Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Γοργή προώθηση του νέου σχεδίου

Μαζί με την επικίνδυνη διευθέτηση στο Κυπριακό προχωράει και η αντιλαϊκή πολιτική

Με τη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, στη βάση των κατευθύνσεων της «Κοινής Διακήρυξης» Αναστασιάδη - Ερογλου, συνεχίζεται σήμερα η προώθηση των σχεδίων για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που σχετίζονται με τη βιασύνη των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων να εκμεταλλευτούν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Μετά και τη χτεσινή παρουσίαση υπεράσπισης του νέου σχεδίου από τον Κύπριο Πρόεδρο, γίνεται φανερό ότι όσο και αν επιχειρείται να «χρυσωθεί το χάπι», πίσω από την ομοσπονδία των «συνιστώντων κρατών» και παρά τα περί «μιας διεθνούς προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειες», βρίσκεται η σαφέστατη προσπάθεια να παγιωθούν τα δεδομένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αυτό που ενώνει τις προσπάθειες των αστών και στις δύο κοινότητες είναι τα συμφέροντα που υπάρχουν από τη συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική διευθέτηση, η οποία ωστόσο μόνο κινδύνους μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους σε όλο το νησί αλλά και συνολικά στην περιοχή.

Καθόλου τυχαία, ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προώθησε χτες ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων κρατικών ή ημικρατικών (όπως λέγονται στην Κύπρο) οργανισμών, παραδίδοντας πλήρως σημαντικούς τομείς στο κεφάλαιο. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, η Αρχή Ηλεκτρισμού, η Αρχή Λιμένων.

Σε ό,τι αφορά την όλη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με βάση την «κοινή διακήρυξη», τα κόμματα, εκτός του ΔΗΣΥ, εκφράζουν περισσότερες ή λιγότερες επιφυλάξεις. Το ΔΗΚΟ (κόμμα του πρώην Πρόεδρου Τάσου Παπαδόπουλου) θεωρεί ότι «έγιναν νέες υποχωρήσεις προς ικανοποίηση της Τουρκίας, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά αρκείται σε υπονοούμενα» και ότι υπάρχουν ασάφειες.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι «η συμφωνία αποτελεί το χειρότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο των τελευταίων σαράντα χρόνων», ενώ οι Οικολόγοι χαρακτήρισαν «αποτυχημένη την προσπάθεια του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να διασκεδάσει τις ανησυχίες που δίκαια δημιουργήθηκαν από τις ασάφειες και τις αβεβαιότητες που περιέχει το κοινό ανακοινωθέν».

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ -που έχει και προγραμματικό συνέδριο το Σαββατοκύριακο- θεωρεί ότι «ενώ η κοινή διακήρυξη υστερεί σε συγκεκριμένα σημεία των Κοινών Ανακοινωθέντων Χριστόφια - Ταλάτ, δεν ξεπερνά κόκκινες γραμμές της πλευράς μας» και προσθέτει ότι θα στηρίξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, πιστεύοντας ότι «ο διακοινοτικός διάλογος είναι η μόνη προσφερόμενη διαδικασία για επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ανατροπή του διχοτομικού status quo, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας». Προσθέτει, επίσης, ότι «στη Διακήρυξη δεν υπάρχει τίποτε που να οδηγεί σε παρθενογένεση αλλά είναι εξίσου αλήθεια πως ούτε η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζεται ρητώς. Η μετεξέλιξη σε ομοσπονδιακό κράτος και όχι η διαδοχή κράτους συνιστά για όλους μας κόκκινη γραμμή, αλλά ήταν αναμενόμενο ότι δεν ήταν δυνατό να επιτύχουμε κάτι τέτοιο στη διακήρυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ