ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Τα προβλήματα των μαθητών στο επίκεντρο

Μαζική σύσκεψη φορέων, με πρωτοβουλία της τοπικής ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι. Συμμετείχαν, εκτός από την τοπική ΕΛΜΕ, οι Ενώσεις Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς, όπως και σύλλογοι από το Ληξούρι, ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος, το τοπικό ΤΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.

Αρκετοί γονείς έθεσαν το θέμα της άμεσης ρύθμισης του θέματος του τρόπου που θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου, αλλά και οι εξετάσεις των υπόλοιπων τάξεων. Επεσήμαναν ότι η «παρότρυνση» των αρχών να μπουν οι μαθητές στις τάξεις για μάθημα, κάνοντας «σκόντο» στο θέμα της προσωπικής τους ασφάλειας, με πρόσχημα τις επικείμενες πανελλαδικές, λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος τους. Καταγγέλθηκε δε πως πολλά σχολεία λειτουργούν μόνο μετά από οπτικούς ελέγχους, ενώ, τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχει γίνει παραλαβή τους από επιτροπή μηχανικών. Ζητήθηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, ενώ αναφέρθηκε η περίπτωση δέκα μαθητών μέσης εκπαίδευσης, που ζουν στο καράβι το οποίο φιλοξενεί σεισμόπληκτους και δεν έχουν πρόσβαση στα σχολεία τους.

Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι) η ΕΛΜΕ καλεί σε μαζική παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την ερχόμενη Τρίτη στις 6 μ.μ. στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι) θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ - ΚΙ. Την ερχόμενη Πέμπτη, στην Αθήνα, θα γίνει μαζική παράσταση στη Βουλή για επίδοση ψηφίσματος στον υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα. Η ΕΛΜΕ καλεί να συνδράμουν τη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, την ΑΣΓΜΕ, τους φορείς του λαϊκού κινήματος και τις αδελφότητες Αθήνας - Πειραιά - τα σωματεία και την Ομοσπονδία.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Δελή.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία καταργήθηκε από τις 31-12-2013, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με σκοπό να μεταφερθούν αργότερα διοικητικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και μόνο για την ολοκλήρωση του αντικειμένου που τους έχει ανατεθεί στο παρελθόν.

Παρόμοια ήταν και η τύχη του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και των υπαλλήλων του και η έλλειψή τους από τον κρατικό μηχανισμό καταδείχτηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο στο σεισμό της Κεφαλονιάς.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι αποτελεί εγκληματική πολιτική η κατάργηση των κρατικών αντισεισμικών υπηρεσιών, σε μια χώρα που βρίσκεται στην 6η θέση του δείκτη σεισμικότητας στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι ούτε για την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε για τις ελληνικές κυβερνήσεις ούτε για τις τοπικές αρχές (Δήμοι - Περιφέρειες) τα αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών αποτελούν προτεραιότητα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό, αξιοποιώντας και το όπλο της ψήφου ενιαία στις ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς του ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει:

Να ελεγχθούν τα δημόσια κτίρια, ιεραρχώντας ιδιαίτερα αυτά που συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ατόμων. Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης και πολιτικής προστασίας. Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων. Την οικοδόμηση νέων σύγχρονων κτιρίων για σχολεία με ασφαλείς κατασκευές. Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης. Αρση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ) και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), επαναλειτουργία του ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του. Αναβάθμιση του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Το ΠΑΜΕ παραδίδει τη δεύτερη δόση της βοήθειας

Την Τρίτη θα παραδοθεί στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς η δεύτερη δόση της βοήθειας από το ΠΑΜΕ προς τους σεισμόπληκτους του νησιού. Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, να συνεχίσουν τη συγκέντρωση όσο περισσότερων ειδών πρώτης ανάγκης μπορούν.

Ολο αυτό το διάστημα καταφτάνει στο νησί η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν εργαζόμενοι από όλη τη χώρα και παραδίδεται από Εργατικά Κέντρα, όπως του Αγρινίου, της Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Σάμου, σωματεία της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας. Επίσης, την Κυριακή βρέθηκε στο νησί αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, τον γραμματέα του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και τον πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας και παρέδωσε στο Εργατικό Κέντρο της Κεφαλονιάς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να ενημερωθεί ο λαός της Μεσσηνίας για την κατάσταση στην Κεφαλονιά και να για αναδειχθεί το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης στο νομό.

Στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης, η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με το Μουσικό Τμήμα της Πολιτιστικής Ομάδας του ΠΑΜΕ, διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης για το λαό της Κεφαλονιάς την Πέμπτη 27 Φλεβάρη στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο.

Υπενθυμίζεται πως τα υλικά που συγκεντρώνονται, είναι τα εξής:

1η Κατηγορία: Οινόπνευμα λευκό, πάνες για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πάνες για παιδιά, υποσέντονα μιας χρήσης, χαρτί υγείας, χλωρίνες, γάζες άκοπες, φυσιολογικοί οροί 1.000 ml, Betadin solution, Betadin scrable και γάντια μιας χρήσης μέγεθος small.

2η Κατηγορία - Τρόφιμα: Γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, άνθος αραβοσίτου βανίλια, κομπόστες, ζάχαρη και ντοματοπολτός.

Διάφορα: Πλαστικά ποτήρια, πιρούνια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και ράντζα.

Αύριο οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους

Οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων»

Εκλογές στους 62 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν αύριο Κυριακή 23 Φλεβάρη, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη. Η διάρκεια της ψηφοφορίας θα είναι από 7 π.μ. μέχρι 7 μ.μ.

Σε μαχητική στήριξη των ψηφοδελτίων της για πρόεδρο και συμβούλους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, καθώς και των υποψηφίων της που αναγκαστικά συμμετέχουν στα ενιαία ψηφοδέλτια, εξαιτίας του νέου πιο αντιδραστικού Δικηγορικού Κώδικα, καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». Η παράταξη απευθύνεται στους άνεργους δικηγόρους, τους νέους, τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με μικρά και μεσαία εισοδήματα, που έχουν πληγεί καίρια από την αντιλαϊκή πολιτική, να ενισχύσουν την παράταξη που αναδεικνύει τις αιτίες των προβλημάτων, γι' αυτό και παλεύει για τη συμμαχία της πλειοψηφίας των δικηγόρων με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ΕΕ, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που τους υπηρετούν.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιοι πρόεδροι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στους Δικηγορικούς Συλλόγους των τριών μεγάλων πόλεων είναι:

Αθήνα: Αγγελος Βρεττός.

Θεσσαλονίκη: Βασίλης Ματσιώρης.

Πειραιάς: Λίνα Κροκίδη.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι σε ενιαία ψηφοδέλτια που στηρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι: Σπύρος Μπουρδανιώτης (Πάτρα), Μιχάλης Σφακιανάκης (Ηράκλειο), Μανώλης Παπαδομανωλάκης (Χανιά) και Μιχάλης Μαρνέζης (Κόρινθος).

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στα ενιαία ψηφοδέλτια των οποίων συμμετέχουν υποψήφιοι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» είναι:

Αγρινίου (Αντωνάκος Πελοπίδας)

Θήβας (Τουλουμάκος Αντώνης)

Ιωαννίνων (Μητσιμάρη Θεοδώρα, Μπλέτσας Νίκος, Τσουμάνη Ολυ)

Καβάλας (Γκερλεκτσής Δημήτρης, Μπαχάρης Ηλίας)

Καλαμάτας (Κουτσουρούπας Χρήστος)

Κεφαλονιάς (Κουρούκλης Γιάννης)

Κοζάνης (Βήττας Γιάννης)

Κομοτηνής (Τεπερίδης Πέτρος)

Λάρισας (Γαζέπη Εύα, Μπαλασούλης Γιάννης)

Λιβαδειάς (Γερονικολού Λαμπρινή)

Πάτρας (Ασπρούλιας Παναγιώτης, Καλογεράτου Χρύσα, Ξυδία Αγγελική, Τζαμαλούκα Τέτη)

Πύργου (Μαραγκουδάκης Αγης)

Φλώρινας (Καραντζίδης Βασίλης, Τορλαχίδης Θόδωρος)

Χίου (Παμπουρτζή Ξένια).

ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Κλήσεις σε απολογία

Κλήσεις προς εννέα άτομα με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου, απέστειλε ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Αφορά τη δικαστική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρονται να χορηγούσαν αποζημιώσεις συνταξιοδότησης που έφθαναν ως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι κατηγορούμενοι που θα πάνε στον ανακριτή είναι πρώην μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των ΕΑΣ μέχρι το 2006. Ο αριθμός των κατηγορουμένων αναμένεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 20. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ζημία που προκλήθηκε φέρεται να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ