας το εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας του, σημείωσε πως «για δουλειά γενικών καθηκόντων ο μισθός μου είναι 370 ευρώ. Η δουλειά που κάνουμε είναι πολύ επικίνδυνη, συλλέγουμε τα μολυσματικά απόβλητα και το μόνο μέσο προστασίας είναι μια απλή φόρμα εργασίας».

Πριν δύο μήνες ξέσπασε πυρκαγιά στην αποθήκη υλικών και ακόμα παραμένει έντονη η μυρωδιά από τα καμένα. Οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και με κίνδυνους από την εισπνοή σε αυτό το χώρο προσπαθούν να καταφέρουν να λειτουργεί απρόσκοπτα το νοσοκομείο.

Ο Νίκος Μπουντούρογλου, γιατρός, μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του «Μεταξά», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι συγχωνεύσεις των κλινικών, για να εξοικονομήσει το κράτος πόρους από τη μείωση προσωπικού, μας φέρνουν σε αδιέξοδο. Στην Ακτινοθεραπευτική Κλινική μετά τη συγχώνευση από τα 42 κρεβάτια έμειναν τα 7. Οι γιατροί είναι 99, ενώ θα έπρεπε να είναι 156. Το συνολικό προσωπικό δεν είναι πάνω από 650 άτομα, την ίδια στιγμή που ο νέος οργανισμός προβλέπει 759 μόνιμες θέσεις και ο προηγούμενος 1.056. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μόνιμο φαινόμενο, δεν εμφανίστηκαν με το μνημόνιο. Από τα πέντε κρεβάτια των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εδώ και πέντε χρόνια δεν λειτουργεί κανένα επειδή απαιτείται ένας νοσηλευτής για το καθένα. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες στο κατεξοχήν ογκολογικό νοσοκομείο. Ο αξονικός τομογράφος δεν δουλεύει εδώ και μέρες και στέλνουν τον κόσμο σε ιδιώτες. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που δεν έχουμε ούτε βελόνα βιοψίας. Το νοσοκομείο οδεύει προς απώλεια του εξειδικευμένου αντικαρκινικού χαρακτήρα του. Σα να μην έφταναν όλα τα άλλα, το πλαφόν που μπήκε από την κυβέρνηση στη συνταγογράφηση φαρμάκων στα 2.880 ευρώ το μήνα για κάθε γιατρό, θα κάνει την κατάσταση απελπιστική».

Ισχυρό ΚΚΕ, εγγύηση για να δυναμώσει το κίνημα, η Λαϊκή Συμμαχία

Η Ελπίδα Παντελάκη, συζητώντας με το προσωπικό, ανέδειξε την αναγκαιότητα οι εκλογικές μάχες, ενιαία, να βγάλουν το ΚΚΕ πιο ισχυρό. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η χειροτέρευση της κατάστασης είναι δεδομένη και είναι επίσης δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τη βαρβαρότητα που ζουν. Από εκεί και πέρα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένα κόμμα στην Ελλάδα που υποστηρίζει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν οι εργαζόμενοι το πάρουν απόφαση. Αυτή την κατάσταση που βιώνετε στη δουλειά δεν πρόκειται να την ανατρέψει καμία κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός μειώθηκε για την Υγεία κατά 30%. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό και ανταποδοτικό Δημόσιο: Κατάργηση της σταθερής δουλειάς, απολύσεις, μειώσεις μισθών και εργολαβικά συνεργεία. Η πολιτική τους είναι εγκληματική. Είναι μύθος ότι φταίει για όλα το μνημόνιο. Πρόκειται για μέτρα αποφασισμένα και δρομολογημένα στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Οι συγχωνεύσεις δομών σε Παιδεία και Υγεία, η ανταποδοτικότητα, η ανταγωνιστικότητα, με το λαό να πληρώνει τη νύφη. Αυτό το Δημόσιο δεν είναι δικό σας. Είναι ταξικό, δουλεύει για να εξυπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Γι' αυτό βλέπετε απολύσεις και μειώσεις μισθών, γενίκευση των εργολαβικών συνεργείων».

«Το ΚΚΕ έχει μεγάλη απαίτηση από τους εργαζόμενους», σημείωσε, «μπροστά στις κάλπες με κριτήριο όλη τους τη ζωή να το βγάλουν πιο ισχυρό, γιατί είναι η μόνη εγγύηση για την ενδυνάμωση του κινήματος και της Λαϊκής Συμμαχίας, για να πάρει ανάσα ο λαός. Οι εκλογές να δώσουν ώθηση στην πάλη και να γίνει αυτό που δεν έγινε το 2012, με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τα ποσοστά του ταξίδια στο Τέξας και υποσχέσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι μύθος ότι μια κυβέρνηση στον καπιταλισμό, όποιο όνομα και να έχει, θα λύσει τα προβλήματα του εργαζόμενου και όποιος το υποστηρίζει είναι πολιτικός απατεώνας. Το ΚΚΕ δεν ισχυρίζεται ότι με την ψήφο θα λύσει τα προβλήματα του λαού, γιατί αυτή η βαρβαρότητα δε ρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται. Ο εργαζόμενος με την πάλη του και με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να συντρίψει αυτή την κατάσταση. Με αυτό το κριτήριο και με εμπιστοσύνη στη δύναμή σας, ισχυροποιήστε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στους δήμους και τις περιφέρειες».

ΚΥΠΡΟΣ
Γοργή προώθηση του νέου σχεδίου

Μαζί με την επικίνδυνη διευθέτηση στο Κυπριακό προχωράει και η αντιλαϊκή πολιτική

Με τη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, στη βάση των κατευθύνσεων της «Κοινής Διακήρυξης» Αναστασιάδη - Ερογλου, συνεχίζεται σήμερα η προώθηση των σχεδίων για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που σχετίζονται με τη βιασύνη των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων να εκμεταλλευτούν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Μετά και τη χτεσινή παρουσίαση υπεράσπισης του νέου σχεδίου από τον Κύπριο Πρόεδρο, γίνεται φανερό ότι όσο και αν επιχειρείται να «χρυσωθεί το χάπι», πίσω από την ομοσπονδία των «συνιστώντων κρατών» και παρά τα περί «μιας διεθνούς προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειες», βρίσκεται η σαφέστατη προσπάθεια να παγιωθούν τα δεδομένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αυτό που ενώνει τις προσπάθειες των αστών και στις δύο κοινότητες είναι τα συμφέροντα που υπάρχουν από τη συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική διευθέτηση, η οποία ωστόσο μόνο κινδύνους μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους σε όλο το νησί αλλά και συνολικά στην περιοχή.

Καθόλου τυχαία, ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προώθησε χτες ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων κρατικών ή ημικρατικών (όπως λέγονται στην Κύπρο) οργανισμών, παραδίδοντας πλήρως σημαντικούς τομείς στο κεφάλαιο. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, η Αρχή Ηλεκτρισμού, η Αρχή Λιμένων.

Σε ό,τι αφορά την όλη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με βάση την «κοινή διακήρυξη», τα κόμματα, εκτός του ΔΗΣΥ, εκφράζουν περισσότερες ή λιγότερες επιφυλάξεις. Το ΔΗΚΟ (κόμμα του πρώην Πρόεδρου Τάσου Παπαδόπουλου) θεωρεί ότι «έγιναν νέες υποχωρήσεις προς ικανοποίηση της Τουρκίας, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά αρκείται σε υπονοούμενα» και ότι υπάρχουν ασάφειες.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι «η συμφωνία αποτελεί το χειρότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο των τελευταίων σαράντα χρόνων», ενώ οι Οικολόγοι χαρακτήρισαν «αποτυχημένη την προσπάθεια του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να διασκεδάσει τις ανησυχίες που δίκαια δημιουργήθηκαν από τις ασάφειες και τις αβεβαιότητες που περιέχει το κοινό ανακοινωθέν».

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ -που έχει και προγραμματικό συνέδριο το Σαββατοκύριακο- θεωρεί ότι «ενώ η κοινή διακήρυξη υστερεί σε συγκεκριμένα σημεία των Κοινών Ανακοινωθέντων Χριστόφια - Ταλάτ, δεν ξεπερνά κόκκινες γραμμές της πλευράς μας» και προσθέτει ότι θα στηρίξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, πιστεύοντας ότι «ο διακοινοτικός διάλογος είναι η μόνη προσφερόμενη διαδικασία για επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ανατροπή του διχοτομικού status quo, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας». Προσθέτει, επίσης, ότι «στη Διακήρυξη δεν υπάρχει τίποτε που να οδηγεί σε παρθενογένεση αλλά είναι εξίσου αλήθεια πως ούτε η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζεται ρητώς. Η μετεξέλιξη σε ομοσπονδιακό κράτος και όχι η διαδοχή κράτους συνιστά για όλους μας κόκκινη γραμμή, αλλά ήταν αναμενόμενο ότι δεν ήταν δυνατό να επιτύχουμε κάτι τέτοιο στη διακήρυξη».

NIKOΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Παρέμβαση στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, όπως αυτό βάλλεται από ΕΕ, κυβέρνηση και δημοτική αρχή, υπερασπίστηκε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ζητώντας καταρχάς λύση για τους υπό απόλυση συμβασιούχους του δήμου.

Θύμισε τις περιπτώσεις 113 εργαζομένων στον Οργανισμό Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλησης του δήμου, που μετά από πολλά χρόνια δουλειάς βρίσκονται στα δικαστήρια προκειμένου να εξασφαλίσουν την εργασία τους. Συμπλήρωσε ότι στον ίδιο δρόμο για απόλυση από το δήμο ωθούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και το Πράσινο και προειδοποίησε ότι με ενδεχόμενη αποχώρησή τους από το δήμο, κινδυνεύουν με κατάρρευση βασικές υπηρεσίες προς τους δημότες. Ζήτησε η δημοτική αρχή να πάρει πολιτική απόφαση και θέση, να μην ασκήσει ένδικα μέσα ενάντια στους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους στην εργασία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι λήγει η περίοδος της περιβόητης διαθεσιμότητας για τους σχολικούς φύλακες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι να οδηγούνται στον Καιάδα της ανεργίας. Πέραν του δικαιώματος που έχουν στη δουλειά, τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουν και για μια σειρά πρακτικούς λόγους, καθώς ήδη σημειώνονται ζημιές σε σχολεία της Αθήνας. Τόνισε δε την κάθετη αντίθεση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στην ανάθεση της φύλαξης των σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να ενημερωθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός της Αθήνας σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της πόλης, τι μέτρα χρειάζεται να παρθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ