ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Αδηλο το μέλλον των μονάδων του ΕΟΠΥΥ

Ενδεχόμενα προβλήματα στη στελέχωσή τους θα τις καταστήσει ανέτοιμες να ξανανοίξουν μετά τις 19/3

Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων για τα ζητήματα της Υγείας
Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων για τα ζητήματα της Υγείας
Μακραίνει επικίνδυνα η ημερομηνία που θα ανοίξουν ξανά οι 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες μπήκε λουκέτο στις 19/2/2014 και άρχισε η διαθεσιμότητα 7.734 εργαζομένων -εκ των οποίων οι 5.500 είναι γιατροί. Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται πια υπό τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και εκτός απ' την ημερομηνία επαναλειτουργίας, δεν είναι πια σίγουρο αν θα ανοίξουν ξανά και οι 330 μονάδες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέμενε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι στις 19/3/2014 που λήγει η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, θα ανοίξουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ως μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Ωστόσο, όμως, υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι οι μονάδες δε θα είναι έτοιμες.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης έχει ολοκληρωθεί για 114 απ' τις 120 μεγάλες νομαρχιακές και τοπικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Δεν έχουν παραδοθεί, για διάφορους λόγους, στο Βύρωνα, στη Δάφνη, στο Νέο Κόσμο, στην Αργυρούπολη, στην Πετρούπολη και τον Οίκο του Ναύτη.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είχαν καταθέσει αιτήσεις για ένταξη στο νέο σύστημα 1.389 γιατροί. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα κάνουν αιτήσεις 2.500 - 3.000 γιατροί που μέχρι τώρα είχαν μόνιμη εργασιακή σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι υπόλοιπες 2.500 - 3.000 θέσεις -μέχρι τις 5.500 δηλαδή- θα καταργηθούν και θα καλυφθούν με επικουρικούς ή μόνιμους γιατρούς, όπως είπε ο Αδ. Γεωργιάδης. Για μεν το επικουρικό προσωπικό, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, για δε το μόνιμο δύο και τρία χρόνια, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός. Μ' άλλα λόγια, η επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να χωλαίνει κι άλλο.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση τι θα συμβεί, άρχισε την επιστράτευση παθολόγων γιατρών απ' τα κρατικά νοσοκομεία που θα συνταγογραφούν στα εξωτερικά ιατρεία, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των 1,8 εκ. αρρώστων που επισκέπτονταν κάθε μήνα τις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε και χτες απειλητικός προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Είπε ότι όσοι γιατροί κάνουν αίτηση συμμετοχής στο ΠΕΔΥ και στη συνέχεια αρνηθούν να πάρουν μέρος, δε θα μπορέσουν να υπογράψουν ποτέ στο μέλλον συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ, ως συμβεβλημένοι γιατροί. Αντίθετα, όσοι γιατροί ανήκαν μέχρι τώρα στον ΕΟΠΥΥ και δεν κάνουν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ, θα μπορέσουν την επομένη της λήξης της κινητικότητας να υπογράφουν σύμβαση ως συμβεβλημένοι.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση για την Υγεία διοργανώνουν το Παλλεσβιασκό Εργατικό Κέντρο, εργατικά σωματεία, φορείς της Υγείας, των αυτοαπασχολουμένων, των συνταξιούχων και αγροτικοί σύλλογοι της Λέσβου σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς. Επίσης, συνεχίστηκαν χτες οι παρεμβάσεις στην Ικαρία ενάντια στην κατάργηση της λειτουργίας των παραρτημάτων του ΙΚΑ στο νησί. Στη Ζάκυνθο, τέλος, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει αύριο Μέρα Δράσης για την Υγεία. Καλεί σε κινητοποίηση στο ΓΝ Ζακύνθου, με προσυγκέντρωση στο ΕΚ στις 8 π.μ.

Δικάζονται αύριο συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία ετοιμάζει νέα σύμβαση - λαιμητόμο για τους εργαζόμενους

Εκδικάζεται αύριο Τετάρτη η μήνυση που είχε κάνει πριν από περίπου ένα χρόνο το τότε καθαιρεμένο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας εναντίον των υπόλοιπων μελών της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου της Ιδιωτικής Υγείας (Γκλεζάκος, Κωστόπουλος, Κρέτσης, Υφαντής) σέρνουν άλλους συνδικαλιστές στα δικαστήρια, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, επειδή με ανακοινώσεις είχαν αποκαλύψει στους εργαζόμενους το περιεχόμενο της κλαδικής ΣΣΕ που είχαν υπογράψει κρυφά οι εν λόγω συνδικαλιστές και που προέβλεπε μεγάλες περικοπές σε μισθούς και άλλα δικαιώματα.

Με αφορμή τη συνδικαλιστική δίωξη, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας καλεί «τα σωματεία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες. Να δυναμώσει η ενότητα, η οργανωμένη μαζική δράση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και απ' όπου κι αν προέρχεται». Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Λάρισας, Πάτρας, Β. Ελλάδας, το Σωματείο στην κλινική «Γαληνός», η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής.

Την ίδια στιγμή που σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές, η σημερινή πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ ετοιμάζεται να υπογράψει νέα ΣΣΕ στο ντορό της προηγούμενης, απευθύνοντας πρόσκληση στις εργοδοτικές ενώσεις για συνάντηση το Μάρτη. Οπως καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ, η πλειοψηφική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ διαμόρφωσε την εξής πρόταση: Αύξηση στο βασικό μισθό, όπως ορίζεται στην κλαδική ΣΣΕ 2012 - 2013, κατά 2% για το 2014 και αύξηση κατά 2% για το 2015. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ υπέγραψε για το 2012 - 2013 ΣΣΕ με μειώσεις 15%.

Στην ίδια πρόταση, μιλάνε για επαναφορά κάποιων από τα επιδόματα και τις άδειες που οι ίδιοι κατάργησαν με την υπογραφή της ΣΣΕ του 2013! Μιλάνε, τέλος, γενικώς και αορίστως για μέτρα για τους νεοπροσληφθέντες, τους οποίους οι ίδιοι διέλυσαν, υπογράφοντας ότι θα μπαίνουν στη δουλειά με 600 ευρώ μεικτά!

Ξέμειναν από εμβόλια για τη γρίπη

Οι υπολογισμοί των εταιρειών φαρμάκων για πωλήσεις στη χώρα μας σε συνδυασμό με τις περικοπές κονδυλίων στο χώρο της Υγείας, φαίνεται ότι είναι η βασική αιτία για την έλλειψη εμβολίων κατά της γρίπης αυτή την περίοδο που παρουσιάζει έξαρση. Βέβαια, για να είναι αποτελεσματικό ένα εμβόλιο, πρέπει να χορηγηθεί προληπτικά, κάτι που δεν συνέβη στη χώρα μας, λόγω της γύμνιας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι παραγγελίες έγιναν με βάση την κατάσταση που «επικρατούσε πέρυσι» που έγιναν παραγγελίες «και τα εμβόλια τα πετάξαμε, και δεν είναι ωραίο το κράτος να πετάει». Ο υπουργός είπε ότι δεν είναι εποχή του εμβολίου, επειδή σε 2-3 εβδομάδες το κύμα της γρίπης θα περάσει. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι διαθέσιμα τα αντιικά φάρμακα μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων.

Οι νεκροί απ' τη γρίπη ανήλθαν σε 62 και τα βαριά κρούσματα που νοσηλεύθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 183. Τώρα, συνολικά 54 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο 49 θάνατοι και συνολικά είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ 108 άνθρωποι. Την περίοδο 2011-2012, οι νεκροί ήταν 56 και οι νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ 121.

Εμπόδια στη θεραπεία σπάνιων παθήσεων

Οι συνέπειες από την αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπόρευμα επιβεβαιώνονται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στην περίπτωση των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις. Οπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου -και με δεδομένο ότι η κρατική έρευνα διεθνώς είναι ελάχιστη-, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν υιοθετούν την έρευνα για φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις που αποδίδονται σε γονιδιακές αλλοιώσεις, με σημαντική πιθανότητα κληρονομικής μετάδοσής τους (π.χ. ασθένεια του Γκοσέ ή κυστική ίνωση). Οι σπάνιες ασθένειες αντιμετωπίζονται απ' τα λεγόμενα «ορφανά φάρμακα» κι ενώ ανέρχονται σε 6.000 - 8.000, οι διαθέσιμες θεραπείες είναι μόνο μερικές δεκάδες. Στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί 243 φάρμακα, στην Ευρώπη 75 και στην Ελλάδα 45, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, σε πολύ ψηλές τιμές. Για παράδειγμα, φάρμακα για την κυστική ίνωση στοιχίζουν μέχρι και 18.000 ευρώ το μήνα. Αυτά χορηγούνται δωρεάν μέσω των νοσοκομείων, τα οποία λόγω των περικοπών παραπέμπουν τους ασθενείς σε νοσοκομεία του ΕΟΠΥΥ, που δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Απύθμενο ευρω-θράσος

«Διατροφή και σωματική δραστηριότητα από την Παιδική στην Τρίτη Ηλικία: Προκλήσεις και ευκαιρίες» είναι το θέμα συνεδρίου που γίνεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Στόχος, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, είναι να διαμορφωθεί μια πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και ειδικότερα της παχυσαρκίας στα παιδιά. Τα παχύσαρκα παιδιά, όπως αναφέρθηκε, ανήκουν στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις που δεν τρέφονται σωστά και καταφεύγουν στις λεγόμενες σκουπιδοτροφές. Εχουν το θράσος να μιλάνε για «ευκαιρίες», σε μια χώρα όπου κυβέρνηση και ΕΕ οδήγησαν το 40,2% των νοικοκυριών να έχουν στην οικογένεια έναν τουλάχιστο άνεργο. Επίσης, το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, το 90,3% περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση και το 75% έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις. Τέτοιο είναι το μέγεθος της κοροϊδίας και της πρόκλησης από συνέδρια όπως αυτό που διαφημίζουν κυβέρνηση και ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ