Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου για νέα κέρδη

Στη δούλεψη των μονοπωλίων θέτει η κυβέρνηση όλες τις υπηρεσίες του αστικού κράτους προκειμένου να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία τους, να αναβαθμίσει το ρόλο της ντόπιας άρχουσας τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα λειτουργίας το υπουργείο Εξωτερικών, η δραστηριότητα στελεχών και γραφείων του στο εξωτερικό προκειμένου να στηρίξει την «εξωστρέφεια» και το «αντικείμενο» Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών, είτε φέρνοντάς τους πελατεία, είτε δίνοντας διεξόδους σε λιμνάζοντα κεφάλαια.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν σε εκδήλωση χθες του ΥΠΕΞ με θέμα «Απολογισμός 2013 - Προγραμματισμός 2014 Δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας». Και ενδεικτικά τα λεγόμενα του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα: «Σήμερα, οι Ελληνες επιχειρηματίες καλούνται να αποτελέσουν το όχημα εξόδου ολόκληρης της χώρας από την οικονομική και συνακόλουθα κοινωνική κρίση και αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο με την εξωστρεφή τους δράση. Αυτή τους την προσπάθεια είμαστε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, το 2013 το ΥΠΕΞ έλαβε και απάντησε 15.000 ειδικά-ατομικά αιτήματα επιχειρήσεων για κάθε είδους συνδρομή. Το ποσοστό ικανοποίησης από την αντίδραση των υπηρεσιών του υπουργείου ανήλθε στο 95% των αιτούντων.

Παραπέρα, τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ): Εκπόνησαν 181 έρευνες αγοράς. Εξέδωσαν 292 ειδικά ενημερωτικά σημειώματα. Συνέταξαν 30 Επιχειρηματικούς Οδηγούς. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ: Οργάνωσαν 6 εκδηλώσεις επιχειρηματιών στο εξωτερικό και 8 «Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οργάνωσαν 13 ειδικές εκδηλώσεις γνωριμίας, λίγο πριν αναχωρήσουν για τις νέες τους θέσεις, Ελλήνων πρέσβεων με Ελληνες επιχειρηματίες.

Για το 2014 το ΥΠΕΞ προγραμματίζει:

Επέκταση των Γραφείων ΟΕΥ «σε νέες αγορές, εκεί όπου υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και όπου το ΥΠΕΞ οφείλει να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Οπως είπε ο υφυπουργός, επιδίωξη είναι να υπάρχει σύντομα Γραφείο ΟΕΥ σε Ναϊρόμπι (Κένυα), Λάγος (Νιγηρία), Αστάνα (Καζακστάν), Γκουανγκζού (Κίνα), Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) και στη πόλη του Μεξικού, καθώς και νέα Γραφεία στην Ντόχα (Κατάρ) και στο Κουβέιτ. «Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να προσελκύσουμε επενδύσεις από αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

«Με δυο λόγια, η έμφασή μας το 2014 θα δοθεί σε μεγάλες ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα, όπου θέλουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας, διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας αντιστοίχως στις χώρες αυτές τις Υπηρεσίες μας. Προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η Αφρική και ειδικότερα η Υποσαχαρική Αφρική, όπου σχεδιάζουμε να βρεθούμε σύντομα με δύο Γραφεία ΟΕΥ, όπως και στην Περσικό Κόλπο», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ