ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Στον αέρα» τα χειρουργεία στο «Ελπίς»

Ένας νοσηλευτής για 35 ασθενείς και ένας τραυματιοφορέας για 40 τακτικά χειρουργεία

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταματήσουν οι 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο «Ελπίς»
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταματήσουν οι 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο «Ελπίς»
Ατυπα (!) λειτουργούν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Ελπίς», γιατί δεν προβλέπονται από το νέο οργανισμό - έκτρωμα του 2012. Ταυτόχρονα, 24 από τα 200 κρεβάτια μένουν «κλειστά», λόγω έλλειψης προσωπικού. Τις επιπτώσεις της άγριας λιτότητας και των ελλείψεων στο νοσοκομείο παρουσίασαν χτες οι εργαζόμενοι σε συνέντευξη Τύπου.

Οπως κατήγγειλαν, το γεγονός ότι δεν προβλέπονται χειρουργεία σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταματήσουν 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο (το 2013 έγιναν 3.437), τη στιγμή που μακραίνουν οι ουρές σε άλλα νοσοκομεία. Ολα τα τμήματα δουλεύουν με προσωπικό σε «όριο ασφαλείας», λόγω των μεγάλων ελλείψεων, τη στιγμή που διευρύνονται οι λειτουργίες του νοσοκομείου, όπως η 24ωρη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στις εφημερίες και η μεταφορά της αιμοδοσίας από το Δρακοπούλειο, που έφτασε τη συλλογή αίματος σε 15.000 φιάλες (από 5.000).

Ακόμα και με το νέο οργανισμό, είναι κενές 50 από τις 264 θέσεις νοσηλευτών και 24 από τις 82 γιατρών. Το αποτέλεσμα είναι να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 35 ασθενείς και ένας τραυματιοφορέας να καλείται να καλύψει τις ανάγκες για 40 τακτικά χειρουργεία και να τρέχει για μεταφορά ασθενών και εξετάσεων.

Μετά από τα λουκέτα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τριπλασιάστηκε η προσέλευση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), όπου καταφτάνουν 40.000 άρρωστοι το χρόνο. Πέρσι έγιναν συνολικά 10.655 εισαγωγές (4.087 από τα ΤΕΠ και 6.568 από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία). Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, «το δράμα είναι οι ανασφάλιστοι. Οταν τους πούμε ότι χρειάζονται εισαγωγή, ζητούν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για να μην κάνουν εισαγωγή, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Ηδη το νοσοκομείο άρχισε να στέλνει επιστολές προς ανασφάλιστους πριν στείλουν τα χρέη τους στην εφορία. Εστειλαν ακόμα και σε άστεγη, που νοσηλεύτηκε τρεις φορές στο νοσοκομείο».

Η προοπτική του νοσοκομείου ήταν για 260 κρεβάτια, όμως λειτουργούν 200 και από αυτά μένουν «κλειστά» 24, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Γεμίζουν όμως με τη διασπορά επειγόντων περιστατικών στην εφημερία. Αλλά και αυτά δε φτάνουν. Ετσι, σε μια τελευταία εφημερία το ΕΚΕΠΥ έδωσε εντολή να αναπτυχθούν επικουρικές κλίνες - δηλαδή ράντζα - κι έτρεχαν να φέρουν φορεία από το διπλανό «Αγιο Σάββα», που τελικά δε χρειάστηκαν.

Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε 13 εκ. ευρώ για το 2014, από 36 εκ. το 2010. Ετσι παρατηρούνται ελλείψεις σε εφόδια υγιεινής για τους ασθενείς, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλύπτουν με δικά τους χρήματα μπαταρίες, μελάνια και εκτυπωτικά. Γιατροί και εργαζόμενοι, μετά από τις περικοπές στους μισθούς, δεν πληρώνονται εφημερίες και νυχτερινά. Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση.

Παρεμβάσεις - πρωτοβουλίες για την Υγεία

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση για την Υγεία που διοργάνωσε χτες το Συντονιστικό Φορέων της Πάρου, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας. Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Παροικιάς και πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις στους καταπέλτες των πλοίων της «Blue Star», «Paros» και «Naxos» για περίπου μισή ώρα, απαιτώντας την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της Υγείας στα νησιά. Συμμετείχε αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πάρου με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Ροκονίδα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας - Χορτιάτη έκαναν χτες βράδυ ο Σύλλογος Γυναικών - μέλος της ΟΓΕ, σύλλογοι γονέων των σχολείων της περιοχής και άλλοι φορείς, ενάντια στο κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Με την κινητοποίηση εκφράζουν ακόμα τη στήριξή τους στον αγώνα που κάνουν οι σχολικοί φύλακες ενάντια στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις και καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση με τις καθαρίστριες, που παραμένουν απλήρωτες εδώ και 6 μήνες.

Πορεία στο νοσοκομείο της Ζακύνθου έγινε χτες, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Σήμερα Πέμπτη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ, απαιτώντας να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα με τις αναρρωτικές άδειες εργαζομένων και εγκύων.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση, ως συνέπεια του νόμου που ψήφισε η συγκυβέρνηση και έκλεισε τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει γιατρός, καθώς όλοι έχουν περάσει σε διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι εδώ και αρκετές μέρες να μην υπάρχουν επιτροπές για να εξετάσουν τις περιπτώσεις εργαζομένων με αναρρωτική άδεια, αλλά και εγκύων.

Αύριο τέλος, οι Λαϊκές Επιτροπές Βόρειων και Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση της Υγείας, στις 6.30 μ.μ. στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου.

Διαμαρτυρία παραγωγών από τις λαϊκές αγορές

Την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό σύστημα, που επιβάλλει 13% φορολογία στο χωράφι, 27% προκαταβολή φόρου και 26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, διαδήλωσαν χτες οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, με κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιδρούν, επίσης, στο κόστος παραγωγής και ζητούν κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα. Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έγινε και στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή παραγωγών από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών είναι αγρότες που καλλιεργούν και διαθέτουν τα προϊόντα τους στο χωράφι, χονδρικώς ή πλανοδίως και στις λαϊκές αγορές. Οπως λένε, αυτό αποτελεί μία ενιαία δραστηριότητα. Το Υπουργείο όμως αντιμετωπίζει ως ξεχωριστή δραστηριότητα τη διάθεση ιδιοπαραγόμενων προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές, ενώ την πώληση στα κιόσκια, σε πόστα στο χωράφι, χονδρικώς ή πλανοδίως, τη θεωρεί συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Οι αγρότες - πωλητές ζητούν να θεωρείται μία δραστηριότητα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή ποσού από τον Φόρο Εισοδήματος για την εργασία της οικογένειας στο χωράφι και να σταματήσουν τα υπέρογκα πρόστιμα.

Κίνδυνο αφανισμού τους καταγγέλλουν οι αρτοποιοί

Συνέντευξη Τύπου για τις προβλέψεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ αναφορικά με το ψωμί, έδωσε χτες η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Μιχάλη Μούσιο, τα αρτοποιεία κινδυνεύουν με αφανισμό, αν εφαρμοστούν οι προβλέψεις της έκθεσης να ονομάζονται «φούρνοι» και οι «εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης» (bake off). Με τον τρόπο αυτό, ευνοείται το κατεψυγμένο ψωμί, που θα πωλείται από επιχειρήσεις εκτός αρτοποιείων.

«Με όλες αυτές τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΑΝ, δίνονται αποκλειστικά προνόμια στους εισαγωγείς ψωμιού και μόνο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ακόμα ότι πρέπει να καταργηθούν τα προκαθορισμένα βάρη και ο παραγωγός να παράγει τα προϊόντα του σε όποιο βάρος επιθυμεί και η πώλησή του να γίνεται ανά τεμάχιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, «συμφωνούμε να πωλείται το ψωμί με το ζύγι, αλλά παντού».

Εκδηλώσεις και γλέντια αλληλεγγύης

Αποκριάτικες εκδηλώσεις για παιδιά και γλέντια με σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση», οργανώνουν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς:

-- Αποκριάτικο γλέντι για τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες και τα παιδιά τους, τους μαθητές των λαϊκών φροντιστηρίων, τους γονείς και τους δασκάλους τους, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και η τοπική Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ, την Παρασκευή 28/2, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακινάδου.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας διοργανώνει αποκριάτικο πάρτι για παιδιά και μεγάλους, το Σάββατο 1/3, στις 6 μ.μ. και γλέντι αλληλεγγύης την Κυριακή 2/3, στις 12 το μεσημέρι. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Βουλιαγμένης και Κάρπου 36).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου και σωματεία της περιοχής θα γιορτάσουν τα κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα, από τις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Ολυμπιακού Χωριού.

Πληροφορίες για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Πληροφορίες για τους συμβεβλημένους και ελεγκτές γιατρούς δίνει ο ΕΟΠΥΥ στο τηλέφωνο 210.3803.470 από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. (αστική χρέωση). Ενημερώνει ακόμα ότι έχει αποσταλεί σε όλους τους δημάρχους κατάλογος με τους συμβεβλημένους ιατρούς του κάθε δήμου, προκειμένου να αναρτηθούν στα δημαρχεία και στα ΚΕΠ. Πληροφορίες στους ασφαλισμένους παρέχονται και από την ιστοσελίδα www.eopyy.gov.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ